Radar

Spårvagnar börjar rulla i Lund efter lång kamp

Spårvagnen Brandklipparen passerar Allhelgonakyrkan i centrala Lund på söndagen.

Som LFT tidigare har rapporterat så håller Lund på att anlägga spårväg, och i helgen invigdes äntligen den nya spårvägen mellan Lund C och forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source). Miljöpartiet har under många år kämpat för att spårvägen ska bli verklighet och driver även på för satsningar på spårväg i Malmö och Helsingborg.  

– Det här är en fantastisk grön framgång. Vi är många i Miljöpartiet, både lokalt, regionalt och nationellt, som under lång tid kämpat för att Lund ska få spårväg. Det har varit många turer fram och tillbaka genom åren, bakslag har följts av framgångar, så det är en glädjens dag att lundaborna äntligen får framtidens kollektivtrafik, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne i ett pressmeddelande.

På söndagen var det för första gången möjligt för resenärer att ta spårvagnen Lundaexpressen mellan Clemenstorget/Lund C och forskningsanläggningen ESS på Brunnshög i norra Lund.

Miljöpartiet driver även på för satsningar på spårväg i Malmö och Helsingborg och hoppas att Alliansen, som styr Region Skåne, ska börja engagera sig i frågan. Sedan de tog över makten i regionen har intresset varit svagt, skriver Miljöpartiet i Region Skåne i pressmeddelandet.

Sparar tid för pendlare

Alliansen har bland annat tagit bort alla skrivningar om nya spårvägssatsningar ur regionens dokument, och har beslutat att Region Skåne ska lämna intresseföreningen Spårvagnsstäderna, som arbetar för att underlätta utbyggnad av spårväg.

– Spårvagnstrafik sparar tid för pendlare och plats för fotgängare och cyklister. Spårväg på gröna ytor stärker stadens skydd mot skyfall och värmeböljor och minskar trafikens klimatpåverkan, säger Kami Petersen, ledamot för Miljöpartiet i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

– Jag hoppas att de borgerliga partierna nu släpper sin ideologiska förvirring och istället börjar engagera sig för fler spårvägar. Det var en skandal när de plötsligt fällde det skånska spårvägsprojektet för några år sedan. När vi nu får bevittna framgången måste de tänka om, säger Kami Petersen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV