Radar

Reko-ring i Umeå pausar efter polisanmälan

Utlämning av matvaror i en reko-ring med social distansering i april i Malmö.

Västerbotten är en av de regioner i Sverige där reko-ringar blivit mycket populärt och i Umeå har direktförsäljningen av mat från producent till konsument pågått i två år. Nu tvingas dock nätverket att ställa in de kommande varuutlämningarna då polisen anmält verksamheten för brott mot ordningslagen, rapporterar Sveriges radio P4 Västerbotten.

Enligt polisen saknar Reko-ringen tillstånd för användande av allmän plats, men Reko-ringen Umeå uppger att man har tillstånd från markägarna på de två ställen där utlämningarna görs, en parkering vid ett köpcentrum och vid Östra station.

– I nuläget måste vi sätta oss ner och kolla på vad som gäller, ha en kommunikation med myndigheter och kommunen. För vi är väldigt angelägna om att komma till en lösning. Vi vill göra rätt och vi vill ha kvar vår reko-ring, säger Selma Johansson, en av dem som är administratörer för Reko-ringen i Umeå, till SR. 

Sammankomster under pandemin

Enligt Sara Berlin, jurist vid polisens rättsenhet i Region Nord handlar det om att bestämmelserna under pandemin för antal deltagare vid allmänna sammankomster har aktualiserat frågan.

– Det har blivit mycket mer angeläget för polisen att klassificera vid vilka typer av evenemang som de här förordningsbestämmelserna träder in, säger hon till SR. 

Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet men menar att det generellt kan vara att om en offentlig plats används på ett sätt som den inte är avsedd för så krävs det tillstånd, eller om det rör sig om en offentlig sammankomst så kräver det också tillstånd från polis.

Oklarheter om tillstånd

En reko-ring innebär en småskalig lokal distribution av livsmedel, direkt till konsumenten från producentens baklucka vid koordinerade utlämningstillfällen. Beställningarna görs i förväg genom en Facebook-grupp. Eftersom det endast är ett nätverk, inte en förening eller organisation, som står bakom finns det oklarheten om vem som ska söka tillstånd och vem som i så fall ska betala för det, rapporterar SR.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi får en sådan här smäll, kommenterar Selma Johansson.

Hon berättar att allting hittills har fungerat väldigt bra, konsumenter och producenter har gett en fantastisk respons och dessutom har både kommunen och markägarna varit positiva. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV