Radar

Flera klimatstrejker återupptas efter coronapaus

Många svenska Fridays for future-grupper kör igång igen nu efter en lång paus.

Den 25 september blir det en ny global skolstrejk. Många svenska Fridays for future-grupper har haft paus för fysiska manifestationer sedan i våras, men kör igång igen nu.

”Demonstrationen på fredagar utanför stadshuset är tills vidare inställd på grund av coronaviruset. Vi meddelar när den återupptas. Håll er friska!” skrev Fridays for future Eslöv på sin Facebooksida den 20 mars.

Det var först i tisdags som beskedet kom: ”Äntligen! Nu kör FFF Eslöv igång igen. Fredag 25/9, ett år efter starten, och i kölvattnet av coronapandemin, blir det ”nypremiär” för våra fredagsdemonstrationer utanför stadshuset!”

Emma Ådahl är initiativtagare till demonstrationerna i skånska Eslöv och hon berättar att det var ett självklart beslut i våras att ta paus, både för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och av respekt för alla drabbade.

Saknade gemenskapen

– Det kändes som att fokuset i samhället var ett annat – nästan så att det skulle vara provocerande att stå där när det var så mycket annat elände. Men det kändes tråkigt, jag saknade vår gemenskap och värdefulla samtal. Det var dessutom märkligt hur plötsligt något annat fick så stort fokus och att klimatfrågan hamnade i skymundan.

Emma Ådahl tror att Fridays for Future i Eslöv utmärker sig genom att ha fokus på att stötta politikerna att orka fatta svåra beslut som riskerar att avskräcka väljare, snarare än att sätta press på dem
Emma Ådahl tror att Fridays for Future i Eslöv utmärker sig genom att ha fokus på att stötta politikerna att orka fatta svåra beslut som riskerar att avskräcka väljare, snarare än att sätta press på dem. Foto: Privat

Men nu upplever gruppen att samhället har börjat att återgå till det normala och att det därför är dags att demonstrera igen.

– Det här är mänsklighetens stora ödesfråga och vi måste fortsätta att jobba med den.

De har ännu inte hunnit diskutera vilka säkerhetsåtgärder som kan behövas. Eftersom de inte brukar vara så många tror de inte att det blir något problem att hålla avståndet. Men nu hoppas Emma Ådahl att pandemin kan ha gjort att fler vill manifestera med dem.

– Jag tror att det här har skakat om samhället och gjort att fler har förstått att vi måste snabba på en omställning, att det här är allvarligt.

Luften har gått ur rörelsen

Det finns också grupper som har hållit igång sina strejker under pandemin. En av dem är Fridays for future i Umeå. Det beror bland annat på smittskyddsläget, där både Umeå och Västerbotten varit relativt skonade från viruset, berättar Carl Weidenstolpe, en av de aktiva. De som demonstrerat har hållit avstånd, varit utomhus och betonat att ingen ska komma om den känner sig det minsta krasslig.

– Jag tycker att det har fungerat bra. Det har också varit givande att träffas, prata, planera och inte tappa hoppet, säger han.

Samtidigt har det varit tydligt att luften gått ur rörelsen lite på många håll, så även i Umeå.

”Det här är en väckarklocka för politikerna
”Det här är en väckarklocka för politikerna. Det här är inte den sista pandemin, och det kommer att bli tuffare och tuffare förutsättningar. Det gäller att vara långsiktig och dämpa det värsta av klimatförändringarna inför framtidens pandemier”, säger Carl Weidenstolpe, aktiv i Fridays for future i Umeå. Foto: privat

– Även om lite nytt folk har hittat till oss har det varit jättefrustrerande att tappa det momentum vi hade. På en av strejkerna i höstas kom det 1 000 personer.

Parallellt med de publika manifestationerna har Fridays for future i Umeå haft direktkontakt med sina kommunpolitiker, men under pandemin har de fysiska träffarna uteblivit. Därför funderar gruppen nu på att bjuda in politikerna till digitala möten istället.

Den 25 september är tanken att ställa upp 40–50 stenar med två meter emellan på torget i Umeå där de som vill kan stå och ta ställning för klimatet, en kortare eller längre stund. På grund av corona kommer Klimatkören inte att uppträda men det blir solosång och tal.

– Pandemin bromsade möjligheten att se fysiskt att många engagerar sig, och att känna samhörighet. Det är tufft just nu. Men vem vet, folk kanske har ett uppdämt behov av att göra sina röster hörda, säger Carl Weidenstolpe.

Fridays for future Sweden om att strejka under pandemin:

Alla arrangörer ska se till att deltagarna håller avstånd och inte uppgår till ett antal över 50 personer.

Tvätta händerna noga så ofta du kan i 30 sekunder, använd handsprit om du har det. Undvik att peta dig själv i ögonen, munnen eller ansiktet och nys/hosta i armvecket.

Vid symptom eller om man befinner sig i riskgrupp – stanna hemma och delta digitalt under hashtaggen #ClimateStrikeOnline – ladda upp en bild på dig själv på sociala medier när du håller i ditt plakat.

Håll koll på vad arrangörerna för er lokala strejk säger.
Källa: Fridays for future