Glöd · Ledare

Att röra sig med istället för mot naturen

De bästa seglarna vet när det är dags att ge vika och gå in i hamn. Vindarna tjuter och alla varningslampor blinkar. Kaptenen som stannar ute riskerar att sänka hela sin båt, dessutom sätter han sitt och besättningens liv på spel. Att anpassa sig efter naturen och vänta på gynnsamma vindar är en konst som den tålmodiga typen lyckas med. Rastlösheten kittlas och det långtråkiga spökar. Den bästa kaptenen vet att naturens krafter är och förblir de starkaste. Sol, vind och vatten, deras villkor kräver att vi backar, observerar och anpassar oss efter naturens rytm. Den destruktiva motpolen är det aggressiva och rastlösa tempot som i samtiden dominerar våra samhällen, där fossila bränslen fortfarande pumpas ut i en svindlande fart.

Dessa tankar cirkulerar inom mig medan vi, i eftermiddagssolen, seglar in mot Kiels kanal. Här står vi nu utanför ingången och väntar tålmodigt, de säger att vi ska vänta in morgonkvisten, vi anpassar oss givetvis; ingen har bråttom ombord. Segelbåten ska hela vägen till Karibien, det kommer ta månader från där vi är nu. Den långsamma resan erbjuder alla våra sinnen chansen att hinna med. Vi ser alla de landskap vi passerar. Vi ser också gigantiska fraktfartyg som spottar ut svart rök rakt upp i en himmel som annars ser väldigt blå och frisk ut.

Från den kaosartade värld (i jämförelse med vår fridfulla tillvaro) som vi fortfarande har tillgång till via nätet, läser jag hur Miljöpartiets pensionspolitiska talesperson, Mats Berglund, poängterar att Sverige fortfarande behöver göra mer för att fasa ut att våra pensionspengar används till investeringar inom fossilbranschen. Tydligen har dock Sverige de hårdaste regleringarna för hållbara investeringar i hela världen. Våra pensionspengar börjar med andra ord satsas på företag vars energi kommer från sol, vind och vatten, investeringar som är så pass stora att de faktiskt kan påverka globalt. Trots detta visar tidigare rapporter hur våra allmänna pensionsfonder, via staten, investerats i en av världens värsta fossiljättar, Saudi Aramco. En AP-fond investerade cirka 30 miljoner pensionskronor i deras verksamhet i juni 2019.

Kraven att röra oss bort från fossila bränslen i den takt som skulle vara gynnsam för planeten bör komma från oss. Kunskapen kring vad våra pensionspengar bidrar till bör dock vara öppen och tillgänglig i större utsträckning än den är i dag. Det är statens ansvar gentemot dess medborgare. Alla kan förstå sambanden mellan statens investeringar och planetens hälsa, ifall det förklaras med vardagliga ord istället för komplexa ekonomiska ekvationer som bara ekonomer förstår sig på. Små pensioner blir väldigt stora tillsammans och har möjligheten att påverka världen positivt. Boka ett möte med din bank och be dom förklara vart dina pensionspengar går, ställ krav.

Att sluta investera i fossila bränslen kan erbjuda oss en livsstil som passar människans naturliga tempo bättre. Som att resa med vindens styrka, i solens strålar, på glittrande vatten, på en liten segelbåt. När vi tagit oss igenom Kiels kanal får vi vänta ytterligare två eller tre dagar på bättre vindar, hade vi haft ett fartyg som drivits hårt av fossila bränslen hade vi bara bränt rakt igenom vågorna med en aggressiv envishet. Nu rör vi oss med naturen istället.

Segelbåtar och deras härliga community.

Kryssningsfartyg och deras höga tutor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV