Radar

Svår väntan i Kabul

 Afghanska internflyktingar från provinser i norr tog under slutet av förra veckan sin tillflykt till Kabul, som nu också intagits av talibanerna.

För barnmorskan Sara i Kabul byttes livet under söndagen till en tillvaro i fullständig ovisshet. Nu väntar hon bakom stängda dörrar i sitt hem tillsammans med sin familj på vad talibanernas nya styre ska innebära. Helst av allt vill hon lämna landet.

Sara, som egentligen heter något annat, berättar att söndagen började som en helt vanlig dag.

–  Jag var på jobbet när jag fick ett samtal från en familjemedlem som sa att jag skulle skynda mig hem. Jag visste inte varför, vi hade inte förväntat oss att talibanerna skulle inta Kabul så snart, säger hon. 

Men Saras familjemedlem berättade att vissa områden redan hade intagits av talibanerna och affärerna hade börjar stänga och folk börjat fly. 

– Det var väldigt förvirrande men jag skyndade mig att försöka ta mig hem. Jag kunde inte hitta en taxi och fick gå långt. På vägen såg jag många flickor och pojkar med ryggsäckar, det var studenter som lämnade universitet och skolor för att försöka fly.

Under vägen såg hon också många militärer och poliser.

– Ingen visste egentligen hur läget var och jag såg inga talibaner då,  men alla var oroliga, säger Sara.

Läget i Kabul är nu ganska lugnt, eller i alla fall stilla, beskriver Sara. Affärer bussar skolor, universitet och myndigheter är stängda. Ingen vet vad som kommer att hända utan alla inväntar vad talibanerna kommer att meddela. Något Sara tror kommer att ske redan inom några dagar.

En talibankrigare utanför presidentpalatset i Kabul under måndagen (16/8)
En talibankrigare utanför presidentpalatset i Kabul under måndagen (16/8). Foto: Rahmat Gul/AP/TT

För Sara är tanken på att gå tillbaka till vad hon kallar ”den svarta historien” under förra talibanstyret, outhärdlig. 

– Jag är väldigt rädd och jag kan inte sova på natten. Jag vill inte gå tillbaka till tiden då kvinnor inte fick utbilda sig eller jobba, det är väldigt viktigt för mig.

Talibanerna genomsöker hem i jakt på vapen

Sara beskriver att det ryktas att talibanerna söker igenom alla hem. Att det de letar efter i första hand är vapen, men att vissa dokument, som exempelvis henne utbildningsbevis till barnmorska, skulle kunna vara farliga för henne och familjen. 

– Jag kan inte förstöra dem, jag måste ha dem kvar för att kunna fortsätta mitt arbete, men jag vet inte hur farligt det kan bli, säger hon.

Att vara barnmorska eller någon annan form av hälsoarbetare innebär i sig en risk i talibanstyrda områden. I vissa provinser har talibaner dödat bland annat vaccinationspersonal. På regeringssjukhusen har man nu träffat talibanerna och gjort överenskommelser så att vissa barnmorskor får fortsätta arbeta, men reglerna för kvinnor bland annat när det gäller kläder har redan stramats åt beskriver Sara.

I Kabul finns en mängd internflyktingar som anlände innan huvudstaden föll i talibanernas händer
I Kabul finns en mängd internflyktingar som anlände innan huvudstaden föll i talibanernas händer. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Ännu har de mat och vatten, elektriciteten fungerar och den lokala marknaden är delvis öppen. Men de är rädda. Och Sara minns hur det var under förra talibanstyret.

Extra svår situation för kvinnor

– Erfarenheten från sist och från andra provinser där talibaner styr är att situationen är svår, särskilt för kvinnor, säger Sara.
 
Hon hoppas att världen ska hjälpa dem. Och trots att hon är rädd vill hon höja sin röst för kvinnorna  och folket i Afghanistan. Men det är en dyster bild hon målar upp:

– När våra barn går till skolan blir skolan attackerad, när vi går till sjukhuset så blir sjukhuset attackerat, när vi går till moskén blir moskén attackera! Jag vädjar hjälp oss att komma ut!

Och det är den hjälpen hon önskar att världen ska bistå med, möjligheten att fly och bli mottagen i ett annat land.Hon målar upp de bilder som media över hela världen kablade ut igår:

–  Om du såg hur människor försökte komma ut ur landet genom att hänga sig fast på utsidan av flygplan, då kan du förstå hur desperata vi är, säger hon och lägger till:
– Jag vädjar till andra länder att acceptera oss som flyktingar och ta emot oss, vi är inte säkra!

Läs även: Svenska Afghanistankommitténs ordförande om utvecklingen i Afghanistan. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV