Glöd · Ledare

Du sköna nya värld

Jag cyklar till mataffären. Frukterna ligger i olika färger i olika korgar. Det står bara kilopriset på en liten skylt, det finns inga klistermärken, inga hänvisningar till tropiska länder, ingen notis som försäkrar att frukten inte har besprutats med gift. I denna värld är all mat som den brukade vara och lite bättre ändå, i framtiden är maten ren och näringsrik.

Jag cyklar hem genom skogen, trots att jag bor på landet kan jag cykla för affärerna hålls vid liv på landsbygden också. Det är dags att arbeta framför datorn i några timmar innan lunch. Jag loggar in och har mitt första morgonmöte, alla sitter med en rykande kopp i händerna i hemmets lugna vrå. De flesta hem har blivit hem på riktigt, tid för att fixa finns där för de som tycker sånt är kul och det har visat sig att de flesta egentligen är ganska intresserade av att optimera sin direkta omgivning. Det går förstås fortare och görs förstås roligare då vi lyckas hjälpas åt utan att vara för beroende av varandra.

Det börjar närma sig lunch så jag går ut till byns gemensamma grönsaksland, i dag är det inte min tur att rensa så jag plockar bara vad jag behöver. Vårt växthus bjuder på tropiska frukter för vi ville inte kompromissa bort det, vi har till och med bananer där. Bananer i en by i Småland? Bananer från Småland. Jag ler nöjt av tanken att vi lyckades behålla denna tropiska delikatess, samtidigt som vi valde bort och stängde ner storföretagens hetsiga jakt på de billigaste bananerna i Latinamerika. I denna nya värld styrs vi inte av snabba vinster till fel fickor på bekostnad av andras hårda slit. I denna värld äter vi växthus-bananerna med gott samvete och låter den biologiska mångfalden återta Ecuadors gamla bananfält.

Jag lagar lunch, samtidigt så trillar mina barn in genom dörren, de har cyklat från skolan för att äta lunch hemma. I dag har deras andra förälder samhällstjänst i skolans kök och då brukar de passa på att äta hemma så att jag också får sällskap. Vårt samtal berör alla de aktiviteter de gjort under förmiddagen. ”Vi började dagen med en kort meditation, sen gjorde vi lite morgongympa i en cirkel. Sen var det fruktstund så vi gick ut i skolans trädgård och plockade äpplen. Sen hade vi naturkunskap i skogen. Läraren förklarade något om ekosystem, skogens ekosystem! Och varför den är viktig för våra lungor. Hen förklarade att precis allting på hela planeten hänger ihop, coolt va?”

Eftermiddagen tar över och barnen åker tillbaka för två timmar till av skola. Jag är klar med datorn för dagen och förbereder mig för några timmar i skogen. Mina grannar knackar på och vi går ut tillsammans. Idag ska vi sätta upp viltstängsel då en varg med två ungar börjat röra sig i trakten, vi vill stänga ute den från byn och bort från djuren som betar längst husen. Vi pratar om att kolla om vi har fångat den lilla familjen på kamerorna som sitter i skogen, kanske kan vi visa barnen hur vargar ser ut på nära håll.

Vi rör oss hemåt ganska fysiskt nöjda. Jag sätter på en kopp te och kollar nyheterna. Barnen är hemma med en läxa inför morgondagen; fundera ut tre saker som ni tror skulle kunna göra skolan bättre för dom. De sitter uppe i trädkojan och filosoferar likt karaktärer från Astrid Lindgrens värld. 

Veckans nyheter rabblas upp i mina öron. Sedan Sverige bestämde sig för att sluta mäta sin befolknings lycka i BNP och dess företag ställts mot väggen med framtidens ultimatum (sätt planetens välmående som prioritering ett och ekonomisk vinst som prioritering två, annars får ni gå) så har antalet deprimerade i landet minskat radikalt. Flera shoppingcenter har gått i konkurs då befolkningen verkar ha lärt sig att fylla sin själ från insidan istället för utsidan. Ångest? Historia! Cancer? Borta. Nyheterna berättar till slut att det kulturella utbytet som den höga invandringen inneburit för landet har gjort att svenskarnas matematikresultat har skjutit i höjden. Jag stänger av och tänker på hur läskig omställningen faktiskt var, att backa och göra om tär så mycket på stoltheten.

Att folk börjar vakna upp.

Att USA inte har någon vettig kandidat i sitt presidentval.

Glöd · Debatt

Vårt kollektiva självbedrägeri kring djur

Är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs, skriver Martin Smedjeback, ordförande i Save Movement Sverige.

Såg du på TV4-nyheterna måndagen den 4 december? I så fall kunde du se kycklingar som slungades omkring på rullband i en gigantisk maskin och klämdes till döds. Skadade och sjuka kycklingar lämnades i backar där de åt på varandra. Det var Djurrättsalliansen som hade filmat med dold kamera inne på en av Kronfågels kläckerianläggningar. Om du är som de flesta så mådde du illa av att se bilderna. Kanske du till och med bytte kanal för att du inte ville se det? Reaktionerna visar att vi bryr oss om djur och lidandet de utsätts för. 

Kronfågels VD Fredrik Strømmen säger om bilderna: ”Så det jag ser här är någonting som absolut inte följer våra rutiner.” Det är som det alltid brukar låta när djuren plågas i Sveriges djurfabriker. Det är enskilda undantag som ska åtgärdas snabbt — vill de få oss att tro. ”Jag och alla våra medarbetare har ju djurvälfärd som första prioritet och högsta mål” säger också Kronfågels VD. Är det någon som fortfarande tror på detta? Jag tror att många av oss konsumenter VILL så gärna tro det eftersom vi inte gärna ändrar våra vanor. Därför är vi extra lättlurade när det gäller påståenden som dessa. 

Men är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs. När vi betraktar kännande varelser som en produkt (dessutom billig) som ska framställas i snabb takt för högsta profit så leder det med säkerhet till stort lidande. Vi har alla en moralisk plikt att granska hur djuren behandlas i djurindustrin eftersom det är vi som stödjer den med våra inköp.

Sanningen är endast några googlingar borta. När du har sett hur djuren har det så fråga dig: stämmer detta överens med dina värderingar? Om inte så är det dags att öppna dörren för en ny kulinarisk värld – alla fantastiska smaker och former från växtriket! Mycket av det känner du redan igen, men du kan få en chans att testa nya växtbaserade produkter och recept som inte har en stark bismak av lidande och död. 

Glöd · Debatt

”Poänglöst att koppla befolkningsfrågan till ekofascism”

Terroristen Brenton Tarrant, som mördade 51 människor 2019 i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland kallar sig själv ekofascist.

Påpekandet ”ekofascisterna tycker också så” kan riktas mot i stort sett varenda människa som alls engagerar sig i någon miljöfråga, skriver Anders Sirén i en slutreplik på Valdemar Möllers inlägg i debatten om befolkningsfrågan.

I sin replik till mitt debattinlägg om befolkningsproblematiken återkommer Valdemar Möller än en gång till de så kallade ”ekofascisterna”. Får man tro den rapport som Möller själv länkar till så ingår det i ekofascisternas tankegods – utöver själva fascismen – inte bara idéer om överbefolkningsproblematiken utan också om ekologiskt jordbruk, närodlat, bevarande av skogar och våtmarker, djurrätt, hembygd, vegetarianism, alternativmedicin, skydd av utrotningshotade växt- och djurarter, trädplantering, återvinning, konsumtionskritik, självförsörjning, kamp mot invasiva arter, anti-kapitalism, anti-globalisering, med mera. Påpekandet ”ekofascisterna tycker också så” kan alltså riktas inte bara mot oss som lyfter befolkningsfrågan utan mot i stort sett varenda människa som alls engagerar sig i någon miljöfråga överhuvudtaget. Ganska poänglöst påpekande med andra ord.

Möller konstaterar att det finns en konflikt mellan att å ena sidan inte vilja uppmuntra folk att skaffa många barn, men att å andra sidan vilja ge stöd åt barnfamiljer för barnens egen skull. Och naturligtvis är det så – om det inte skulle uppstå målkonflikter i samband med att man försöker lösa miljöproblem skulle de alla för länge sedan redan varit lösta!

Trots dessa invändningar erkänner nu Möller, som tidigare bagatelliserat befolkningsproblematiken, att befolkningsökningen behöver saktas ner och till och med vändas. Och han förespråkar att man för att nå dit bör använda morötter hellre än piskor – precis det jag också själv tidigare argumenterat för! Det är glädjande att Möller ändrat sig på denna punkt. Jag hoppas att den fortsatta debatten nu kommer att kunna fokusera på det viktiga: Hur vi snabbast möjligt, och med minst möjliga oönskade bieffekter, ska kunna vända befolkningsökningen till en minskning. Ingen av oss har idag en färdig lösning, men tillsammans måste vi lyckas finna en.