Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Nu finns det många odlingskurser, både på webben och "i verkliga livet".

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Men nu finns det också mycket utomhusaktiviteter. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Måndag 11 maj – sista anmälan idag

Webbinarieserie: Kom igång och odla din egen mat redan i år
En webbinarieserie på tre delar som kan vara startskottet eller fortsättning på din odlings-resa. Tema 11 maj: ”Förutsättningar för att odla”. Fyra odlare berättar om sina resor med odling och vad som driver dem. Hur får man en så fungerande odling som möjligt? Sista 30 min blir det gruppdiskussioner. Kommande tema 18 maj: ”Hur startar jag min odling”.
 25 maj: ”Att förlänga odlingssäsongen och att leva på det man odlar”. Arrangeras av ABF, Studiefrämjandet, Studieförbundet vuxenskolan samt Alsings Trädgård, Närjord, Ranbogården, Therese Trädgårdsmat och X-ing Gävleborg.
Tid: 18.00–20.00
Anmälan: senast fredag 8 maj via e-post till birgitta.jonsson@studieframjandet.se. Länk till webbinariumet skickas ut med e-post till anmälda deltagare. Anmäl vilka datum du deltar + namn + ort + e-post för länk.
Mer info: på länken.

Torsdag 14 maj

Webinarium: “Ekologisk ekonomi – vad är alternativen till tillväxt?”
Thomas Hahn, docent i ekologisk ekonomi vid Stockholm Resilience Centre berättar om den moderna ekonomiska forskningen om hur miljöproblemen kan lösas. Som en anpassning till coronakrisen har Fältbiologerna lanserat sitt initiativ ”Aktivistafton” som är en serie digitala föreläsningar om hur klimatkrisen och artdöden kan lösas. Arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet.
Tid: 19.00-20.00
Plats: Aktivistafton äger rum på Zoom (samt om tekniken fungerar livesänt på Fältbiologernas Facebook-sida) varje torsdag.
Anmälan: via denna länk
Mer info:eventet på Facebook 

Lördag 16 maj

Webbinarium: Agenda 2030 och maten
Ett seminarium om hur maten påverkar FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Hör Svensk mat- och miljöinformations Per Eliasson berätta om de globala målen, hur det vi äter och hur det produceras ger stor negativ miljöpåverkan, vilket i sin tur påverkar många människors grundläggande rättigheter. Under seminariet får du också höra mer om lösningar på problemen: hållbar matproduktion och matkonsumtion och vad du kan göra som konsument och medborgare. Seminariet ges normalt i skolor samt hos företag och organisationer. Nu har du chansen att delta via webben. Det är fritt att delta, men anmälan krävs. Anmäl dig via länken nedan, så får du en länk till Zoom några dagar innan seminariet. Arrangeras av Svensk mat- och miljöinformation och ABF Malmö.
Tid: 13.00–14.30
Plats: Via videoverktyget Zoom. Anmälan via länken

Den biologisk mångfalden uppmärksammas den 22 maj
Den biologisk mångfalden uppmärksammas den 22 maj. Foto: Foto: Silas Stein/AP/TT

Fredag 22 maj

Uppmärksamma den biologiska mångfalden
Den biologiska mångfaldens dag uppmärksammas på en rad platser med olika aktiviteter den 22 maj och de närmaste dagarna. Se hemsidan här eller i Naturskyddsföreningens kalendarium för att se vad som händer nära dig.

Tisdag 2 juni

Webinarium: Bygga på landet! Hur finansieras byggemenskaper?
Ett webbsänt seminarium med Jonas Lagander från Coompanion och Kristoffer Lüthi från Ekobanken, med flera. Anmäl dig på länken nedan så får du en bekräftelse-epost med din individuella länk till webbinariet. Arrangören Lokalekonomidagarna brukar även livesända via facebook.com/Lokalekonomidagarna.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Anmäl dig via verktyget Zoom på länken här.

Norrland

27–28 maj

Kvällskurs i timring i Luleå
En kvällskurs för dig som vill prova på knuttrimring. Kursmaterial:
Om man har yxa, motorsåg och skyddsbyxor är det bra att ta med sig till kursstart. För den som vill köpa litteratur rekommenderar vi Sven-Gunnar Håkanssons bok ”Från stock till stuga”. Inga förkunskaper krävs. Vid för få anmälningar kan kursstart bli framflyttat. Kallelse med mer information samt faktura skickas cirka två veckor innan kursstart.
Tid: 16.00–21.00 onsdag och torsdag
Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Småbåtsgatan 1, Luleå.
Kostnad: 2 000 kr för två kvällar.
Anmälan: via hemsidan.

En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring
En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring. Foto: Lasse Fredriksson/TT

Torsdag 28 maj

Östersund: Omställningskafé på norra station
Alla som vill prata omställningsfrågor är välkomna! En del vill odla tillsammans, andra söker efter likasinnade att bo tillsammans med. Kom och berätta om dina tankar om hur du skulle vilja bo och leva. Omställningskafé är ett nytt öppet forum som Studieförbundet Vuxenskolan, Norra Station och SMICE-projektet ordnar i samverkan med olika nätverk, t ex Omställning Jämtland/Härjedalen.
Plats: Norra Station, Hamng. 11, Östersund 
Tid: 18.00–20.00. Kom redan 18-18.30 så hinner du köpa nåt i kaféet på Norra Station – det finns mycket lokalproducerat. Samtal från 18.30 innanförkaféet i Galleri LUX.

Näverkurs på temat stort och smått i flätat näver i Hudiksvall
Näverkurs på temat stort och smått i flätat näver i Hudiksvall. Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Torsdag 11– lördag 13 juni

Hudiksvall: Fläta med näver
Näverkurs på temat stort och smått i flätat näver med kursledare Karin Lundholm. Arrangeras av Övre Hälsinglands hemslöjdsförening.
Kostnad: 1 250 kr (medlemmar 1 050 kr). Anmälningsavgift på 500 kr betalas vid anmälan och dras av från kursavgiften.
Plats: Läroverket Hudiksvall, Järnvägsg 16 C
Tid: 10.00–17.00
Anmälan: senast 23 maj till Eva-Lisa Krabbe på evalisakrabbe@hotmail.com
Mer info: på länken

Tisdag 16 juni

Lycksele: Smaka på ogräs
Trött på ogräs som trots ihärdigt rensande enträget fortsätter att växa på tomten och i trädgården? Ge upp kampen och bli vän med det i stället – i matlagningen. Ulrika Jonsson Rimmevik visar hur du kan pimpa middagen med närodlat ogräs och bjuder också på lite olika smakprover, bland annat maskrossirap och pesto.
Kostnad: 175 kr
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Nybruksgatan 1, Lycksele
Tid: 18.00–21.00
Mer info och anmälan: på länken

Gör sig bra i sirap
Gör sig bra i sirap. Foto: Foto: Pixabay

Svealand

Fredag 5 juni

Säter: Naturnatta
Den årliga Naturnatta arrangeras av Naturskyddsföreningen och turen går till Långhag där Ljusterån mynnar till Dalälven.
Plats: Samling Gruvplan vid nedgången till Säterdalen.
Tid: 18.00–23.00
Mer info: Karin Koppla, 070-2809630

Torsdag 25 juni

Stockholm: Jordkällarkurs
En genomgång av konstruktion och funktion, hur man kan renovera, inreda och vad man ska tänka på när man bygger nytt. Men även matförvaring, lämpliga livsmedel, hållbarhet och placering. Kursledare Kjell Gustafsson har stor erfarenhet av jordkällare. 
Kostnad: 450 kr 
Tid: 18.00–21.00
Plats: Tjärhovsgatan 6, Stockholm
Mer info: kontakta Christina Ihrén 08-679 03 75 eller christina.ihren@sv.se
Anmälan: på länken

Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare
Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare. Men även nu i modern tid är det ett överlägset sätt att förvara sina grönsaker på. Foto: Claudio Bresciani/TT

Götaland

Söndag 10 maj

Göteborg: Sticklings- och pocketbytardag
Nu har du chansen att byta till dig lite nya plantor eller något nytt att läsa, när Naturskyddsföreningen anordnar en sticklings- och pocketbytardag på Naturhistoriska. Ta med det du vill byta bort och gå hem med något ”nytt” spännande. 
Plats: Göteborgs Naturhistoriska museum, Museivägen 10
Tid: 12.00–15.00

Onsdag 13 maj

Ystad: Örtvandring
Under drygt två timmar guidar Eva Olsson deltagarna i naturens skafferi och gröna apotek. Med täta stopp berättar hon om växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Arrangeras av ABF.
Kostnad: 240 kr
Plats: Herbasensia, Lilla Norregat 17, Ystad
Tid: 18:30–21:00
Mer info och anmälan: på länken

Tisdag 19 maj

Helsingborg: Mer natur i din trädgård
Hur gör man sin trädgård mer attraktiv för vilda djur? Vilka växter gillar fjärilar och humlor? Varför är det bra med en rishög i en hörna? Stationer med olika teman som vildbin, småfåglar, lämpliga växter med mera. Arrangörer: Naturskyddsföreningen och Miljöverkstaden.
Tid: 16.00–18.00, barnaktiviteter 17.00
Plats: Habiteum, Fältarpsvägen 60, Helsingborg
Mer info: Christel Kvant 070-2200878, eller på länken 

Vill du skörda egenodlat i sommar? Anmäl dig till en inspirationskväll i Nässjö
Vill du skörda egenodlat i sommar? Anmäl dig till en inspirationskväll i Nässjö. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Onsdag 27 maj

Nässjö: Grönsaksodling
Inspirationskväll för att komma igång med att börja odla egna grönsaker. Ledare Gunhild Carlsson. Arrangeras av Studieförbundet.
Kostnad: 200 kr
Tid: 18.00–21.00
Plats: Erlandstorps Blomsterverkstad, Malmbäck
Anmälan: på länken
Mer info: Gunilla Borg, 0380-57 56 01 eller gunilla.borg@sv.se

Till 19 augusti

Konstutställning: Shapeshifters – Malmö
Världen som vi känner den är på många sätt under omvandling. Vårt sätt att leva har bidragit till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att för alltid förändra livet på jorden. Samtidigt pågår en parallell utveckling, där teknologiska framsteg möjliggör längre, bekvämare och friskare liv för många. Med avstamp i shapeshiftern, en mytologisk figur med övernaturliga förmågor att ändra form och egenskaper öppnar utställningen upp för olika föreställningar om framtiden. På museets hemsida finns också upplagda filmer där en guide visar delar av utställningen.  
Entréavgift: vuxna 40 kronor, studerande: 20 kronor, barn 0-19 år fritt inträde
Plats: Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 6
Tid: 10.00–17.00 (mån–sön)
Mer info: Malmö konstmuseums webbplats
Läs mer i intervjun i nummer 108 med utställningens curator Anna Johansson.

Tilda Lovells konstverk "I ögonvrån" (2008) som nu är en del av konstutställningen Shapeshifters
Tilda Lovells konstverk "I ögonvrån" (2008) som nu är en del av konstutställningen Shapeshifters. Foto: Jenny Thornell/Malmö Konstmuseum