Radar

Hönor plågas till döds hos Sveriges största äggproducent

Hönor som slås ihjäl med påkar, kläms i dörrar och slängs i en container medan de fortfarande lever. Det är några scener som Djurrättsalliansen har filmat hos Sveriges största hönseri, CA Cedergren utanför Mönsterås. Äggen säljs på bland annat ICA och Coop.

Äggproducenten CA Cedergren har närmare två miljoner hönor och varje dag skickas cirka 1,2 miljoner ägg ut till butiker där de säljs under märket Lantägg. Efter ett tips om att hönsen på gården far illa valde Djurrättsalliansen att bege sig dit och filma i slutet av juni.

I videon ovan, som Djurrättsalliansen har spelat in, kan man se hur en person på hönseriet först tar en levande höna, sätter den i en dörröppning och slår igen dörren med full kraft. När dörren öppnas flaxar hönan fortfarande, den kastas då i en container där den slås ihjäl.  Andra hönor i klippet dödas direkt med påkar.

"Hela äggindustrin bygger på våld"

Hönorna är enligt Djurrättsalliansen sådana som inte fått plats i transporten till slakteriet och som företaget behöver göra sig av med innan byggnaden ska tvättas och en ny omgång hönor ska sättas in.

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att det här inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld. Att hönor dödas är rutin och det sker hela tiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen som var på platsen när materialet filmades.

Ledningen för C A Cedergren säger till SVT Nyheter Småland att det inte är deras egen personal utan en inhyrd städfirma som syns på bilderna på videon. Men eftersom de inte vill uppge namnet på bolaget så har SVT inte kunnat kontrollera om det stämmer.

Har inlett tillsynsärende

Länsstyrelsen i Kalmar har, efter att uppgifterna kom till kännedom, inlett ett tillsynsärende mot gården.

– Jag blev chockad av det jag såg. Vi har redan fått fram uppgifter som enligt min bedömning kan ligga till grund för en åtalsanmälan, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på Djurenheten i ett pressmeddelande.

Även Coop Sverige och ICA Supermarket Algots i Mönsterås har reagerat starkt på filmen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV