Radar

Förundersökning om plågade höns läggs ned

Skärrmdump från videon som visar hur hönor bland annat slås ihjäl med påkar.

Förra året filmade Djurrättsalliansen hur hönor plågades till döds på ett av Sveriges största hönseri. Länsstyrelsen gjorde därefter en åtalsanmälan för djurplågeri men nu har åklagaren lagt ned förundersökningen. 

Förra året skrev LFT om hur hönor på Sveriges största hönseri, CA Cedergren utanför Mönsterås, klämdes i en dörr, kastas levande in i en container och slogs ihjäl med påkar. 

Händelsen åtalsanmäldes för plågeri av Länsstyrelsen. Men nu har åklagaren valt att lägga ned förundersökningen, med motiveringen att det inte gick att identifiera vilka personer som sågs i videoupptagningen. De menar också att det inte går att komma vidare i ärendet, eftersom det var utländska företag inblandade – vars huvudmän befinner sig utomlands. 

Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, säger till LFT att CA Cedergren var snabba med att gå ut med att det inte var deras personal som syntes i videon, utan ett utländskt städbolag.

– Vi tycker det är märkligt att de inte kan få fram kontaktuppgifter på ett företag de själva anlitat. De borde också veta vilka som arbetade just då, eftersom vi har exakt tid och datum på när inspelningen gjordes.

"Tunn gräns mellan olagligt och lagligt dödande"

Hon är dock inte förvånad över att ärendet läggs ned.  

– Den här typen av ärenden är nedprioriterade, fast det rör sig om ett uppenbart lagbrott. Det har att göra med att vi lever i ett samhälle där vi sätter oss över andra djur och där människors intressen styr. Vi ser att vi har ett högre värde än andra individer, vilket bland annat märks i lagstiftningen då den tillåter att djur utnyttjas och dödas över huvud taget. 

Hon säger att videon orsakat många upprörda reaktioner. Något annat vore konstigt eftersom det är obegripligt hur man kan behandla andra kännande individer så här, menar hon. 

– Det som är dubbelt är att det här specifika sättet att döda på är olagligt, medan andra sätt inte är det. Det är en tunn gräns mellan det legaliserade dödandet och det olagliga. Vi menar ju att det inte borde vara lagligt att döda någon över huvud taget. Och vill en inte vara en del av att hönor utsätts för lidande och död finns valet att inte äta ägg. 

I januari offentliggjorde Djurrättsalliansen också filmer från ett kravmärkt slakteri, där grisar sparkades, slogs med kedjor och stampades i ansiktet. Just nu pågår en förundersökning mot de fyra personer som åtalsanmäldes då för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.