Radar

Klimataktioner över hela världen idag

Skolungdomar på Mynttorget i Stockholm under en skolstrejk för klimatet arrangerad av Fridays for future.

På fredagen genomför skolstrejkarrörelsen Fridays for future en global aktionsdag för klimatet. Över hela världen kommer det att ske manifestationer för klimatet, och i Sverige pågår klimataktioner på minst 89 platser.

Som LFT tidigare skrivit om blir det en ny global skolstrejk idag, fredag. Många svenska Fridays for future-grupper har haft paus för fysiska manifestationer sedan i våras, men kör igång igen nu. På grund av coronapandemin kommer dock lokala manifestationer utanför kommunhus över hela landet prioriteras.

– Pandemin har visat oss att politiker har makt att agera snabbt och i enlighet med den bästa tillgängliga forskningen. Men inte ens under en pandemi blir klimathotet mindre reellt. Inga åtgärder har tagits för att minska globala utsläpp av växthusgaser på ett hållbart och rättvist sätt, säger Alde Fermskog, Fridays For Future Växjö i ett pressmeddelande.

Fridays for future skriver att de kommer att fortsätta protestera så länge exploateringen av naturen tillåts fortgå.

– Miljontals människor har redan förlorat sina hem och liv på grund av klimatkrisen, och coronapandemin har inte gjort situationen lättare för de på flykt. Makthavare måste börja prioritera mänskliga rättigheter framför ekonomisk vinst, säger Alma Andersson från FridaysForFuture Gävle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV