Glöd · Ledare

Avfärda inget innan du har undersökt saken själv

Vissa teorier är så laddade att det känns som att vandra på ett minfält när man närmar sig dem i en konversation. Till exempel att vissa personer är involverade i hjärtskärande initiativ för att minska jordens befolkning. Jag tänker framför allt på vaccinhistorierna som cirkulerar om en av världens rikaste män, Bill Gates. Källkritik och att ta saker med en nypa salt blir allt mer centralt i våra samhällen, men det är också viktigt att ha ett öppet sinne för de idéer som många gånger förlöjligas av större medier och viftas bort som konspirationsteorier.

Det uppstår ytterligare ett samhällsproblem när en stor massa har bestämt sig för att något är en konspiration, modiga röster tystas ner i ett kollektivt hånskratt och den som gjort fel kommer undan. Jag tänker på de tillfällen i historien där dessa konspirationsteorier faktiskt har visar sig vara sanna. Ett exempel är operation Mockingbird, något som skulle kunna refereras till som en av världens första ”fake news”-skandaler. I USA på 50-talet (och minst tre decennier framåt) var underrättelsetjänsten i full gång med att kontrollera landets media, propaganda pumpades ut i samarbete mellan några av landets främsta journalister och CIA-agenter. Det som låter som en film var verklighet för många.

I dag är det svårt att veta vilka nyheter som blir manipulerade. En idealvärld har en journalistik som bevakar makthavarna, i motsats till en där makthavarna istället bevakar journalistiken. Detta blir svårt i en värld där de flesta medier finns till för att göra de rika ägarna rikare, komplicerade nätverk av intressen är dessutom svåra att genomskåda för allmänheten.    

När Bill Gates (en av världens rikaste män som tillsammans med sin fru grundat Bill och Melinda Gates foundation), blir anklagad för att ha bakomliggande avsikter med sin hjälpverksamhet, uppstår det en allmän reaktion av motstånd. Att miljardären skulle ha andra avsikter med sin organisation än att hjälpa världens fattigaste människor, målas upp som en konspirationsteori och som någonting omöjligt. Nu finns det inte mycket som talar för att det finns någon sanning i anklagelserna, poängen är att vi i alla fall bör undersöka saken själva och inte avfärda ideerna som otänkbara. 

Bill och Melinda Gates foundation arbetar bland annat med familjeplanering och sprider därmed preventivmedel till de allra fattigaste delarna på planeten. De arbetar också med global hälsa, bland annat vaccinationer mot diverse sjukdomar. På grund av detta har alltså många historier cirkulerat om att Bill Gates har ett gudskomplex där han vill kontrollera världens population, dessutom att han involverar sig i coronakrisen för att tjäna pengar på en värld som skriker efter ett nytt vaccin. 

På tal om hjälporganisationernas arbete med preventivmedel, så landar tankarna i konspirationsteorier kring Margaret Sanger, uppfinnaren av p-pillret. Hennes verksamhet riktade sig mot fattigare kvarter i USA, oftast områden där det bodde många afroamerikanska familjer. I efterhand har historiker visat (genom att studera brev som Margaret Sanger har skrivit), att hon har uttryckt rashygieniska åsikter. Detta kan ha att göra med tiden då de skrevs (första halvan av 1900-talet) och ett försök att tala det språk som vetenskapsmän använde då. Men faktumet är att uppfinnaren har uttryckt sig på ett rent förnedrande sätt mot afroamerikaner och sedan hjälpt till att kontrollera barnafödandet i afroamerikanska kvarter, om det fanns en konspiration bakom eller inte är en tolkningsfråga.

När ordet konspirationsteori används, tror jag att många vänder bort blicken utan att undersöka om någon del av konspirationen faktiskt kan stämma. Konspirationsteorier kan i många fall vara farliga, men avvisandet av dom kan också skapa en falsk värld. Om det finns någon läxa vi kan ta med oss från coronatiden så är det att sanningar eller strukturer inte är fixerade. Med tiden ändras sanningar och jag är övertygad om att dagens kunskap kommer att gå i historiens fotspår, utmanas av framtida upptäckter, och därmed strykas över. Intelligens är inte att veta allt, intelligens är förmågan att utmana allt du vet.

Tumme upp: Vårsolen genom trädkronorna och skogens lugn.

Tumme ned: Amazons ägare Jeff Bezos, världens rikaste man, blir ännu rikare då Amazon drar in mer vinst under coronatider (varför finns det inget förmögenhetstak?).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV