Glöd · Debatt

Vegomat borde vara normen på sjukhus

Sjukhusen borde sadla om till att i första hand servera vegetarisk mat, menar debattören Hanna Sjöberg.

DEBATT. Att vårdas på sjukhus är att befinna sig i en särskild situation, oavsett sjukdom eller åkomma. Till exempel bör man avstå från tobak i många veckor före och efter en operation för bäst läkning i kroppen och för att bli frisk igen. Önskan om att få människor friska gör att Thoraxkliniken vid USÖ – Universitetssjukhuset i Örebro – endast bjuder vegankost till patienterna  (som opereras i sina förkalkade blodkärl vid bland annat hjärtinfarkt).

Att äta kött-, chark- och mejeriprodukter är dokumenterat skadligt för kroppen. Därför är  dagens sjukhusmat ohållbar om man fokuserar på friskvård. Min önskan är att Sveriges regioner nu följer hälsolinjen och byter från kött till vego, det vill säga till att servera helt växtbaserad mat på landets alla sjukhus.

Vi kan visa vägen till bättre kostvanor och även stödja ett snabbare tillfrisknande på alla nivåer hos de sjuka. Det är enklare och billigare att använda eko och närodlat från växtriket än processat kött. Även om vissa fall kräver specialkost vore det klokt och realistiskt att erbjuda vego som norm vid vård av de som är fysiskt eller psykiskt sjuka. 

Framtidens mat är vegetarisk. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV