Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Kulturupplevelser i november

Popgruppen bob hund framträder som spöken i en nyskriven musikal.

Efter att ha varit stängda under lång tid börjar många scener och kulturinstitutioner återigen att öppna upp. Bland den här månadens kulturtips finns därför inte bara tips på filmer och böcker utan också en teater, en film och en musikal.

40 svenska författare – däribland många kända namn som Klas Östergren, John Ajvide Lindqvist, Karin Smirnoff och Susanna Alakoski – har skrivit en text ihop. Arbetet har gått till så att varje författare har skrivit tre meningar och därefter har en ny författare tagit vid. Resultatet beskrivs av Ingemar Fasth, som är konstnärlig ledare på stadsteatern i Stockholm och den som kom med idén, som ”lekfullt”. Han tror också att det kommer kännas som ett mysterium för läsarna att pussla ihop rätt text med rätt författare.
Texten kommer att synas på skärmar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, man kommer också kunna lyssna på den uppläst av en skådespelare, ladda ner den eller hämta ett exemplar på Kulturhuset.

Klas Östergren är en av de 40 svenska författare som deltar i stafettberättelsen I ljuset
Klas Östergren är en av de 40 svenska författare som deltar i stafettberättelsen I ljuset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fackbok: Stickning och växtfärgning av Signe Siemsen

Pandemin har gjort att många har upptäckt nya intressen, ett sådant kan vara att sticka eller färga kläder. Den här boken vänder sig både till den som har lång erfarenhet och den som är totalt nybörjare på såväl stickning som växtfärgning. Signe Siemsen guidar i naturen och visar vilka växter som kan användas för att färga tyg, visste du till exempel att du kan använda allt ifrån avokadoskal till björklöv? Boken innehåller också tio stickmönster på enkla, vackra basplagg.
Signe Siemens har sedan hon var barn haft ett stort intresse både för naturen och det textila hantverket, under senare år har hon studerat på konstskolor och fått möjligheten att förena de två intressena.
Förlag: Natur & kultur

Signe Siemens har skrivit en bok om sina två stora intressen: stickning och textilfärgning
Signe Siemens har skrivit en bok om sina två stora intressen: stickning och textilfärgning. Foto: Jessica Sidenros

Musikalbum: I väntan på mirakel av Moa Piraten

Den som har läst Landets fria tidning ett tag minns kanske att vi intervjuade gatumusikanten Moa Piraten inför släppet av hennes förra skiva för ett år sedan. Nu är hon alltså redan aktuell med en ny skiva som heter I väntan på mirakel och som beskrivs som ett melankoliskt album, präglad av förluster, men som samtidigt vill inge hopp. Textmässigt har hon inspirerats av bland andra Leonard Cohen och Kristina Lugn och musikaliskt rör sig låtarna mellan indiepop och visa med inslag av bland annat saxofoner, cello och orgel. Med på skivan finns också singeln ”Vilda som svin”som beskrivs som en ekofeministisk revolt där kvinnorna och djuren har fått nog av att ständigt leva i rädsla för männens våld.
Albumet finns ute nu.

En av låtarna på Moa Piratens nya skiva beskrivs som en ekofeministisk revolt
En av låtarna på Moa Piratens nya skiva beskrivs som en ekofeministisk revolt. Foto: Alcántara Albarrán

Föreställning: Bobhundmusikal - för folk med tinnitus i hjärtat

Popgruppen bob hund har under de senaste tio åren börjat experimentera allt mer med sina uttrycksformer. Bland annat har de genomfört en turné där de lånade instrument från personer på orterna som de besökte, de har spelat tillsammans med symfoniorkestrar och anordnat en auktion där de sålde instrument och gammal rekvisita. Med en nyskriven musikal tar de ytterligare ett steg i utvecklingen.

Musikalen handlar om gruppen bob katt som består av fem unga kvinnor. När en gräl splittar gruppen så vaknar spökena i bob hund till liv och tar sig tillbaka i tiden för att förhindra splittringen. På scenen syns, förutom bob hund-medlemmarna själva, skådespelarna Sasha Becker, Cecilia Borssén, Karlin Li Körsbärsdal, Elin Norin och Gisela Swarting. Föreställningen har regisseras och koreograferas av Helsingborgs stadsteaters chef Kajsa Giertz. Den spelas på Helsingborgs stadsteater till och med den 12 november och kommer därefter också att göra ett gästspel på Stora teatern i Göteborg.

Biografi: Mänskligheten kommer att förundras – Julia Voss

Hilma af Klint levde 1862 till 1944, men det var först på 1980-talet – 40 år efter sin död som hon fick sitt stora internationella genombrott. I dag räknas hon som en av de riktigt stora konstnärerna. I den här biografin berättar Julia Voss historien om hennes ovanliga liv, hur hon krossade många klichéer och revolutionerade måleriet.

Hilma af Klint hör till de konstnärer som har blivit mer känd efter sin död än under den tid då hon levde
Hilma af Klint hör till de konstnärer som har blivit mer känd efter sin död än under den tid då hon levde. Nu kommer en bok om hennes ovanliga liv. 

Musikfilm: Kören – En film om Tensta Gospel Choir

Tensta Gospel Choir bildades 1996 i syfte att skapa integration mellan ungdomar från olika kulturer. På senare år har kören fått stor uppmärksamhet eftersom den har fostrat många svenska musikstjärnor, däribland Sabina Ddumba, Mapei, Lykke Li, Kristin Amparo och Linda Pira. Medlemmarna i kören har uppträtt på alltifrån Allsång på Skansen till Kungliga Operan och dessutom har de gjort en rad uppträdanden i kyrkor i Chicago.
I den här filmen följer regissören Amanda Pesikan med kören på deras resa till Chicago, som också brukar kallas för gospelns hemstad. Under resan brottas medlemmarna i kören med frågor om religion och andlighet, samtidigt som olika syner på ledarskap också sätter deras gemenskap på prov.
Filmen visas på Filmstaden från och med den 26 november.

Tensta Gospel Choir har uppträtt på alltifrån Allsång på Skansen till kyrkor i Chicago
Tensta Gospel Choir har uppträtt på alltifrån Allsång på Skansen till kyrkor i Chicago. Foto: Anders Wiklund/TT

Dramafilm: Shop

Vad händer när man hamnar i ett okontrollerbart shoppingmissbruk? För Linda faller hennes perfekta liv samman när hon inte längre kan kontrollera sitt beroende. Hon tvingas lämna sin pojkvän och lägenhet och hamnar på gatan tillsammans med sin diabetessjuka dotter.
Jesper Klevenås, som tidigare har regisserat kortfilmer som Ett tyst barn och Människorna, debuterar här som långfilmsregissör. Huvudrollen som Linda görs av Disa Östrand, känd från bland annat filmen Känn ingen sorg och tv-serien Kärlek & Anarki.
Premiär: 26 november
Visas på: Folkets bio

Disa Östrand spelar huvudrollen i filmen Shop som riktar kritik mot konsumtionssamhället
Disa Östrand spelar huvudrollen i filmen Shop som riktar kritik mot konsumtionssamhället. Foto: Pressbild

TV-serie: Den osannolika mördaren

Uppmärksamheten var stor när åklagaren Krister Petersson i juni förra året presenterade sin teori om att Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, var den person som mördade Olof Palme. Men redan två år tidigare hade författaren Thomas Pettersson kommit fram till samma sak i sin bok Den osannolika mördaren. Det är också denna bok som ligger till grund för den här stjärnspäckade tv-serien som visas på Netflix. I rollen som Stig Engström ser vi Robert Gustafsson, Mikael Persbrandt spelar spaningsledare Hans Holmér och i rollen som Palme själv ser vi Peter Viitanen. Serien är inte någon dokumentär utan en fiktiv tolkning av hur den grafiska designern Stig Engström lyckades gäcka rättvisan under många år. Serien är inspelad i fem avsnitt och hade premiär på Netflix den 5 november.

Teater: Mammorna

Alexandra Pascalidous hyllade bok om mammorna som förlorar sina barn i skjutningar har blivit teater. Pjäsen är en fri tolkning av boken där Pascalidou har intervjuat 21 mammor som alla har fått se sina söner bli dödade. På scen är det fyra olika skådespelare som ger röst åt mammorna: Lo Kauppi, Maria Salah, Chatarina Larsson och Gloria Tapia. För regin står Sunhil Munshi.
Pjäsen hade premiär den 19 oktober i Umeå och turnerar i Sverige fram till Lucia.
Se riksteatern.se för turneschema.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV