Radar

Aktivister blockerar skogsmaskiner i sameby

Aktivister blockerar Sveaskogs maskiner.

På fredag morgon blockerade ett tjugotal samiska och icke-samiska aktivister från nätverket Extinction Rebellion (XR) statliga Sveaskogs maskiner för att stoppa deras kalavverkning av de sista renbetesmarkerna i Ängeså sameby. 

Under natten till fredagen reste aktivisterna en stor näverkåta och byggde vägblockader vid samebyarna Ängeså och Tärendö. En av platserna är en samisk kulturlämning.

På Facebook skriver XR att samebyarna, trots påtryckningar, inte erbjudits samrådsmöten om renbetesmarkerna.

”Vi kräver att skogsbruk som påverkar deras kulturarv och rennäringen endast får ske vid samtycke från samebyarna. Aktivisterna har kommunicerat med Sveaskog och krävt att de drar tillbaka skogsmaskinerna och upphör med avverkningen.”

"Måste kunna säga nej"

Till Expressen uppger Henrik Andersson, presstalesperson för Extinction Rebellion och styrelsemedlem i Gällivares skogssameby, att de kommer att vara kvar tills Sveaskog lyssnar på dem.

– Samebyarna måste kunna säga nej till skogsskövlingen som pågår. I dag går det inte att säga nej utan skogsskövling kan högst skjutas upp i fem år, efter samråd, säger Henrik Andersson till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV