Radar

Afghanistankommittén kvar i Afghanistan – trots talibanstyre

Skolflickor i Kabul.

I söndags intog talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul och presidenten Ashraf Ghani flydde landet. ”Just nu avvaktar vi och ser vad som händer”, säger Anna Ek, Sverigechef Afghanistankommittén.

Svenska Afghanistankommittén, SAK, har under de 40 år man arbetat med Afghanistan fått anpassa sitt arbete till rådande lägen såsom tidigare talibanstyre, inbördeskrig, internationell militär närvaro och nu återigen talibanstyre.

– Vi får anpassa oss och se till att vi kan hitta ett arbetssätt där civilbefolkningen fortsätter kunna få tillgång till utveckling, skola och hälsovård, säger Anna Ek, Sverigechef Afghanistankommittén.

Sjukvård och utbildning i fokus

SAK driver skolor i nära hälften av landets provinser. Förutom skolgång och utbildning bedriver kommittén sjukvården i provinsen Warbak. Där utförs ett omfattande sjukvårdsarbete med hälso- och vårdkliniker, samt utbildning av barnmorskor, fysioterapeuter och ortopeder. Totalt har man drygt 6000 anställda, varav 99 procent av dem är afghaner som arbetar inom främst skola och sjukvård.

Anna Ek, Sverigechef Afghanistankommittén, säger att man måste fortsätta stötta utvecklingen i landet för att se till att alla människors rättigheter fortsätter att respekteras
Anna Ek, Sverigechef Afghanistankommittén, säger att man måste fortsätta stötta utvecklingen i landet för att se till att alla människors rättigheter fortsätter att respekteras. Bild: Pressbild/Svenska Afghanistankommittén

– Vi jobbar jättenära lokalbefolkningen och har ett starkt stöd från lokalbefolkningen ute på landsbygden, man vill att ens barns ska gå i skolan och man vill att ens kvinnliga släktingar och anhöriga ska få lov att få sjukvård, säger Anna Ek.

I fjol hade Svenska Afghanistankommittén över hundratusen barn i sina grundskolor, varav nästan 60 procent av dem var flickor.

– Just nu avvaktar vi och ser vad som händer. Kommer man att tillåta flickor och kvinnor gå till arbetet eller skolan? Det är något vi kommer fortsätta att kämpa för, det är extra viktigt nu, säger Anna Ek.

Daglig kontakt

SAK:s huvudkontor finns i Kabul och från kontoret i Sverige håller man dagligen kontakt med kollegorna i Afghanistan.

– Vi pratar med varandra flera gånger om dagen för att höra hur det är med dem och hur det går. Vi har fem stycken av våra internationellt anställda på plats, varav en av dem är svensk, som en försiktighetsåtgärd försöker vi få hem dem till sina hemländer så fort det går, säger Anna Ek.

Behövt stänga kontor

SAK bedömer inte i dagsläget att det finns någon hotbild mot dem. Hälso- och vårdkliniker fortsätter vara öppna men man har behövt stänga en del kontor och skolor.

– Det är väldigt osäkert att gå ut i vissa delar av landet, som en säkerhetsåtgärd har vissa skolor behövt hålla stängt, men det pendlar från dag till dag, säger Anna Ek.

Hon berättar att flera av kollegorna som jobbar med administration och ledningsfrågor i huvudkontoret i Kabul och på regionalkontoren jobbar hemifrån tills vidare.

– Närmsta veckan eller två veckorna kommer vi veta hur det kommer att bli framöver, vi står redo att börja arbeta igen, så snart det bara går, säger Anna Ek.

Människor har flytt till Kabul i tron om att huvudstaden skulle skulle vara kvar under regeringskontroll
Människor har flytt till Kabul i tron om att huvudstaden skulle skulle vara kvar under regeringskontroll. Interna flyktingar bor på gator och i parker. Bilden är tagen i en park i Kabul fredagen den 13 augusti 2021. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Människor sover på gator och i parker

Redan innan talibanerna tog makten var fattigdomen utbredd, dels på grund av pandemin och tidigare naturkatastrofer. De senaste två veckorna har tusentals människor flytt från talibanerna ute i de olika provinserna till Kabul i tron om att huvudstaden skulle vara kvar under regeringskontroll.

– Jag har kollegor som har 15-20 släktingar hemma hos sig för att de inte sett någon annan utväg. Människor sover på gator och i parker, än så länge är det varmt men när vintern kommer så kommer det att vara fruktansvärt.

Hur tycker ni att Sverige och EU ska svara på det som händer?

– Dels är de humanitära behoven enorma, stöd till människor på intern flykt och på flykt i andra länder måste ges, det behövs mat och förberedelse inför vintern. Afghanistans befolkning behöver verkligen stöd, nu och snabbt, säger Anna Ek.

Anna Ek säger att det också är viktigt att Sverige och EU använder alla politiska kanaler man kan för att sätt press på de som har möjlighet att utöva inflytande på talibanerna.

– Det är inget konstigt med att man inte vill ge pengar till talibanregimen men man måste ändå fortsätta stötta utvecklingen i landet, så att kvinnor och barns rättigheter fortsätter att erkännas och att barn får tillgång till den utvecklingen de behöver, säger Anna Ek.

Läs även vår intervju med barnmorskan Sara i Kabul.