Radar

Förundersökning mot Reko-ring Umeå lades ner

Reko-ring Umeå kunde förra veckan fortsätta med sina utlämningar.

Reko-ringen i Umeå anmäldes i juni av polisen för brott mot ordningslagen. I juli meddelade dock polisen att utredningen läggs ner och förra veckan startade reko-ringen upp sin verksamhet igen – dock med vissa modifieringar.

Polisen skrev bland annat i sin anmälan att reko-ringen använt de parkeringar där de lämnat ut matvaror på ett sätt som de inte är avsedda för: ”Deltagarna i REKO ringen har ställt ut bord och skyltar vilket kan jämställas med en offentlig tillställning, marknad”. 

I juli meddelade förundersökningsledare i lokalpolisområde Umeå att det inte finns anledning att fullfölja förundersökningen då det ”saknas anledning anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, enligt polisens hemsida.

"Drog i handbromsen"

Anmälan innebar dock att reko-ringens verksamhet pausades under en tid, något som vi skrev om i nummer 139. Arrangörerna kontaktade samtidigt en jurist, Hushållningssällskapet och LRF för att få råd om hur de skulle gå vidare, rapporterar Västerbottenskuriren.

– Vi går snart in i högsäsong för livsmedelsbranschen, så vi vill komma i gång så fort som möjligt. Vi vill ju inte gå runt och göra något vi inte får, så vi drog i handbromsen snabbt och kollade hur vi går vidare för att starta så fort som möjligt, men på ett bra sätt, säger Selma Johansson som är en av administratörerna för Reko-ring Umeå, till tidningen.

Sätter inte upp bord

Förra veckan körde de igång igen, men med vissa åtgärder. Selma Johansson uppger till Västerbottenskuriren att de inte ska lägga ut skyltar eller sätta upp bord på utlämningsplatserna som de gjort tidigare. I och med det ska de inte heller behöva söka tillstånd för att använda parkeringarna.

– Vi tolkar det som att vi inte kommer att behöva söka tillstånd. Om det kommer upp något annat så förväntar vi oss en dialog från polisen och inte en anmälan, säger Selma Johansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV