Glöd · Debatt

Vi får aldrig glömma folkmordet i Halabja

En demonstration för kurders rättigheter på Norra Bantorget i Stockholm.

DEBATT. I dag, den 16 mars 2021, är det exakt 33 år sedan den kurdiska staden Halabja attackerades av kemiska vapen från dåvarande Baath-partiet och dess ledare Saddam Hussein, en dag vi aldrig kommer att glömma. Låt oss hedra de oskyldiga människor som mördades, som skadades allvarligt och som förlorade en dotter, bror, syster, förälder eller make.

Gasattacken i Halabja är en av de värsta händelserna mänskligheten har sett. Målet var att utplåna alla kurder en gång för alla. Men Saddam Hussein är inte den enda som förtryckte kurderna och försökte utplåna mitt folk, det gjorde också den fascistiska militärstyrkan i Turkiet, som under många år förtryckte och fängslade mitt folk, och som till och med i dag upprepar denna tragiska historia medan världen tittar på.

I östra Kurdistan (iranska Kurdistan) arresteras, torteras och dödas kurdiska ungdomar. Vi ser, hör och läser dagliga nyhetsrapporter om vad som händer i Kurdistan och hur unga kurdiska frihetskämpar flyr sina hem för att slåss mot den islamiska staten.

Vi har sett så mycket. Vi har sett våra egna kvinnor kidnappas för att sedan säljas öppet som sexslavar av IS. Vi har sett våra kurdiska politiker fängslade för sina åsikter och mördade för att de bara är kurder. Vad händer efter 33 år? Förtrycket förföljer oss fortfarande. Var det inte tillräckligt med gasbomben i Halabja? Eller folkmordet i Kobane och alla kvinnor och familjer som tvingades fly till fots? Räcker de inte med allt vi kurder i flera decennier fått genomlida? 

Jag uppmanar alla demokratiska krafter och länder att stödja mitt folks kamp och ta ställning mot förtrycket av kurderna – som sker öppet även i dag i Turkiet, Iran och Syrien – och att Halabjas minnesdag, den 16 mars, förklaras vara en internationell dag för offer för massförstörelsevapen och kemiska krigsvapen.

Vi får aldrig glömma folkmordet i Halabja och aldrig låta något bryta ner oss! Tillsammans är vi starka och tillsammans kommer vi att fortsätta agera för att uppmärksamma kurdernas situation i olika delar av Kurdistan och fortsätta att kämpa för fred, frihet och rättvisa i Kurdistan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV