Glöd · Ledare

Ät vad du vill – så länge du inte är fattig

För ett halvår sedan visade en undersökning av Region Norrbotten att många i regionen äter alldeles för lite frukt och grönt. Endast tre procent av männen och nio procent av kvinnorna nådde upp till Livsmedelverkets rekommendationer. Nu har Moderaterna i Kalix kommit på en lösning på problemet. Man vill att en del av försörjningsstödet ska delas ut i form av checkar som bara kan användas till köp av frukt och grönsaker. 

Att det är just Moderaterna som kommer med det här förslaget är förstås ironiskt. Samma parti som alltid säger sig värna individens frihet och går i taket så fort någon nämner “köttfri måndag” tycker plötsligt att det är helt okej att bestämma vad folk ska äta och inte äta. Men nu handlar det ju om fattiga människor och över dessa kan man, enligt gammal god svensk tradition, bestämma så mycket man vill, ty de vet icke sitt eget bästa. 

Om vi för ett ögonblick låtsas som att det är okej att politikerna bestämmer vad folk ska få äta så är förslaget fortfarande absurt. Till att börja med för att det bara omfattar en liten grupp, om det är 91–97 procent som äter för lite frukt och grönt så borde det ju rimligtvis gälla alla. Varför inte bestämma att en del av lönen ska delas ut i grönsakscheckar? Eller istället för rut-avdrag kunde ju de som nyttjar rut-tjänster få grönsaksrabatt? 

Ett annat problem är myten om att det bara är frukt och grönt som är nyttigt, en kost som bara består av gurka och tomat kan vara nog så dålig som en som mest består av chips och godis. Vill man på allvar göra något för att förbättra människors hälsa och se till att de äter näringsrik mat räcker det inte med att säga att de måste äta mer frukt och grönt. 

Man kan skratta åt Moderaterna i Kalix och tänka att det bara är en stollig lokalavdelning. Men på något sätt är det här ett tecken på den märkliga tid vi lever i. Socialdemokraterna har under många decennier ägnat sig åt förmynderi och velat säga åt folk vad de får göra och inte göra. Högern har ofta högljutt protesterat mot den typen av ingrepp, men på senare tid har även högerpartierna börjat komma med förslag som kraftigt går emot människors frihet, i alla fall så länge det rör sig om flyktingar eller andra redan utsatta grupper.  

”Vi menar att det här är ett sätt att visa att det finns olika val. Sen väljer människor till syvende och sist själv. Och jag tror att de är kompetenta att göra bra val”, säger Moderaternas gruppledare i Kalix, Linda Frohm. Men nej, Linda. Om man bara har några tusenlappar i månaden att leva på och en del av dem betalas ut i form av grönsakscheckar kan man knappast säga att de väljer själva. Ett enkelt förslag om du verkligen tror på människors kompetens att göra bra val är att faktiskt låta dem göra det och sluta lägga dig i. 

Riksdagens socialutskott vill se över den svenska narkotikalagstiftningen, bland annat kriminaliseringen av narkotika för eget bruk. 

SD:s hets kring SAS reklamfilm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV