Glöd · Ledare

Därför är vaccinpass inte lösningen

När Frankrike för en dryg månad sedan införde nya coronarestriktioner och krav på vaccinpass för att till exempel få äta på restaurang, gå på bio eller gå på en fotbollsmatch, samtidigt som man också hotade med indragen lön för vårdpersonal som inte vaccinerade sig, så ledde det till storskaliga protester. Även i Tyskland, Italien och Grekland har vaccinpassen gjort att många tagit sig ut på gatorna för att demonstrera.

I Sverige diskuteras fortfarande om vaccinpass ska vara obligatoriska vid olika typer av evenemang, men det är bara ett parti – Vänsterpartiet – som säger blankt nej till att införa dem enligt en undersökning som SVT har gjort. MP och SD har inte tagit ställning, S och C säger kanske medan M, KD och L är positiva.

Samtidigt kör DN just nu en ganska hårdför kampanj på ledarsidorna mot dem som är kritiska mot vaccin. ”Sluta dalta med vaccinskeptikerna” löd rubriken till en ledare av Erik Helmerson häromveckan. ”Avgörande samhällsproblem brukar normalt inte lösas med enbart frivillighet. Sverige kan göra betydligt mer för att få fler att vaccinera sig”, skriver chefredaktören Peter Wolodarski.

Jag kan förstå och till viss del dela Helmersons och Wolodarskis frustration. Visst har jag också suckat över en del av vaccinmotståndarnas mer eller mindre prilliga konspirationsteorier. Och jag kan instämma i att man bör ha bra skäl till att låta bli att vaccinera sig. Trots detta tror jag inte att vaccin-pass är rätt väg framåt.

Man kan hävda att det inte är någon mänsklig rättighet att få gå på ett sportevenemang eller en konsert. Men det är likväl en orättvisa, i synnerhet mot dem som av hälsoskäl inte kan vaccinera sig, i alla fall om man inte gör det möjligt för dem att komma in på evenemang genom att visa att de inte är smittade. Med tanke på hur snabba många länder har varit med att kasta friheter som vi tagit för givna överbord under de senaste 18 månaderna så tror jag också att vi bör vara väldigt försiktiga med den här typen av ingrepp, även om de kan tyckas små.

Som LFT skrev om för några månader sedan så finns det också forskning som tyder på att de som har haft covid-19 kan vara immuna väldigt länge, även om det inte syns i ett antikroppstest. Kanske kan de antikroppar som produceras mot coronaviruset leva så länge som i 60–70 år. Forskaren Marcus Buggert sa då att han inte tycker att de som haft viruset behöver ta en andra dos vaccin utan att det i så fall räcker med en. Givetvis skulle ett eventuellt vaccinpass kunna vara utformat så att det räcker med en dos om man samtidigt kan visa att man har varit smittad, men det verkar inte vara det som diskuteras nu.

Man ska inte heller blunda för att det finns biverkningar av vaccinen, även om de flesta har visat sig vara väldigt lindriga. Men även om det rent logiskt är en större risk att drabbas av sjukdomen – och framför allt att smitta andra – än att drabbas av en allvarlig biverkning, så bör man ändå har respekt för att en del är rädda för att ta vaccinet, i synnerhet om man själv, eller någon i ens närhet, har påverkats negativt av andra vaccin.

Jag är också väldigt tveksam till hur effektiva vaccinpass är om syftet är att få fler att vaccinera sig. Möjligen kan det fungera på dem som bara är aningens tveksamma till att ta vaccin, men för de hårdnackade vaccinmotståndarna är nog risken snarare att det spär på deras konspirationsteorier.

”Den svenska självbilden är att vi tack vare vår höga tillit i samhället kommer mycket långt med frivillighet. Folk lyssnar på myndigheternas rekommendationer och fattar rätt beslut på egen hand. Det höga förtroendet för grundläggande samhällsinstitutioner är en svensk guldreserv”, skriver Peter Wolodarski. Men han verkar inte ha reflekterat över varför det är så. En anledning till att många i Sverige fortfarande har ett väldigt högt förtroende för myndigheter och institutioner tror jag är för att vi har varit relativt försiktiga med att införa saker som kan uppfattas som att de hämmar individens frihet. Även om man inte anser att ett vaccin-pass är ett speciellt stort ingrepp i friheten så kan de uppfattas så och det kan i sin tur urholka förtroendet för staten i andra frågor.

Detta betyder förstås inte att vi inte ska fortsätta att uppmana och uppmuntra folk till att ta vaccin. Men jag tror mer på att fortsätta på det sätt vi har gjort hittills, med tydlig och rak informationsspridning, än på att kräva vaccin-pass vid olika former av evenemang.

De tyska konservativa partierna håller fortfarande dörren stängd mot fascistiska AFD.

Att den svenska högern sedan länge har välkomnat SD in i värmen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV