Radar

Lund har fått sin första spårvagn

Karta över spårvägens sträckning mellan Lund C och ESS samt stadsutvecklingen i spårvägsstråket.

Den 13 december planeras Lunds första spårväg att invigas. Men redan i onsdags anlände den första vagnen, som har fått namnet Åsa-Hanna, till staden. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne

– I dag är det en historisk dag när vi ska köra in den första spårvagnen i depån, sa projektchefen Håkan Henmyr till SVT Nyheter Skåne när spårvagnen Åsa-Hanna anlände i onsdags.

Spårvägen genom Lund är det fjärde spårvägssystemet i Sverige, efter Stockholm, Göteborg och Norrköping – och det första nyanlagda sedan 1911. Linjen kommer att starta vid Lunds centralstation och gå till företaget ESS i östra Lund. Den totala sträckan är 5,5 kilometer och på vägen kommer den att passera nio hållplatser. Till att börja med kommer spårvagnarna att avgå med 7,5-minutersintervaller och ha en kapacitet på omkring 1 300 passagerare i timmen, men på sikt är tanken att det ska kunna utökas till fem minuters turtäthet.

Åsa-Hanna är den första av totalt sju spårvagnar, hon är 33 meter lång och väger 43 ton. Den 17 augusti är det dags för en första testrunda med testvagnen, därefter kommer grundliga tester att ske med alla vagnar innan de kan tas i trafik.