Glöd · Ledare

Bygga fängelser utomlands är en utomordentligt dålig idé

Sveriges fängelser är fulla. Det här är något som Kriminalvården har varnat för länge, men utan att få så värst mycket gehör från politiskt håll. Men nu har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kommit på en, i hennes egna ögon, säkerligen genial lösning. Vi finansierar bygget av fängelset i andra länder dit vi kan skicka utländska medborgare som blivit dömda i Sverige. Och pengarna då? Ja, dem kan vi ta från biståndsbudgeten!

Genom detta drag menar hon att vi skulle kunna få till stånd fängelser som är mer humanitära i andra delar av världen, men ”det kommer självklart inte kunna vara fullgod svensk standard”.
Nej, någon måtta får det ju vara.

På en fråga från SVT om hon inte är osäker på om de som dömts får en bra behandling i utländska fängelser svarar hon först att det självklart kommer att följas upp, men också att om man är orolig för att bli utvisad så ”borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott”. Som att alla som kommer till Sverige och hamnar i kriminalitet har planerat att de ska begå brott innan de kommer hit. Men det här sammanfattar ganska väl hur den politiska diskussioner ser ut i Sverige år 2020. Vi ska vara hård mot de hårda, uppehållstillstånd är någonting man ska göra sig förtjänt av, den som missköter sig ska utvisas och partiledare skäms inte längre för att dra direkta paralleller mellan migration och brottslighet (Ebba hävdar till exempel att 30 procent av alla fångar är utländska medborgare, som om det egentligen hade någon betydelse).

Hade jag varit reporter på SVT hade jag frågat Ebba Busch varför hon tycker det är bättre att bygga fängelserna utomlands än i Sverige. Om vi nu ändå ska finansiera dem, varför kan de då inte lika gärna vara här, där vi trots allt har bättre kontroll på att humanitära regler efterföljs? Visst kan det kanske vara lovvärt att bidra till fängelser med bättre standard i länder som Afghanistan och Somalia (fast ännu bättre vore förstås om pengarna gick till förebyggande åtgärder, så att färre hamnade i kriminalitet) men det kan vi ju göra utan att för den sakens skulle också skicka med ett antal fångar.

Vad Ebba Busch, och alla andra som argumenterar för att kriminella borde utvisas, missar är att den som i vissa sammanhang är förövare också kan vara ett offer. En person kan till exempel vara förföljd på grund av sin sexuella läggning och ändå begå brott när hen kommer till Sverige. Ska den personen då ändå utvisas till ett land där homosexualitet är olagligt?

Den enda poängen jag kan se med det här utspelet är att Ebba vill rida på den främlingsfientliga och repressiva vågen och locka väljare från Sverigedemokraterna. Det börjar bli allt svårare att se någon större skillnad på de tre partierna längst till höger.

Regeringen gör “en sjujäkla satsning på välfärden” nästa år enligt statsministern.

Det hade varit bra om det inte hade krävts en coronapandemi för att regeringen skulle inse att vi behöver satsa på välfärden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV