Radar

Förundersökning mot Reko-ring Umeå lades ner

Reko-ring Umeå kunde förra veckan fortsätta med sina utlämningar.

Reko-ringen i Umeå anmäldes i juni av polisen för brott mot ordningslagen. I juli meddelade dock polisen att utredningen läggs ner och förra veckan startade reko-ringen upp sin verksamhet igen – dock med vissa modifieringar.

Polisen skrev bland annat i sin anmälan att reko-ringen använt de parkeringar där de lämnat ut matvaror på ett sätt som de inte är avsedda för: ”Deltagarna i REKO ringen har ställt ut bord och skyltar vilket kan jämställas med en offentlig tillställning, marknad”. 

I juli meddelade förundersökningsledare i lokalpolisområde Umeå att det inte finns anledning att fullfölja förundersökningen då det ”saknas anledning anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, enligt polisens hemsida.

"Drog i handbromsen"

Anmälan innebar dock att reko-ringens verksamhet pausades under en tid, något som vi skrev om i nummer 139. Arrangörerna kontaktade samtidigt en jurist, Hushållningssällskapet och LRF för att få råd om hur de skulle gå vidare, rapporterar Västerbottenskuriren.

– Vi går snart in i högsäsong för livsmedelsbranschen, så vi vill komma i gång så fort som möjligt. Vi vill ju inte gå runt och göra något vi inte får, så vi drog i handbromsen snabbt och kollade hur vi går vidare för att starta så fort som möjligt, men på ett bra sätt, säger Selma Johansson som är en av administratörerna för Reko-ring Umeå, till tidningen.

Sätter inte upp bord

Förra veckan körde de igång igen, men med vissa åtgärder. Selma Johansson uppger till Västerbottenskuriren att de inte ska lägga ut skyltar eller sätta upp bord på utlämningsplatserna som de gjort tidigare. I och med det ska de inte heller behöva söka tillstånd för att använda parkeringarna.

– Vi tolkar det som att vi inte kommer att behöva söka tillstånd. Om det kommer upp något annat så förväntar vi oss en dialog från polisen och inte en anmälan, säger Selma Johansson.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.