Glöd · Debatt

Är troféjakt värre än köttätande?

När lejonet Cecil dödades illegalt av troféjägare blev många upprörd, men är inte den svenska djurindustrin minst lika upprörande, undrar debattören Martin Smedjeback.

INSÄNDARE. Nyligen har många upprörts av kända svenska troféjägare. Under ett inlägg på Expressens Facebook-sida är det många som uttrycker sitt raseri kring Felix Herngrens jakt av babianer i Sydafrika: ”Så vidrigt!” ”Fullständigt oförlåtligt och en stor skam!” ”Att till synes förnuftiga människor stillar sin lust på djurs bekostnad.”

Av folkstormen att döma så bryr sig svenska folket om dessa oskyldiga djur som blir dödade för nöjes skull. Det borde inte förvåna eftersom vi människor i allmänhet inte stödjer våld och dödande om det inte är fråga om egen överlevnad.
 
Men är vanligt svenskt köttätande verkligen mer försvarbart? En gång i tiden behövdes kött som energikälla när tillgången på annan mat var begränsad. Men idag i Sverige har vi ett fantastiskt rikt utbud av mat från växtriket. Livsmedelsverket intygar att vi klarar oss utmärkt utan djurprodukter från vaggan till graven. Det betyder att enda riktiga anledningen vi har att äta kött är för att det är gott.

Troféjägaren ”stillar sin lust på djurs bekostnad” genom jaktens spänning. Köttätaren gör det genom en smakupplevelse. Det är en måhända en skillnad för oss människor men för det dödade djuret spelar vår anledning ingen roll.
 
Frågan är om inte leoparden på den afrikanska savannen som får en kula i huvudet av en svensk kändis har haft ett betydligt bättre liv än den gris som hållits inlåst på ett betonggolv i hela sitt liv på en svensk gård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV