Radar

Blockaden mot Sveaskog fortsätter

Aktivisterna protesterar mot att statliga skogsbolaget Sveaskog skövlar naturskog och renbetesmark utan samråd och samtycke från samebyarna.

Blockaden mot statliga Sveaskogs kalavverkning av renbetesmarker i Juoksuvaara i Pajala kommun har nu pågått i två veckor. Nu ska Naturskyddsföreningen inventera vilka naturvärden som finns i området.

Skogsupproret, som består av samiska aktivister, Extinction Rebellion och ungdomsorganisationen Fältbiologerna, har fortsatt sin närvaro i området med aktivister som bevakar att skövlingen inte fortsätter. Samtidigt undersöks det nu hur man kan få till ett långsiktigt skydd av naturskogarna och renbetesmarkerna.

Naturskyddsföreningen i Norrbotten ska komma till området för att i samverkan med Greenpeace inventera de två avverkningsanmälningarna som står kvar, och den som redan avverkats. Fältbiologer på plats har mätt att träden från avverkningen är 110-150 år gamla. 

– Bara från bilderna jag har sett nu kan jag avgöra att det finns höga naturvärden, säger Marie Karlsson, Naturskyddsföreningen i Norrbotten till P4 Norrbotten. 

Som LFT tidigare har skrivit om har aktivisterna bland annat byggt en stor näverkåta och vägblockader vid samebyarna Ängeså och Tärendö. En av platserna är en samisk kulturlämning.

– Nu har skövlingen av våra marker gått så långt att vi själva måste stå och skydda skogen där Sveaskogs maskiner förstör renbetesland med oersättliga kulturvärden. Vi går in i detta som om det gällde liv och död – för det är precis det som det gör, säger samiska aktivisten Emy Suorra, aktiv i både Fältbiologerna och Skogsupproret i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV