Glöd · Debatt

Slöjförbud strider mot våra mänskliga rättigheter

En ny lag i Frankrike förbjuder barn under 18 år att bära slöja.

DEBATT. Regler om hur flickor och kvinnor får klä sig, var de än befinner sig i världen, är diskriminerande. Detta är ett sätt att begränsa våra kvinnors självbestämmande, yttrandefrihet och religionsfrihet. 

På senare tid har slöjan blivit ett hett debattämne, den senaste tidens händelser i Frankrike har varit alltför oroväckande och hotfull att följa för oss muslimer runt om i världen. Den franska senaten har förbjudit barn upp till 18 år att bära slöja. Denna debatt håller dock på att gå överstyr. 

Att EU och omvärlden än idag fortsätter vara tysta inför detta beslut får mig att undra om vi ens är ett enat samhälle. FN som sägs värna om alla människors rättigheter – vart är ni nu? När vi muslimer runt om i hela världen känner oss förolämpade över att vi inte har rätt till att klä oss på ett visst sätt av vår egna vilja. 

Problemet handlar inte om sjalen eller kvinnan, utan om den arroganta politiken runt om i världen som talar om hur kvinnor ska klä sig och hur de ska vara. Alla kvinnor ska ha all rätt att få bestämma själva över sina kroppar och vad de vill ha på sig. Dessa negativa fördomar om hijaben och den dominerande bilden av slöjan är inte OKEJ. Detta är en förolämpning mot oss alla. 

Att säga att ni gör detta för att befria världens kvinnor är ännu mer vanföreställningar. Det är snarare tvärtemot. Ni förtrycker de muslimska kvinnorna världen över genom att ta bort deras rätt att själva välja om de vill ha hijab eller inte. 

Slöjan är muslimska kvinnors egen huvudsak. De har all rätt i världen att bära sina slöjor i fred, eller att avstå, utan att en hel omvärld tar deras rättigheter ifrån dem. Det är ett stort svek att Sverige och de andra EU-länderna låtsas som att vi värnar om att människor ska få leva i ett demokratisk samhälle, när det i själva verket är tvärtom. Ni påstår att ni står upp för kvinnors rättigheter men å andra sidan begränsar ni kvinnan från att ha på sig något hon känner sig bekväm med. Äckligt. Det här är inget annat än dubbelmoral. 

Kvinna som kvinna, oavsett om hon väljer att gå runt som lättklädd eller täckande. Vi kan inte göra anspråk på frihet och demokrati samtidigt som vi undertrycker människors rättigheter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV