Radar

Polisen avbryter blockad mot skogsavverkning

På tisdag morgon gick polisen in för att bryta upp den blockad som pågått sedan i fredags för att stoppa Sveaskogs kalavverkning av de sista renbetesmarkerna i Paharova.

En aktivist har gripits för egenmäktigt förfarande efter att ha suttit på en näverkåta i fyra timmar, och förts till sjukhus för att undersöka skador som kan ha uppstått. 

– Jag känner mig väldigt skärrad. Polisen började riva kåtan och då klättrade en aktivist upp och satte sig i toppen av kåtan. Den första reaktionen från polisen var att dra i kåtan, och det var flera som skrek och bad dem sluta göra det. Det kändes enormt farligt, säger Annika, en av aktivisterna på plats i en video som Skogsupproret, som står bakom blockaden, lagt upp på Facebook.

På plats finns runt 20 aktivister och nio poliser, som enligt ett uttalande från Henrik Andersson, styrelsemedlem i Gällivares skogsameby, uppträtt på ett brutalt sätt.  

Polisen nöjd med insatsen

Som LFT rapporterade om i fredags, är kravet från aktivisterna att skogsbruk som påverkar kulturarv och rennäringen endast ska få ske vid samtycke från samebyarna. De har kommunicerat med Sveaskog och krävt att de drar tillbaka skogsmaskinerna och upphör med avverkningen.

Lars Öberg, lokalpolisområdeschef, säger till SVT att han är mycket nöjd med insatsen:

– Vårat syfte med att vara där är två. Dels vill vi säkerställa rätten att uttrycka sin åsikt och dels är vi skyldiga att förhindra och förebygga brott. Vi försöker hålla oss objektiva eftersom intressena strider mot varandra.

Förstör oersättliga kulturvärden

Blockaden, som pågått oavbrutet sedan i fredags, arrangeras av Skogsupproret (ett samarbete mellan samiska aktivister och Extinction Rebellion) på renbetesmarker tillhörande Ängeså och Tärendös samebyar.

Även Sveriges största miljöorganisation för unga, Fältbiologerna, stöttar blockaden med aktivister och 50 000 kronor som ska täcka upp för mat och tågresor åt alla unga miljöaktivister som vill delta i blockaden.

– Nu har skövlingen av våra marker gått så långt att vi själva måste stå och skydda skogen där Sveaskogs maskiner förstör renbetesland med oersättliga kulturvärden. Vi går in i detta som om det gällde liv och död – för det är precis det som det gör, säger samiska aktivisten Emy Suorra, aktiv i både Fältbiologerna och Skogsupproret i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV