Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Nu finns det många odlingskurser, både på webben och "i verkliga livet".

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Men nu finns det också mycket utomhusaktiviteter. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tisdag 2 juni

Webinarium: Bygga på landet! Hur finansieras byggemenskaper?
Ett webbsänt seminarium med Jonas Lagander från Coompanion och Kristoffer Lüthi från Ekobanken, med flera. Anmäl dig på länken nedan så får du en bekräftelse-epost med din individuella länk till webbinariet. Arrangören Lokalekonomidagarna brukar även livesända via facebook.com/Lokalekonomidagarna.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Anmäl dig via verktyget Zoom på länken här.

Norrland

Lördag 6 juni

Sandviken: Terrängföreläsning om etisk hästhållning
En föreläsning om att förstå hästen och dess behov med Silke Nordfjäll: ”Jag har varit med hästar hela mitt liv och har fått träffa många olyckliga och likgiltiga men även riktigt lyckliga hästar. Jag har jobbat med halvvilda westernhästar i Kanada och har skött hästar i Tyskland och Sverige.” Hon har också  publicerat en bok om etisk hästhållning i Tyskland. Vi håller ofta hästar så som det är bekvämast och enklast för oss men inte till hästens bästa. Ta med gummistövlar, varma kläder och regnskydd. Föreläsningen är utomhus med Silke Nordfjälls fyra halvvilda hästar i naturlig terräng (med möjlighet till fysisk distans). 
Kostnad: 200 kr, inkl vegansk sopplunch
Tid: 11.00–14.00
Plats: Västanvindsgården, Gästrike-Hammarby
Mer info: på hemsidan vastanvindsgarden.com
Anmälan: senast 3/6 via vastanvindsgarden@gmail.com

Silke Nordfjäll brinner för att kunna bidra till att domesticerade hästar får vara lyckliga och friska både psykiskt och fysiskt
Silke Nordfjäll brinner för att kunna bidra till att domesticerade hästar får vara lyckliga och friska både psykiskt och fysiskt. Foto: Silke Nordfjäll

Torsdag 11– lördag 13 juni

Hudiksvall: Fläta med näver
Näverkurs på temat stort och smått i flätat näver med kursledare Karin Lundholm. Arrangeras av Övre Hälsinglands hemslöjdsförening.
Kostnad: 1 250 kr (medlemmar 1 050 kr). Anmälningsavgift på 500 kr betalas vid anmälan och dras av från kursavgiften.
Plats: Läroverket Hudiksvall, Järnvägsg 16 C
Tid: 10.00–17.00
Anmälan: senast 23 maj till Eva-Lisa Krabbe på evalisakrabbe@hotmail.com
Mer info: på länken

Näverkurs på temat stort och smått i flätat näver i Hudiksvall
Näverkurs på temat stort och smått i flätat näver i Hudiksvall. Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Tisdag 16 juni

Lycksele: Smaka på ogräs
Trött på ogräs som trots ihärdigt rensande enträget fortsätter att växa på tomten och i trädgården? Ge upp kampen och bli vän med det i stället – i matlagningen. Ulrika Jonsson Rimmevik visar hur du kan pimpa middagen med närodlat ogräs och bjuder också på lite olika smakprover, bland annat maskrossirap och pesto.
Kostnad: 175 kr
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Nybruksgatan 1, Lycksele
Tid: 18.00–21.00
Mer info och anmälan: på länken

Gör sig bra i sirap
Gör sig bra i sirap. Foto: Foto: Pixabay

Svealand

Fredag 5 juni

Säter: Naturnatta
Den årliga Naturnatta arrangeras av Naturskyddsföreningen och turen går till Långhag där Ljusterån mynnar till Dalälven.
Plats: Samling Gruvplan vid nedgången till Säterdalen.
Tid: 18.00–23.00
Mer info: Karin Koppla, 070-2809630

Torsdag 25 juni

Stockholm: Jordkällarkurs
En genomgång av konstruktion och funktion, hur man kan renovera, inreda och vad man ska tänka på när man bygger nytt. Men även matförvaring, lämpliga livsmedel, hållbarhet och placering. Kursledare Kjell Gustafsson har stor erfarenhet av jordkällare. 
Kostnad: 450 kr 
Tid: 18.00–21.00
Plats: Tjärhovsgatan 6, Stockholm
Mer info: kontakta Christina Ihrén 08-679 03 75 eller christina.ihren@sv.se
Anmälan: på länken

Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare
Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare. Men även nu i modern tid är det ett överlägset sätt att förvara sina grönsaker på. Foto: Claudio Bresciani/TT

Götaland

Till 19 augusti

Konstutställning: Shapeshifters – Malmö
Världen som vi känner den är på många sätt under omvandling. Vårt sätt att leva har bidragit till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att för alltid förändra livet på jorden. Samtidigt pågår en parallell utveckling, där teknologiska framsteg möjliggör längre, bekvämare och friskare liv för många. Med avstamp i shapeshiftern, en mytologisk figur med övernaturliga förmågor att ändra form och egenskaper öppnar utställningen upp för olika föreställningar om framtiden. På museets hemsida finns också upplagda filmer där en guide visar delar av utställningen.  
Entréavgift: vuxna 40 kronor, studerande: 20 kronor, barn 0-19 år fritt inträde
Plats: Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 6
Tid: 10.00–17.00 (mån–sön)
Mer info: Malmö konstmuseums webbplats
Läs mer i intervjun i nummer 108 med utställningens curator Anna Johansson.

Tilda Lovells konstverk "I ögonvrån" (2008) som nu är en del av konstutställningen Shapeshifters
Tilda Lovells konstverk "I ögonvrån" (2008) som nu är en del av konstutställningen Shapeshifters. Foto: Jenny Thornell/Malmö Konstmuseum