Glöd · Ledare

Inget barn föds kriminell

I helgen intervjuades den biträdande rikspolischefen Mats Löfving i Ekots lördagsintervju. Ungefär 17 minuter in i intervjun säger han något som borde fått de flesta att sätta i halsen. Han påstår då att det finns 40 släktbaserade nätverk i Sverige, så kallade klaner som har kommit hit enbart i syfte att organisera kriminalitet. Några belägg för detta får vi inte eftersom Löfving menar att det skulle vara detsamma som att göra reklam för klanerna. Att komma med ett sådant här påstående utan att ange någon tydlig grund eller källa för det skulle kunna vara illa nog, men därefter säger han något som är ännu mer anmärkningsvärt: “Släkten uppfostrar sina barn för att ta över den kriminella organisationen. Barnen har ingen ambition att bli en del av det svenska samhället, de har en ambition redan från födseln och uppväxten att ta över i kriminalitet.”

Tyvärr tror jag inte att det var så många som satte i halsen där. Inte heller tror jag att det var så värst många som blev bestörta när Mats Löfving sa att han vill ha särskilda visitationszoner, där polisen ska kunna visitera alla som rör sig, och större möjligheter till dataavlyssning, även av personer som inte är misstänkta för något brott men som har “kopplingar till kriminella nätverk”. Det är ju nämligen så att det inte bara är polisen som talar om detta, i den politiska och mediala debatten återkommer ständigt mantrat att vi behöver hårdare straff och mer avlyssningar och visiteringar för att stävja brottsligheten. Dessutom klumpas migration, integration och brottslighet ihop till en enda stor boll, som om de egentligen bara var synonymer.

Man brukar tala om att man inte ska stämpla eller döma barn på förhand, men jag har nog aldrig hört någon som gjort just detta på ett så tydligt sätt som Löfving gör i den här intervjun. Kanske var just “sedan födseln” en felsägning, för Löfving kan väl ändå inte på fullt allvar mena att nyfödda bebisar har en ambition att bli kriminella när de växer upp? Men oavsett om han syftar på 1-åringar, 6-åringar eller 12-åringar så är det ett oerhört omdömeslöst uttalande av en polischef. Kanske stämmer det att det finns familjer som uppfostrar sina barn till att bli kriminella, men det är i så fall inget vi kan eller ska belasta barnen för. Tvärtom borde vi göra allt vi kan för att visa för barnen att de är välkomna i Sverige och att det finns många sätt att leva på som inte har med kriminalitet att göra.

Löfving menar också att vi “har varit naiva kring integrationen” och att det är “långt ifrån alla som vill bli en del av det svenska samhället”. Det är knappast en slump att Sverigedemokraterna kallade Löfving till Justiteutskottet för att han skulle berätta mer om de kriminella klanerna bara några dagar efter reportaget. Uttalanden som dessa är ju nämligen precis vad SD och deras väljare vill höra. ”Nu säger till och med rikspolisen att invandrare kommer hit i syfte att begå brott – alltså måste vi stoppa invandringen”.

Jag förnekar inte att Mats Löfving kan ha rätt i vissa saker. Det är möjligt att det finns vissa som har sökt sig till Sverige för att man tror att det är lätt att bli rik på kriminalitet här, men det sätt han lägger fram det på gör att man lätt får intrycket att det handlar om alla, eller åtminstone de flesta, migranter. Och vad innebär egentligen “vi har varit naiva kring integrationen”? Att det finns några som inte vill lära sig svenska eller “bli en del av det svenska samhället”, som Löfving uttrycker det, betyder ju inte att de allra flesta inte vill det. Nu är ju inte Mats Löfving politiker så vi ska kanske inte förvänta oss några politiska svar, men med ett sådant uttalande borde han ändå få stå till svars. Vad tycker han att vi ska göra istället? Ska vi inte ta emot några alls eftersom de som kommer hit säkert ändå inte vill bli en del av samhället?

Mats Löfving passar också i början av intervjun på att måla upp en profil på en typisk brottsling. Det handlar om pojkar från utsatta områden som är arbetslösa och ofta tidigare dömda för brott, slår han fast. Så bra, då vet vi det och vilka vi ska vara rädda för när vi går hem på natten. Att många hamnar i kriminalitet för att de växer upp i fattigdom, känner sig dömda av samhället på förhand och inte riktigt ser någon annan utväg verkar Löfving inte alls ha reflekterat kring. Istället gör han sitt bästa för att ytterligare bidra till stigmatiseringen av en väldigt utsatt grupp.
Starkt jobbat.

Antalet svenska flygresor minskade med 83 procent i augusti jämfört med samma månad förra året enligt Swedavia.

Branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Fruktansvärt sorgligt på alla sätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV