Omställningsnätverket satsar på en dokumentärfilm om den egna rörelsen. ”Det behövs en film, just de här berättelserna behöver komma fram mer”, säger Arci Pasanen i Omställningsnätverket.
I dag, den 11:e maj, startar kickstarter-kampanjen för att dra in de 120 000 kronor som ska finansiera filmen. I skrivande stund, alldeles strax efter att kampanjen drog igång, har den fått in sammanlagt 608 kronor av tre bidragsgivare. Om 22 dagar ska målet ha nåtts. Förhoppningen är att kunna börja filma redan i sommar för att ha en färdig film att lansera i mars nästa år.
Idén fanns hos Arci Pasanen redan innan pandemin men fick inte riktigt fäste. När sedan en ny kommunikatör; Johanna Desthon, tillkom i rörelsens ideella kommunikationsgrupp vaknade idén igen när Johanna Desthon sa ”vi måste göra en film”.
– Jag sa, ja, det gör vi! Filmen fanns ju redan som ett frö i mig, säger Arci Pasanen.
När beslutet var fattat kontaktade de filmaren Mattias Olsson, skapade en redaktion och började jobba.
En väv av omställningsperspektiv
I filmen är målet att väva in olika omställningsperspektiv med berättelser från ett flertal personer och initiativ.
– Det här är berättelser om alternativa vägar att vara på den här jorden. Det kommer bli en film med människor som försöker bygga ett nytt sätt att vara på, säger Arci Pasanen som menar att det är viktigt att göra en film som både ger hopp och som tar upp det som är väldigt smärtsamt i vår tid, exempelvis det sjätte massutdöendet.
Arci Pasanen menar att just de berättelserna ofta drunknar i bruset eftersom rörelsen inte har så stora resurser. Och att en film som vågar ta stora och svåra frågor på allvar och samtidigt hålla en positiv ton, kan ge en mening tillbaka till betraktaren.
– Film är ett otroligt kraftfullt verktyg eftersom man kan väva in så mycket stämning i både bild och språk i en film. säger Arci Pasanen.
I filmen kommer man lyfta olika omställningsperspektiv. Exempelvis omställning i stadsmiljö, hur är det att bo i stan och ha tankar på att ställa om? Man vill också visa på alternativa bogemenskaper både på landsbygd och i städer. Arci Pasanen förklarar att man vill ”väva en väv mellan stad och landsbygd och visa att rörelsen har den här mångfalden, att det finns både och”.
Hoppas på filmvisningskavalkad
Ett annat mål är att berätta om mångfalden bland de som engagerar sig i omställningsrörelsen.
– På vissa ställen är det pensionärsgrupper som jobbar i förorten med nyanlända och vi har även unga omställare som söker positiva visioner. Det är viktigt att berätta utifrån en mångfald av sätt att ställa om på, eftersom omställningen behöver göras på många sätt, säger Arci Pasanen.
Omställningsnätverkets förhoppning är att lokala grupper ska vilja visa filmen.
– Vi kommer att peppa för att det ska bli som en nationell filmvisningskavalkad när filmen släpps, säger Arci Pasanen.
Samtidigt finns drömmen om att exempelvis SVT ska nappa så att filmen kan få en större spridning. Filmaren Mattias Olsson står bakom sajten och filmerna Campfire stories som LFT har skrivit om tidigare. Har har även gjort flera filmer som visats i SVT.
– Vi vill skapa en annorlunda och bredare film och vi vill arbeta med Mattias. Utifrån hans fantastiska hantverk är jag övertygad om att filmen kommer bli vacker stilmässig och förförisk, säger Arci Pasanen.
Än så länge finns ingen fastställd titel utan enbart arbetsnamnet: Omställningsfilmen.