Glöd · Ledare

Sagan om en bro

Det var en gång två områden. I det ena området bodde nästan bara människor med rötter i andra länder, arbetslösheten var hög och fattigdomen utbredd. I det andra, nyare, området var befolkningen mer välbeställd och här hade majoriteten svensk bakgrund. Mellan områdena gick en stor väg som på ett effektivt sätt avgränsade dem från varandra.

Någon kom på idén att bygga en bro över vägen. När invånarna i det rika området fick höra talas om detta hördes en del knorrande och upprörda kommentarer, skulle nu de fattiga människorna, de som bodde på en plats som polisen klassat som “särskilt utsatt område”, komma vällandes i horder över bron och stjäla deras saker och förstöra deras bilar? Kanske skulle också priset på deras värdefulla bostäder sjunka om det plötsligt började hänga gäng i huvtröjor utanför dem? Nej, detta gick verkligen inte för sig. 

En politiker ryckte ut till deras försvar. Han skrev att gängkriminaliteten i det fattiga området inte fick påverka invånarna i det rika, därför ansåg han att bron skulle kameraövervakas och att man skulle sätta ut bommar på bron så att inga bilar skulle kunna ta sig över. 

Ovanstående är tyvärr ingen saga, även om det kanske låter som det. Områdena heter Rinkeby och Ursvik och politikern heter Axel Conradi och är moderat oppositionsråd i Sundbybergs kommun. Hans utspel i sociala medier påminner ganska mycket om en bild som en annan moderat politiker, Tobias Billström, lade upp för ett tag sen där han står som en jätte med benen brett isär över Öresundsbron för att se till att ingen jävel slipper över bron. 
Jag tror inte att alla invånare i Ursvik är fientligt inställda till bron, men det finns en del, och det är deras rädsla och fördomar som Moderaterna försöker profitera på. Den här typen av skrämselpropaganda blir tyvärr allt vanligare, istället för att se bron som en utsträckt hand väljer man att se den som ett hot. 

”Övervakningen kommer inte påverka laglydiga människor utan bara det fåtal som ägnar sig åt kriminalitet”, säger Axel Conradi till DN. Det är givetvis fel. Sätter man upp kameror på bron markerar man att man tycker att invånarna i det ena området är ett hot och att de därför måste övervakas. Det är inte svårt att tänka sig att det påverkar känslan av acceptans och tillhörighet hos alla som bor i Rinkeby. Det är lite som att sätta upp en skylt där det står: ”Håll er borta!”

För den som har kämpat ett helt liv med att lära sig språket och på olika sätt försöka ta sig in det svenska samhället kan det inte ses som något annat än ett slag i ansiktet. Det kvittar vad du gör, så länge du befinner dig på fel sida av bron. Lika lite som Moderaterna vill välkomna flyktingar till Sverige vill de välkomna fattiga människor till rika områden.

På tisdag börjar regeringen lätta på coronarestriktionerna.

En hundra år gammal skog utanför Göteborg som var avsett som rekreationsområde avverkades ”av misstag” i somras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV