Glöd · Ledare

Förbjud minkfarmer nu!

Det krävdes en pandemi för att återigen få upp frågan om minkfarmernas avskaffande på den politiska dagordningen. Så länge jag kan minnas har djurrättsrörelsen argumenterat kraftfullt för att minkindustrin måste avskaffas, helt enkelt för att det är en av de värsta formerna av djurplågeri som man kan tänka sig.

De lever sina korta liv i extremt små burar, får ingen stimulans och omkring 20 procent av minkvalparna dör under de första två månaderna, ibland för att de fastnar i burens nät, ibland för att deras mammor biter ihjäl dem i ren frustration. De lever sedan hopträngda med andra minkar utan några som helst möjligheter att få utlopp för sina naturliga behov och hela tiden med en stark känsla av stress och frustration i kroppen. Efter ungefär ett halvår i livet dödas majoriteten för att bli till päls. Detta sker genom att de trycks in i en box där de gasas ihjäl. Varje år dödas omkring en halv miljon minkar i Sverige på det här sättet, i länder som till exempel Danmark där minknäringen är större handlar det om många miljoner. Avelshonorna får leva i ungefär två-tre år för att kunna föda upp nya minkkullar, innan de också dödas. 

Trots denna utstuderade form av djurplågeri, och trots att åtta av tio svenskar är emot minkuppfödning, så har riksdagen konsekvent röstat ner förslagen de gånger som frågan har varit uppe till beslut. Men nu handlar det plötsligt inte bara om minkarnas liv utan även om människoliv. Man har nämligen upptäckt att sars-cov-2 muterar väldigt snabbt bland minkar. Det kan i värsta fall ge upphov till mutationer som de vaccin som är på gång, och som av allt att döma kommer börja spridas i början av nästa år, inte skyddar mot. Om de här nya mutationerna sprider sig och det dröjer lång tid innan vi får fram nya vaccin som skyddar så kan väldigt många fler människor komma att dö. 

Danmark agerade snabbt och resolut i förra veckan när man upptäckte att de nya mutationerna hade börjat sprida sig från minkar till människor. Statsministern Mette Fredriksen gav order om att samtliga minkar i Danmark skulle avlivas. Det kan låta obarmhärtigt grymt, men vi ska komma ihåg att de flesta av dessa minkar ändå inte skulle ha fått leva särskilt länge. Avlivningen skulle innebära att deras lidande i alla fall skulle förkortas något. Men nu har Danmark backat från beslutet eftersom det inte var förankrat i Folketinget och regeringen saknar befogenhet att fatta sådana beslut på egen hand. Innan de drogs tillbaka hade dock redan cirka 2,5 miljoner minkar hunnit avlivas. Förhoppningsvis kan det nu bli en snabb lagprocess så att avlivningen kan fortsätta innan mutationerna hinner sprida sig ordentligt. 

I Sverige har såväl forskare som politiker och aktivister argumenterat för att vi borde följa Danmarks exempel och avliva alla minkar även här, samt en gång för alla stänga ner minkfarmerna. Än så länge har man visserligen inte upptäckt några genetiskt förändrade variationer av coronaviruset i Sverige, men det är förmodligen bara en tidsfråga. Men majoriteten av partierna tycks ännu inte ha insett faran.

Argumenten för att ha kvar pälsindustrin brukar ofta handla om att det är synd om ägarna som förlorar sina jobb. I Sverige har vi dock bara ett fyrtiotal minkfarmer, det skulle inte vara speciellt kostsamt att se till så att de fick ett omställningsbidrag och kunde börja ägna sig åt vettigare yrken. 

Det borde inte komma som en överraskning för någon att det här sker nu. Som alla säkert vet började viruset att spridas på en djurmarknad i Wuhan och det är vår industriella djurhållning som driver fram den här typen av pandemier. Redan i våras varnades det för att man hade upptäckt virus hos minkar i Nederländerna och att risken för mutation av viruset var stor. Nu har det alltså skett. 

I Norge, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Österrike, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Slovenien, Kroatien, Serbien, Bosnien och Makedonien har man redan fattat beslut om att minkuppfödning ska förbjudas. Det är hög tid att Sverige följer deras exempel. Det borde ha skett för länge sedan, men nu är det mer angeläget än någonsin. 

Förbjud minkfarmer nu. 

MP och V som har varit tydliga med att de tycker att minkfarmerna ska stängas.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som inte inser problemet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV