Radar

Kemiska växtskyddsrester i kravmärkt växtnäring

Växtskyddsresterna har främst skadat tomater men även paprika.

I våras upptäckte flera hobbyodlare att deras tomatplantor förstörts efter att de använt kravmärkt växtnäring. Efter omfattande provtagningar meddelar nu Krav att de hittat spår av kemiska växtskyddsrester i en del av sina kravmärkta produkter.

Som LFT skrev om i juni, rapporterade tomatodlare från bland annat Storbritannien, Norge och Sverige om problem med skador på tomatplantor efter att ha använt kravmärkt flytande växtnäring. Många hobbyodlare delade med sig av bilder på deras förstörda tomatplantor i sociala medier.

Nu går Krav ut och berättar de har hittat spår av kemiska växtskyddsrester i en del Krav-stämplade produkter, både på flaska och i pelletform, enligt tidningen ATL. Efter omfattande provtagningar har rester i form av klorpyralid upptäckts.

Flera tillverkare har dragit tillbaka produkterna från butikshyllorna.

Halterna är enligt Krav låga och innebär inga risker för människor eller djur. I Kravs regler är det tillåtet att använda växtrester och biprodukter från konventionell odling i ekologisk växtnäring. De används bland annat för att höja näringsnivåerna, eftersom det saknas tillräckligt med ekologisk råvara.

Svårnedbrytbara ämnen

Anita Falkenek, vd för Krav, säger i ATL att hon är ledsen över den förvirring och besvikelse det här har skapat bland konsumenterna. Enligt henne används substratet för att underlätta ett kretsloppstänk och minska svinnet från annan produktion.

– Det större problemet är att det används bekämpningsmedel i konventionell produktion, som dyker upp på andra håll. Det är ämnen som är svårnedbrytbara och det visar sig här, säger hon i ATL.

Krav gör nu en översyn om hur de ska hantera reglerna som finns för växtnäring, och om de kan ha kvar kravmärkningen om det inte går att undvika kemiska växtskyddsmedel i produkten.