Radar

Folkomröstning om Naturum i Falsterbo

Det blir en folkomröstning om framtiden för Naturrum och konsthallen i Falsterbo.

För drygt en vecka sedan röstade kommunfullmäktige i Vellinge för en lokal folkomröstning om Naturrum och konsthallen i Falsterbo. Den moderata ledningen i kommunen vill använda lokalerna för konferenser, event och spahotell – något som väckt starka reaktioner.

– En viktig och historisk folkomröstning blir nu verklighet tack vare alla som engagerat sig i arbetet med att bevara vårt fantastiska Naturum och vår konsthall. Ofattbart att de styrande in i det sista valde att säga nej till en folkomröstning, säger Miljöpartiets ordförande Angela Everbäck tilll SVT.

Det krävdes att mer än en tredjedel av ledamöterna röstade för folkinitiativet – och voteringen slutade 26–25, rapporterar SVT.

Som LFT skrivit om tidigare ledde kommunens planer om att stänga Naturrum till en namninsamling. I december lämnades 3700 namnunderskrifter över till kommunledningen i Vellinge, med kravet att kommunen ska hålla en folkomröstning om att Naturum och konsthallen på Falsterbo strandbad ska vara kvar i kommunal regi. 

En vecka senare meddelade kommunledningen att de skrivit avtal med en privat aktör som ska ”utveckla Falsterbo Strandbad till ett modernt museum och ett unikt besöksmål.” 

Första folkomröstningen i Vellinge

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) sa i debatten i kommunfullmäktige att hon inte tycker att folkomröstningar är optimalt. 

– Frågor tas ur sin kontext och förenklas när man ska svara ja eller nej. Sverige har en representativ demokrati med val vart fjärde år och där väljarna gett politikerna mandat att fatta beslut.

Den lokala folkomröstningen ska hållas på nationaldagen 6 juni. Det är första gången det genomförs en folkomröstning i Vellinge kommun. Resultatet är  enbart rådgivande.