Radar

Miljardkompensation till Vattenfall för tysk kärnkraftsavveckling

Tysk kärnkraft ska enligt ett regeringsbeslut vara avvecklad till 2022.

Vattenfall och den tyska regeringen har kommit överens om en mångmiljardkompensation för nedläggningen av tysk kärnkraft. Vattenfall får cirka 14,5 miljarder kronor av Tyskland då bolaget inte kunnat använda sina produktionsrättigheter för kärnkraft. ”Helt oacceptabelt”, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.

– Vi välkomnar den föreslagna uppgörelsen eftersom den sätter punkt för många års dyrbara och tidskrävande tvister, säger Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att den tyska regeringen efter Fukushimakatastrofen bestämde sig för att fasa ut landets kärnkraft snabbare än planerat. Åtta av sjutton kärnkraftverk stängdes omedelbart, däribland Krümmel och Brunsbüttel, som Vattenfall äger tillsammans med energibolaget Eon.

Det blev starten för en långdragen tvist där Vattenfall kräver skadestånd för nedstängningen från tyska staten.

"I grunden oacceptabelt"

Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energirelaterade frågor på Greenpeace anser att det faktum att Vattenfall efter juridiska påtryckningar pressar sig till nästan 15 miljarder av Tyskland är helt fel och ännu ett exempel på varför Energistadgefördraget – som gör att energibolag kan stämma stater för flera miljarder kronor i förlorade intäkter – behöver skrotas.

– Vattenfall har utnyttjat det här internationella tvistlösningssystemet till max och lyckats mjölka ur så mycket som möjligt av Tyskland. Varken Sveriges eller något annat lands miljöpolitik ska tillåta sig dikteras av ett sådant system.

Rolf Lindahl
Rolf Lindahl. Foto: Greenpeace

– Det är i grunden oacceptabelt att Svenska statliga Vattenfall stämmer Tyskland för att de avvecklar och gör en omställning till förnybart för att vi ska klara klimatomställningen som även Sverige satt upp som mål, säger han.

Satsar på vindkraft

I ett mail till LFT skriver Vattenfalls pressekreterare Markus Fischer att ersättningen är en kompensation som Vattenfall och den tyska staten enats om för att uppfylla den tyska författningsdomstolens beslut i frågan.
 
På frågan om inte pengarna istället kunnat gå till en grön energiomställning i Tyskland, svarar han att Vattenfall investerar stora belopp i förnybar produktion, bland annat inom havsbaserad vindkraft.

I företagets investeringsplan för 2021-2022 kommer Vattenfall bland annat att investera 23 miljarder i ny vindkraft och 4 miljarder på nya elnät som ska möjliggöra en utbyggnad av förnybar produktion.

”Dessa investeringar kommer att bidra till att både våra egna och exempelvis Parisavtalets klimatmål uppnås”, skriver Markus Fischer.

"På tiden"

Rolf Lindahls kommentar till Vattenfalls svar är att det är på tiden att bolaget gör dessa satsningar.

– Tidigare har man varit en bromskloss för den utvecklingen, nu gäller det att man snabbar på den. Vi ska också komma ihåg att reaktorerna som Vattenfall hade i Tyskland inte varit i drift på länge på grund av tekniska problem. Nu måste Tyskland som land ta hand om kärnavfallet, vilket varken Vattenfall eller landet har någon lösning på.

Han anser att det vore mer rimligt att Vattenfall istället kompenserade Tyskland eftersom de under en alltför lång tid lett den tyska energipolitiken i en klimat-och miljöskadlig riktning.

– För andra gången får tyska skattebetalare finansiera bolagets misslyckanden och klimatskadliga verksamhet i Tyskland: först kolkraften i Moorburg, och nu kärnkraften. Som kompensation förväntar jag mig att Vattenfall gör kraftiga och snabba satsningar på hållbar förnybar energi.

Tyskland kompenserar också andra energibolag för den nedlagda kärnkraften, totalt handlar Tysklands kompensationsersättning till bolagen om 24,4 miljarder kronor.