Radar

Planer att stänga Naturum i Falsterbo möts av kritik

Vellingemoderaterna vill stänga Naturum på Falsterbo strandbad och istället använda lokalerna för konferenser, event och spahotell.

Vellinge kommun, som styrs av Moderaterna, vill stänga Naturum på Falsterbo strandbad för att istället utnyttja lokalerna för konferenser, event och spahotell. Planerna har väckt starka reaktioner och nu pågår en namninsamling som ett led i protesterna.

Naturum i Falsterbo har funnits sedan 2016. Anläggningen, som även rymmer en konsthall, lockar mellan 50 och 60 000 besökare om året och marknadsförs av kommunen som en utgångspunkt för att upptäcka den fascinerande naturmiljön på Falsterbonäset.

Enligt Sydsvenskan har Vellingemoderaterna i budgeten för 2021 lagt ett förslag om att avveckla Naturum och konsthallen till förmån för en konferens- och eventanläggning och på sikt ett spahotell.

Nils-Arvid Andersson, föreståndare för Naturum i Falsterbo säger till Expressen att det är ett bra centrum att samlas i och skapa intresse och förståelse för kommunens tio naturreservat. Dessutom är det en av Europas bästa platser för flyttfågelsträck.

– Det kom som en överraskning. Det har inte varit prat om att lägga ner innan men det är politikerna som bestämmer, säger han.

"Ofattbart och bedrövligt"

Politikerna i Vellinge är inte överens. Angela Everbäck (MP) kallar planen ofattbar och bedrövlig och pekar på att naturum gör ett stort pedagogiskt jobb med barn och skolklasser. Everbäck är också kritisk till att beslutet inte föregåtts av någon diskussion eller försök till att involvera övriga förtroendevalda eller de berörda på naturum.

– Det är väldigt märkligt när ett parti i sin budget helt sonika plockar bort en verksamhet och varslar personal. Det är ett helt ologiskt beslut med otroligt många frågetecken, säger hon till Expressen.

Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M), försvarar beslutet så här:

– Det är den fysiska utställningen och bemanningen som ska läggas ner men all verksamhet kommer inte försvinna. Vi kommer fortsätta ha naturvandringar och informations– och kunskapsspridning om naturen för våra invånare och besökare. Det kommer bara ske i andra former. Vi har det väl förspänt med fyra folkbibliotek som också har lovaktivitet för barn, säger hon i Expressen.

För att protestera mot nedläggningen har en namninsamling skapats på nätet. I skrivande stund har 4 107 skrivit under. 

I Sverige finns 33 Naturum, där besökarna får ta del av det lokala områdets geologi, flora, fauna och kulturhistoria. Tanken är att det ska inspirera till friluftsliv och besök i den omgivande naturen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV