Aktivister ”firade” besked om oljeborrning i Arktis
Copyright © 2022 Mediehuset Grön Press AB
ISSN: 2003-5268. Ansvarig utgivare: Hanna Westerlund
Publicerad 2021-01-01
Energi2020 har varit ett tufft år för många, inte minst för alla som själva blivit sjuka eller har anhöriga som drabbats av corona. Men mitt i allt det svarta har det förstås också skett många positiva saker runtom i världen.
Vi vill gärna inleda det nya året i en positiv anda och lyfter därför fram några av de glädjande nyheterna som vi har har skrivit om under året.
Den 1 januari 2020 blev FN:s barnkonvention lag i Sverige. Barnkonventionen ger barnet status som rättighetsbärare. Att vara rättighetsbärare innebär till exempel att man har rätt att delta i den demokratiska beslutsprocessen, rätt till autonomi och rätt att utöva dessa rättigheter självständigt. Det innebär också att barnet ska ha möjlighet att utkräva sina rättigheter och också veta vart hen ska vända sig för att kunna göra det.
Girjas sameby vann en mångårig tvist mot staten och Högsta domstolen gav samebyn ensamrätt att bestämma om vem som ska få jaga och fiska i området.
”Det känns fantastiskt skönt när tio års prövning är över”, sa Matti Berg, ordförande i Girjas sameby i samband med domen.
Den 6 februari beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att bifalla en motion om att skriva på ICAN Cities Appeal, ett stadsupprop mot kärnvapen. De blev därmed den första svenska kommunen som skriver under uppropet.
I februari framkom det också att SJ planerade att lägga ned nattågen från Göteborg till olika destinationer i Jämtland och norra Norrland. Men efter massiv kritik gick SJ ut med att de ska överväga att behålla nattågen – men endast med vissa resor under högsäsong.
I mars avskaffades dödsstraffet i den amerikanska delstaten Colorado och de blev därmed den 22:a av USA:s 50 delstater att avskaffa dödsstraffet.
Den 11 mars startade Malin Fors och Ida Malmlöf gruppen ”Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper” på Facebook som på bara några veckor växte till över 17 000 medlemmar. Dessutom bildades massor med liknande grupper, både nationellt och lokalt.
Naturvårdsverket startade en satsning i samarbete med flera län i södra Sverige för att rädda några av de mest hotade vildbina. Det är i dag brist på de blommor som de behöver för mat och de sandiga miljöer de är beroende av för sina bon.
På påskafton startade föreningen Närjord i Söderhamn ett potatisuppror. Målet är att värva så många potatisodlare som möjligt, och på sikt öka kommunens och hela Sveriges självförsörjningsgrad när det gäller livsmedel.
71,5 miljoner hektar mark i världen odlades ekologiskt under 2020, vilket är ett nytt rekord enligt Naturskyddsföreningen. Den ekologiska odlingen har ökat nästan varje år sedan 1999 då bara 11 miljoner hektar odlades ekologiskt.
Hitta ett fast jobb, eller lämna Sverige. Så såg villkoren ut för många ensamkommande som tog studenten i våras. Men på Värmdö lyckades samtliga nio ensamkommande som gick ut gymnasiet i år få jobb med stöd från Frivilliga familjehem på Värmdö.
Trots coronakrisen fortsatten satsningarna på solenergi i Brasilien under 2020. Solenergi är just nu den snabbast växande energikällan i Brasilien – särskilt bland företag och personer på landsbygden – och anses ha mycket stor potential i jättelandet.
Fortfarande gör vi oss av med vår årsförbrukning av jordens resurser långt innan året är slut. Men i år inträffade i alla fall Earth Overshoot Day nästan en månad senare än 2019, närmare bestämt den 22 augusti. Orsaken kopplas till coronapandemins konsekvenser.
I slutet av augusti meddelade WHO att Polio var utrotat på den afrikanska kontinenten. Det beskrevs som den största folkhälsoframgången i Afrika sedan utrotningen av smittkoppor.
Den sista helgen i augusti utförde klimataktivister från nätverket Extinction rebellion en massaktion med flera blockader i centrala Stockholm. Flera hundra personer från olika delar av landet deltog i aktionerna, och trafiken stoppades på flera ställen.
Enligt Djurens Rätt förbrukades över 470 000 färre kycklingar och 60 000 färre grisar jämfört med samma period året innan. Under första halvåret 2020 minskade dessutom importen av griskött med 22,9 procent och importen av nötkött med 14,8 procent.
I mitten av september invigdes Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. Biblioteket kommer att ha litteratur skriven av författare som på grund av sin profession utsatts för censur, förtryck eller tvingats till exil.
EU-kommissionen bestämde sig i september för att höja ambitionerna i klimatpolitiken. Tidigare var målet att minska utsläppen med 40 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivå. Nu höjer man till 55 procent. Många organisationer tycker dock att det är ett för svagt mål och att man borde gå ännu längre.
Måndagen den 28 september kom ett för många inom miljörörelsen glädjande besked. Preem meddelade då att de drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil.
”Vi måste glädja oss över att när gräsrötter och miljöorganisationer går samman, lyckas vi få upp våra frågor på agendan”, kommenterade Gustav Martner från Greenpeace.
På torsdagen den 29 oktober lade regeringen fram en lagrådsremiss om att sametinget eller andra samiska företrädare ska tillfrågas när statliga myndigheter fattar beslut som rör det samiska folket. Arbetet med att ta fram en så kallad konsultationsordning har pågått sedan 2017.
Valet i USA blev en rysare, men till slut stod Joe Biden som segrare. Han har bland utlovat de största klimatpolitiska satsningarna någonsin i amerikansk historia. Men frågan kvarstår hur mycket han egentligen kan förändra om republikanerna behåller makten i senaten.
Statligt ägda Sveaskog planerade att avverka 300 hektar skog i vinterbetesmarkerna för Luokta-Mávas sameby i södra Norrbotten. Men efter omfattande protester pausades planerna. Enligt samebyn är skogen helt avgörande för renarnas överlevnad.
Det statligt ägda LKAB vill ersätta tillverkningen av järnmalmspellets med en vätgasbaserad process. Det kommer att ta ungefär 20 år och kosta 400 miljarder kronor, och väntas innebära att koldioxidutsläppen kan minska med över 35 miljoner ton per år.
Under sommaren 2020 besökte rekordmånga den svenska naturen, enligt siffror från Naturvårdsverket. Både naturreservat och nationalparker har haft ett ökat besökstryck till följd av att många valt att hemestra på grund av pandemin.
Andra AP-fonden meddelade i mitten av december att de säljer alla sina bolag som är involverade i fossil verksamhet. Beskedet välkomnas av Greenpeace, som samtidigt konstaterar att finansiella aktörers divestering från fossilbranschen måste gå betydligt snabbare.
På Lucia invigdes den nya spårvägen mellan Lund C och forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source). Miljöpartiet har under många år kämpat för att spårvägen ska bli verklighet och driver även på för satsningar på spårväg i Malmö och Helsingborg.