Glöd · Ledare

En revolution i huvudet

Vi skriver ofta om omställning i Landets fria tidning – men vad menar vi egentligen? Ordet omställning brukar oftast syfta till tre olika saker. Antingen omställning i arbetslivet – personer kan få omställningsstöd för att börja en ny yrkesbana till exempel. Man pratar också om omställning av samhället, till exempel “en grön omställning” – oftast med innebörden att vi ska börja satsa på ny och miljövänligare teknik. Den tredje omställningen är den privata, den som människor gör när de till exempel flyttar ut på landet och börjar odla egna grönsaker och som vi skriver om ganska ofta i LFT.

Men omställning kan också vara mycket mer. Den största omställningen manifesterar sig kanske inte fysiskt utan sker i folks huvuden. När vi börjar ifrågasätta normer och värderingar som vi tagit för givna. Det är oftast den omställningen som ligger till grund för andra fysiska omställningar – som att flytta ut på landet eller byta jobb till något man brinner för.

Med detta sagt skulle jag vilja hävda att även en text om migration eller djurrätt kan ses som omställningstexter. Åtminstone när det handlar om texter som inte bara syftar till att berätta om vad som har hänt utan också att lyfta fram perspektiv som vanligtvis inte syns i media.

Om det skulle finnas en bild som representerade omställning och omställningsrörelsen så tänker jag på ett kalejdoskop. Ni vet, en sådan tub som man vrider på och plötsligt uppenbarar sig ett helt nytt mönster. Precis så kan en omställning i hjärnan fungera, man vrider och vänder på en fråga och då uppenbarar sig nya bilder och sammanhang.

En omställning kan se ut på miljoner olika sätt. Det handlar verkligen inte bara om att alla ska odla sin egen mat eller bo på landet. Det viktigaste är att våga ifrågasätta allt du har lärt dig, att hitta en moralisk grund att stå på och försöka agera så gott du kan utifrån den. Det är i alla fall omställning för mig – jag hoppas att du som läser det här hittar ditt eget sätt att ställa om på.

Vänsterpartiet sätter press på regeringen att ändra sig när det gäller fri hyressättning.

Att S och MP är med på att driva igenom en reform som kan chockhöja hyrorna för miljontals hyresgäster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV