Glöd · Debatt

Tiden är kommen när tystnad innebär förräderi

Martin Smedjeback, längst fram, och andra aktivister deltar i en blockad under aktionsveckan i Oslo i augusti.

DEBATT. Människosläktet är fantastiskt på många sätt! Vi åker ut i rymden och upptäcker främmande himlakroppar. Vi skådar in i kroppens celler och tolkar DNA-spiralens kod. När jorden drabbas av en pandemi som corona så koordinerar vi oss globalt för att genom forskning och politiska beslut minimera smittspridning och sjukdom.

Men vi människor lider också av allvarliga tillkortakommanden. Ett av de största är att vi inte planerar tillräckligt långt fram. De flesta av oss har nog med att planera för nästa vecka. Företag gör upp planer till nästa kvartalsrapport och politiker tänker i bästa fall fram till nästa val. Hitintills har detta oftast räckt men nu kan kortsiktighet innebära vårt största nederlag. Klimatkrisen kräver nämligen att vi prioriterar vår framtid framför att köra på som vanligt. FN:s generalsekreterare António Guterres sa i augusti att fossila bränslen ”kväver vår planet och utsätter miljarder av människor för omedelbar fara”.

En dag under 1967 bläddrade Martin Luther King i en tidning med bilder av barn som hade bombats och fått napalm på sig under Vietnamkriget. Han kände sig illamående över vad hans land gjorde. Han bestämde sig då att han var tvungen att ta ställning mot kriget. I ett senare tal sa han om sitt ställningstagande: ”Det finns en tid när tystnad övergår i förräderi”. 

Vi befinner oss som mänsklighet i en helt avgörande tid. Klimatkrisen kräver mer av oss än kanske någonsin tidigare i vår historia. Den kräver att vi koordinerar oss globalt och ställer om vårt samhälle betydligt snabbare än tidigare. Men det har heller aldrig stått så mycket på spel. Det är inte mindre än vår överlevnad som ligger i vågskålen.

Tiden är kommen när tystnad, och passivitet, innebär förräderi mot vår gemensamma mänsklighet och hela vår planet. Vi har förmågan att övervinna våra tillkortakommande. Vetenskapen berättar vad som behövs för att ställa om till ett samhälle som har bäst chans att klara sig mot överhettning. Vi vet att vi kan engagera oss i föreningar, nätverk och politiska partier för att åstadkomma ett fossilfritt samälle. Det är nu upp till oss alla att göra vad som krävs, för oss själva och för kommande generationer.

Bakgrund

I vecka 34 genomfördes Nordic Rebellion i Oslo, en aktionsvecka med flera civilolydnadsaktioner, genomförd av nätverket Extinction Rebellion. Martin Smedjeback var en av dem på plats, bland annat i en massblockad i centrala Oslo. Den resulterade i ett besök i en poliscell under cirka åtta timmar och en rättegång den 21 september. Dom kommer den 15 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV