Radar

Klimatprotester i Stockholm stoppar trafiken

Vasabron i Stockholm tidigt på fredag morgon.

På fredag morgon inledde klimataktivister från nätverket Extinction rebellion en massaktion med flera blockader i centrala Stockholm. Deltagarna vill dra uppmärksamhet till klimatkrisen, och kräver en systemförändring.

Massaktionen drog igång vid femtiden på fredag morgon. Hundratals människor från fler än 15 städer i Sverige deltar i den 48 timmar långa aktionen, vars syfte är att störa framkomligheten i city genom protester och icke-våldsaktioner.

Aktionerna har planerats så att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, enligt Extinction rebellion. Men vid 08.30-tiden upplöste polisen demonstrationen på Vasabron, som enligt Dagens Nyheter samlat över 50 personer. Några aktivister fick bäras bort och bron öppnades igen för trafik.

På Norrbro fanns det vid 10-tiden fler än 50 aktivister enligt polisen. Bron är fortfarande avstängd för trafik.

– Vi för en dialog med dem om att de måste hålla nere antalet, annars måste vi upplösa även den allmänna sammankomsten. Det verkar som att de hörsammar våra önskemål, säger Mats Eriksson till DN.

Kräver en systemförändring

Deltagarna vill dra uppmärksamhet till den överhängande klimatkrisen. De kräver en systemförändring för att undvika en ekologisk katastrof. I sina protester lyfter de också fram regeringens beslut att stötta flygbolaget SAS med många miljoner under Coronakrisen.

Aktionen är en del i nätverket Stoppa Preemraffs aktionsveckor, som LFT skrev om förra veckan, där målet är att sätta press på regeringen att stoppa utbyggnaden av Preemraffs raffinaderi i Lysekil.

Under helgen kommer det att anordnas uppträdanden med konst, musik, dans, föredrag och andra familjevänliga aktiviteter, enligt nätverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV