Glöd · Debatt

Privatiserad drift av 1177 är ett slag mot glesbygden

Att appläkarföretaget Kry försöker köpa upp driften av 1177 i region Stockholm kommer inte bara drabba stockholmarna, anser Robin Zachari, kanslichef för folkrörelsen Skiftet.

DEBATT. 1177 är ett nummer du kan ringa gratis i hela Sverige för att få sjukvårdsupplysning. När du ringer svarar en legitimerad sjuksköterska som opartiskt svarar på dina frågor och guidar dig så gott hen kan till rätt vårdinstans. Det är så vi tycker det ska vara men nu hotas idén om en oberoende sjukvårdsupplysning i grunden.

Många av oss har berättelser av hur vi har fått hjälp av 1177 på ett eller annat sätt. Jag minns när jag och en till mig närstående ringde till 1177 när vi misstänkte att hen fått en allergisk reaktion. Efter ett kort samtal skickades en ambulans och hen fick sprutor och tabletter. Vi var osäkra om vi skulle ringa 112 eller vänta och se. Vårdupplysningen var där för oss när vi behövde dem. Inte nog med att det besparar lidande så sparar det stora mängder pengar för regionerna genom att färre åker in till sjukhus i onödan, eller skickar en ambulans när det behövs.

Nu är hela idén med 1177 som en opartisk vårdupplysning hotad när regionen där privatiseringen gått allra längst hotar att ta ytterligare ett steg. I Stockholm drivs 1177 sedan många år tillbaka av ett skandalomsusat företag som heter Medhelp. De har bland annat i hemlighet låtit ett callcenter i Barcelona helt utan kompetens svara på samtal ringda till 1177. Nu försöker appläkarföretaget Kry, även det skandalomsusat, köpa upp Medhelp och därmed driften av 1177. Så sent som i våras slussade vårdupplysningen i Stockholm många som ringde till just Kry efter en ljusskygg överenskommelse. Det finns inga skäl att tro att Kry, om de får ta över 1177, inte skulle fortsätta att slussa de som ringer till 1177 till sina egna vårdcentraler eller app. Tror någon på allvar att om Kry får tillgång till all vårddata från 1177 att de inte skulle missbruka den?

Det är också svårt att se var Kry börjar och Moderaterna i Stockholm slutar. Kry rekryterade sin chefslobbyist Erik Randberg direkt från Moderaterna i Stockholm. Som om det inte var nog stoppade Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet en utredning om deras kontakter med Kry. Det hela luktar unket och Moderaterna borde av jävssituationen inte vara med och rösta den 9:e mars om appläkarföretaget.

Det handlar inte bara om Stockholm. Kry är helt öppen med att deras plan är att använda huvudstadsregionen som en språngbräda till att ta över driften av 1177 i alla regioner. Om Kry får ta över vårdupplysningen är det nästa logiska steg. Det skulle hota hela idén om 1177 som en oberoende sjukvårdsupplysning.

Om vi inte kan lita på att 1177 ger oss korrekta råd kommer det att bli ännu svårare att få rätt vård än det är idag. Svårast är det att få tillgång till adekvat vård på vår lands- och glesbygd. En privatiserad drift av vårdupplysningen innebär ytterligare en kniv i ryggen på gles- och landsbygden. Omställningsrörelsen gör därför bäst i att protestera nu innan det är försent.

Den 9:e mars fattar region Stockholm beslutet om Kry får ta över driften av 1177 i regionen. Då avgörs framtiden för många fler än de som bor i Stockholm och det är därför över 80 000 svenskar i hela landet har skrivit under vårt upprop Rädda 1177.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV