Glöd · Debatt

Afghanistan blöder, Sverige vakna!

Talibaner patrullerar på Kabuls gator.

DEBATT. Den senaste tidens nyhetsrapporteringar har än en gång väckt skräck bland många runtom i världen. Vi har fått ta del av hur tusentals av våra bröder och systrar i Afghanistan tvingats fly sina hem till fots, och har delat bilder av gråtande barn och döda kroppar i ett lönlöst försök att få omvärlden att omedelbart agera. En åttaårig flicka ska inte behöva vara en god representant för landets fredsprocess för att slippa bli dödad av talibanerna.

Under de senaste månaderna har talibanerna – en militant islamistisk organisation – tagit sig fram i snabb takt genom Afghanistan och har nyligen tagit kontroll över huvudstaden Kabul. Tusentals människor har dödats eller skadats, varav många av de drabbade har varit barn. Det som sker i Afghanistan bör tas på största allvar. Afghanistan genomgår en av de svåraste tiderna i sin historia, med en massiv humanitär kris som resultat av en eskalerande konflikt runt om i landet. Talibanernas mål är att sätta skräck och att upphäva den nuvarande grundlagen och införa sin tolkning av sharia- islamisk lag.

Att EU än idag fortsätter vara tysta inför det våra kära syskon i Afghanistan får genomlida är ett stort och skamligt svek. Så som jag minns det brukade Sverige vara en stark röst och självständig i utrikespolitiken. En röst som inte var rädd för att tydligt säga emot förtryckare. Men när det gäller Afghanistans historia bryts mänskliga rättigheter och demokratin ned.

Sverige och västvärlden måste nu börja agera kraftfullt mot det talibanerna utsätter Afghanistan för och stötta afghanerna i deras situation. Sverige måste höja rösten nu och säga emot förtryckare! Vi måste tillsammans aktivt agera, och det omedelbart. Det är dags nu att den svenska regeringen, Sveriges utrikesminister, EU och hela världssamfundet att ta sitt ansvar och agerar för att stoppa talibanernas ondskefulla gärningar mot Afghanistan.

Jag uppmanar även FN att ta initiativ och stå upp för Afghanistan och deras mänskliga rättigheter. Afghanistan ska behandlas som vilken nation som helst med samma rättigheter och värde.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV