Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Men nu finns det också mycket utomhusaktiviteter. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Hela landet …
Tisdag 2 juni
Webinarium: Bygga på landet! Hur finansieras byggemenskaper?
Ett webbsänt seminarium med Jonas Lagander från Coompanion och Kristoffer Lüthi från Ekobanken, med flera. Anmäl dig på länken nedan så får du en bekräftelse-epost med din individuella länk till webbinariet. Arrangören Lokalekonomidagarna brukar även livesända via facebook.com/Lokalekonomidagarna.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Anmäl dig via verktyget Zoom på länken här.
Norrland
Lördag 6 juni
Sandviken: Terrängföreläsning om etisk hästhållning
En föreläsning om att förstå hästen och dess behov med Silke Nordfjäll: ”Jag har varit med hästar hela mitt liv och har fått träffa många olyckliga och likgiltiga men även riktigt lyckliga hästar. Jag har jobbat med halvvilda westernhästar i Kanada och har skött hästar i Tyskland och Sverige.” Hon har också publicerat en bok om etisk hästhållning i Tyskland. Vi håller ofta hästar så som det är bekvämast och enklast för oss men inte till hästens bästa. Ta med gummistövlar, varma kläder och regnskydd. Föreläsningen är utomhus med Silke Nordfjälls fyra halvvilda hästar i naturlig terräng (med möjlighet till fysisk distans).
Kostnad: 200 kr, inkl vegansk sopplunch
Tid: 11.00–14.00
Plats: Västanvindsgården, Gästrike-Hammarby
Mer info: på hemsidan vastanvindsgarden.com
Anmälan: senast 3/6 via vastanvindsgarden@gmail.com
Torsdag 11– lördag 13 juni
Hudiksvall: Fläta med näver
Näverkurs på temat stort och smått i flätat näver med kursledare Karin Lundholm. Arrangeras av Övre Hälsinglands hemslöjdsförening.
Kostnad: 1 250 kr (medlemmar 1 050 kr). Anmälningsavgift på 500 kr betalas vid anmälan och dras av från kursavgiften.
Plats: Läroverket Hudiksvall, Järnvägsg 16 C
Tid: 10.00–17.00
Anmälan: senast 23 maj till Eva-Lisa Krabbe på evalisakrabbe@hotmail.com
Mer info: på länken
Tisdag 16 juni
Lycksele: Smaka på ogräs
Trött på ogräs som trots ihärdigt rensande enträget fortsätter att växa på tomten och i trädgården? Ge upp kampen och bli vän med det i stället – i matlagningen. Ulrika Jonsson Rimmevik visar hur du kan pimpa middagen med närodlat ogräs och bjuder också på lite olika smakprover, bland annat maskrossirap och pesto.
Kostnad: 175 kr
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Nybruksgatan 1, Lycksele
Tid: 18.00–21.00
Mer info och anmälan: på länken
Svealand
Fredag 5 juni
Säter: Naturnatta
Den årliga Naturnatta arrangeras av Naturskyddsföreningen och turen går till Långhag där Ljusterån mynnar till Dalälven.
Plats: Samling Gruvplan vid nedgången till Säterdalen.
Tid: 18.00–23.00
Mer info: Karin Koppla, 070-2809630
Torsdag 25 juni
Stockholm: Jordkällarkurs
En genomgång av konstruktion och funktion, hur man kan renovera, inreda och vad man ska tänka på när man bygger nytt. Men även matförvaring, lämpliga livsmedel, hållbarhet och placering. Kursledare Kjell Gustafsson har stor erfarenhet av jordkällare.
Kostnad: 450 kr
Tid: 18.00–21.00
Plats: Tjärhovsgatan 6, Stockholm
Mer info: kontakta Christina Ihrén 08-679 03 75 eller christina.ihren@sv.se
Anmälan: på länken
Götaland
Till 19 augusti
Konstutställning: Shapeshifters – Malmö
Världen som vi känner den är på många sätt under omvandling. Vårt sätt att leva har bidragit till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att för alltid förändra livet på jorden. Samtidigt pågår en parallell utveckling, där teknologiska framsteg möjliggör längre, bekvämare och friskare liv för många. Med avstamp i shapeshiftern, en mytologisk figur med övernaturliga förmågor att ändra form och egenskaper öppnar utställningen upp för olika föreställningar om framtiden. På museets hemsida finns också upplagda filmer där en guide visar delar av utställningen.
Entréavgift: vuxna 40 kronor, studerande: 20 kronor, barn 0-19 år fritt inträde
Plats: Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 6
Tid: 10.00–17.00 (mån–sön)
Mer info: Malmö konstmuseums webbplats
Läs mer i intervjun i nummer 108 med utställningens curator Anna Johansson.