När jag återvände till min dator efter semesterns paus var min mail i vanlig ordning fylld av miljöaktivistiska budskap. Ekosystem närmar sig sin bristningsgräns, Greta Thunberg har vunnit ytterligare ett pris, opålitliga politiker i Sydamerika briljerar med nya och större överraskningar som motarbetar allt som kan klassas som evolution, ja ni förstår. När Amazon Watchs nya rapport når mina ögon däremot, tappar jag hakan.
Man hade kunnat tro att avskogningen skulle trappas ner när allas ögon vilat på pandemins övriga konsekvenser. Att stormissbrukarföretagens ägare kanske också oroat sig för sina morföräldrar och börjat fokusera på annat än att förstöra essentiella bibliotek av biologisk mångfald (Amazonas). Tyvärr har de istället tryckt på gasen och pushat utvecklingen åt fel håll, fjolårets förödande bränder i framför allt Brasilien och Bolivia går mot att överträffas innan årets slut. Enligt Greenpeace har skogsskövlingen ökat med hela 64 procent jämfört med 2019.
Under 2019 vände dock någonting för Amazonas regnskog, en uppmärksamhet kring bränderna exploderade i världens medier. Miljöaktivister och andra medborgare ställde krav, diverse regeringar svarade med krishjälp. Röster som tillhörde olika grupper av ursprungsbefolkningar i Sydamerika ekade ut ur fler högtalare än kanske någonsin. Var det möjligen en medvetenhet kring behovet av att skydda regnskogen som höll på att växa sig stark? En uppmärksamhet som tyvärr verkar ha tonat bort lite i takt med att bränderna slocknade, men som fortfarande ger hopp om förändring.
Amazon Watchs nya rapport från 2020 har en röd kris-text tryckt över sig. Pandemin förvärrar inte bara chanserna till överlevnad för Amazonas ekosystem, utan påverkar också de unika kulturer som har bevarats inom djungelns gränser. Här lever vissa människor som, istället för att bemöta dem som ”mindre civiliserade”, vi kan välja att ta lärdom av. Hur lever man på naturens villkor? Aktiviströrelser med ursprungsbakgrund växer sig allt större i takt med att Bolsonaro (Brasiliens president som explicit drömmer om att bli diktator) tar allt mer radikala beslut kring regnskogens framtid.
Amazon watch varnar för att hela Amazonas ekosystem går emot sin brytpunkt (tipping-point), den där punkten som alla forskare också varnar för. Går vi över den, har ekosystemet inte möjlighet att återhämta sig självt. Detta innebär troligtvis att det då börjar att brista och gå sönder. Vi behöver, som vissa så snyggt formulerar det, gå från ”tipping point to turning point”. Vi behöver jobba hårt emot vändpunkten.
Denna vändpunkt kan vi som civila bland annat bidra till genom att öka vår medvetenhet i vår konsumtion. Vi har inte råd att välja produkter som indirekt bidrar till avskogning, vi har inte råd att fortsätta köpa kött från stora industrier, vi har inte råd att fortsätta förgifta mark och vattendrag för att få glänsande äpplen och perfekt gula bananer. Vi har däremot råd att backa, tänka om och göra rätt. Vi har råd att prata om Amazonas regnskog och lära oss om varför det är allas angelägenhet att skydda den, inte bara invånarna inom dess påhittade gränser.
Grupper i Perus del av Amazonas har lyckats föra bort ett chilenskt oljebolag (Geopark) från sina marker efter flera års kamp.
Juni månad i Brasilien innebar den värsta avskogningen på 13 år (jämfört med juni månad under föregående år).