Innehåll • Glöd

 • Zoom

 • Radar

 • Energi

  • På gång i hela landet

   På gång i hela landet

   Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Med tanke på coronaläget: dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Längst ner kommer…
  • Reko-festivalen i Floda den 30 maj har fokus på hantverk med yxa.
   Energi – På gång i hela landet

   På gång i hela landet

   Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Med tanke på coronaläget: dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Längst ner kommer de event som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

   Norrland

   Lördag 28 mars

   Nätverksträff för omställare i Sundsvall
   Omställningsrörelsen har som måtto att inte vänta på att någon annan ska lösa kriserna, utan att gå samman lokalt för att fundera över vad som kan vara vår roll i den stora omställningen. Detta är en träff för  omställare i Mellannorrland – redan aktiva eller nyfikna – för att utbyta tankar och erfarenheter, lära mer och inspirera varandra. Omställningsnätverkets ordförande David Bennet medverkar och håller även en föreläsning om Omställningsrörelsen 12.00–13.30 för de som vill veta mer.
   Plats: Nbv Sundsvall, Skönsbergsvägen 44, Sundsvall.
   Tid: 14.00 samt 12.00–13.30
   Mer info: Lena Ericsson, Omställning Njurunda, 073-2742609
   Anmälan: sundsvall@nbv.se

   Onsdag 1 april

   David Jonstad om landsbygdens renässans, Kramfors
   Ett föredrag om vår tids stora utmaningar och inspiration för att möta dem av författaren och journalisten David Jonstad. I sin senaste bok ”Jordad” spår han en framtid där marken är det som tryggar vår försörjning. Han har själv lämnat ekorrhjulet i storstaden för ett liv på landsbygden. I denna resa tar föreläsningen sin början. David har även skrivit den uppmärksammade boken ”Kollaps: Livet vid civilisationen slut”. Föredraget är kostnadsfritt och har begränsat antal platser. 
   Tid: 18.00–20.00
   Plats: Royal Bio Kramfors, Biblioteksgatan 8
   Mer info: på kramfors.se
   Anmäl deltagande till: hallbarhet@kramfors.se

   Tisdag 7 april

   Klimatet och behovet av bildning, Gävle
   Hör Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och ledamot av Klimatpolitiska rådet, tala om klimatet och den nya världsbilden och behovet av bildning i en ny tidsålder. Antropocen är namnet på ny geologisk epok utifrån människans omfattande påverkan på planeten. Sverker Sörlin menar att vi behöver se världen på ett annat sätt för att etablera en djupare förståelse av utmaningarna och deras vidd, vilket också underlättar övergången till en fossilfri värld. Arrangeras av Gävle Bibliotek och Folkuniversitetet Gävleborg. Ingen kostnad.
   Plats: Gävle bibliotek, Slottstorget 1
   Tid: 19.00–20.00

   Svealand

   Tisdag 24 mars

   Vernissage av ”Slöjd håller” i Mora
   ”Slöjd håller” är en utställning som visar på enkla och hållbara sätt att minska sitt avtryck i konsumtionssamhället. Länshemslöjdskonsulent Kattis Karlsson Nordqvist inviger utställningen kl 14.00. Under vernissagen kan du tillsammans med Mora hemslöjdens vänner lappa och laga, sy om och göra nytt av gammalt. Utställningen är en del av Slöjd Håller 2020 – En vecka om hållbarhet, handgjort och hantverk. ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna i regionerna Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro, Västmanland, och Värmland.
   Kostnad: 60 kr inkl kaffe och kakbuffé
   Plats: Mora folkhögskola, Yvradsvägen 29, Mora
   Tid: Vernissagen pågår 14–16
   Mer info: morafolkhogskola.se

   Söndag 5 april

   Filmfrukost med temat Skogen, Stockholm
   Visning av regissören Mattias Olssons/Campfire stories nya dokumentär A Tale from the Woods med efterföljande samtal: ”Trots skogsbolagens försök att utmåla sig som miljökämpar känns det lika sorgset i själen vid anblicken av ett kalhygge. Kan man verkligen hugga ner en hel skog och ändå slänga sig med ord som ’miljöhänsyn’?” 
   Kostnad: Filmfrukost (bio+frukost, begränsat antal) 210 kr, Filmfika (bio+kaffe/te & småkaka) 160 kr
   Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3, Stockholm
   Tid: 10.30–12.30
   Mer info och biljetter: www.biorio.se

   8–12 april

   Konferens: Omdefiniera tillväxten i Järna 
   På Initiativ Forum 2020 vill arrangörerna skapa ett utrymme för att öka förståelsen för vad tillväxt kan vara, genom föreläsningar, diskussioner och workshops. Konferensen är på engelska och arrangeras av YIP, Youth initiativ program, som är en årslång kurs för unga människor som vill engagera sig i världen och hållbar utveckling. I år består kursen av 25 personer från hela världen. Tanken är att ungefär 120 personer under fem dagar ska diskutera temat ”Redefining Growth through Interconnection”.
   Plats: Kulturcentrum Järna, Södertälje.
   Tid: 8/4 kl 14.00–12/4 kl 16.00
   Kostnad: 2200 kr (rabatt vid bokning innan 15 mars: 1850 kr). I biljetten ingår vegansk mat under hela konferensen och enkel sovplats i delade lokaler. Önskas enskilt rum kan det bokas och betala separat.
   Mer info och anmälan: se hemsidan initiativeforum.yip.se

   Shiitake på en trädstam
   Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

   Lördag 18 april

   Svampodling i Dalarna
   Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
   Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
   Tid: 18 april, 9.00–16.30
   Kostnad: 1 200 kr
   Anmälan och info: stjärnsund.nu

   Till 24 maj

   En fröresa i Tensta, Stockholm
   Wild Relatives är en film om grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten. Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Filmaren Jumana Mannas verk har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. Vi tas med från Svalbard, där tusentals grödors genbanker från hela världen sparas, till Bekaadalen, dit ett internationellt fröforskningscenter flyttat en annan genbank från krigets Syrien.Resan flätar ihop en serie löst sammanhängande berättelser med filmens huvudrollsinnehavare: fröet. 
   Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
   Tid: Filmen visas löpande under museets öppettider fram till 24 maj, tisdag 11–20, onsdag-fredag 11-18, lördag-söndag 12-17.
   Mer info: tenstakonsthall.se
   Kostnad: Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

   Läs mer: i intervjun med Jumana Manna i nummer 91

   En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren
   En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren.

   Till 31 maj 2020

   Arktis smälter – Stockholm
   I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
   Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
   Plats: Nordiska museet, Stockholm
   Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
   Info: här.

   Nordiska museet förvandlat till Arktis
   Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

   Götaland

   Till 19 augusti

   Konstutställning: Shapeshifters – Malmö
   Världen som vi känner den är på många sätt under omvandling. Vårt sätt att leva har bidragit till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att för alltid förändra livet på jorden. Samtidigt pågår en parallell utveckling, där teknologiska framsteg möjliggör längre, bekvämare och friskare liv för många. Med avstamp i shapeshiftern, en mytologisk figur med övernaturliga förmågor att ändra form och egenskaper öppnar utställningen upp för olika föreställningar om framtiden.
   Entréavgift: vuxna 40 kronor, studerande: 20 kronor, barn 0-19 år fritt inträde
   Plats: Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 6
   Tid: 10.00–17.00 (mån–sön)
   Mer info: Malmö konstmuseums webbplats
   Läs mer i intervjun i detta nummer med utställningens curator Anna Johansson.

   På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar
   På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

   Lördag 28 mars

   Renovering av gamla träfönster – Österlen
   I denna kurs lär du dig att renovera fönsterbågar genom följande steg: bedömning av renoveringsbehov, färgskrapning, kittning och glasbyte. Kursledaren Collette Coumans, med lång erfarenhet av fönsterrenovering, redogör också för vilka material och redskap som behövs. Det är mycket bra om du tar med en egen fönsterbåge som du kan träna på, annars kommer det att finnas bågar. Alla material och redskap finns på plats. 
   Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
   Tid: 9.00-16.00 
   Mer info: www.ecotopia.se
   Anmälan: till Collette på e-post: collette.coumans@gmail.com eller på telefon 073-736 63 31

   Lär dig göra egen tvål
   Lär dig göra egen tvål. Foto: Morguefile

   Onsdag 15 april

   Gör egen tvål i Malmö
   Lär dig tillverka kallrörd tvål efter ett beprövat recept med olja och hushållskemikalier. Ta gärna med elvisp eller stavmixer, glöm inte förkläde. Fika ingår. Arrangeras av Staden Malmös Hemslöjdsförening.
   Plats: STPLN Stapelbäddsgatan 3 Västra hamnen, Malmö.
   Tid: 18.00–21.00
   Kostnad: Medlem i SMHF 75 kr, medlem i annan förening 150 kr, övriga 200 kr. Materialkostnad om 50 kr tillkommer.
   Mer info och anmälan: på webbplatsen hemslojden.org.

   Torsdag 16 april

   En kväll om aktivt hopp i Bromölla, Blekinge
   Kvällen kommer att handla om att se på människan och våra utmaningar på givande och hoppfulla sätt. Anton Pettersson från Studiefrämjandet och Omställningsnätverket kommer att föreläsa om det som kallas aktivt hopp och som också finns sammanfattat i en bok med samma namn skriven av Joanna Macy och Chris Johnstone. Finns intresse kan kvällen eventuellt bli startskottet på en bokcirkel. Arrangeras av Kulturpunkten, Studiefrämjandet Skåne – Blekinge Östra och Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla
   Plats: Kulturpunkten, Hermansens gata 22, Bromölla
   Tid: 18.00–20.00
   Info:Facebook

   Längre fram ...

   Söndag 26 april

   Workshop: Jord och kompost, Visby
   Visby. En både teoretisk och praktisk kurs där du får möjlighet att bekanta dig med myllan genom olika aspekter. Vad är en jord? Vad innebär nedbrytning och mikroliv? Vilka näringsämnen finns det och vad behöver växterna? Vilka komposteringstekniker finns det? Du lär dig också om olika odlingsmetoder och hur du kan testa din egen jord. Kursledare är Johan Nilsson, biodynamisk trädgårdsmästare från Järna.
   Kostnad: 200 kr
   Plats: Studiefrämjandet, Mejerigatan 1 samt Tillsammansodlingen på Vilhelmina Skogs gata
   Tid: 10.00–12.00 och 13.00–16.00
   Anmälan och info: Studiefrämjandets webbplats

   Tisdag 28 april

   Föreläsning: Urfolks motstånd, Uppsala
   Öppen föreläsning om ursprungsfolks kamp och motståndsrörelser mot kolonialt förtryck och förödande gruv- och fossilindustrier. Med Erica Violet Lee, forskare och författare från Kanada: “Wīhkohkē: Urban Indigenous Resistance from the Past into the Future”. Hon diskuterar bland annat vad det praktiskt betyder att inte ge samtycke till utvinning av naturresurser på deras landområden och att förespråka lagar som baseras på kärlek. Arrangeras av forskningsprojektet Dálkke: Indigenous Climate Change. Föreläsningen hålls på engelska.
   Plats: Kollaboratoriet Uppsala, Östra Ågatan 19
   Tid: 13.00–16.00

   1-3 maj

   Lerputs i Kloster, Dalarna
   Lera börjar åter bli ett uppskattat byggmaterial. Fördelarna med lera inomhus är dess förmåga att hantera fukt samt lagra värme, vilket bidrar till ett hälsosamt och giftfritt inomhusklimat.  Under den här kursen lär sig deltagarna att blanda, planera och putsa med lerblandningar. Det blir genomgång av olika materialval och utrymmen man kan putsa på. Projektet äger rum i ett timrat torp som deltagarna kommer vara med och renovera. 
   Det är en kurs för alla som har ett allmänt intresse för lerbygge, som har egna renoverings- eller byggprojekt eller som jobbar med renovering och byggande och vill lära sig mer.
   Plats: Kloster i Husby socken, Dalarna
   Tid: 1/5 9.00–3/5 16.30
   Kostnad: 3 000 kronor (anmälan före den sista januari ger 500 kr rabatt),
   inklusive mat och enkel sovplats.
   Mer info: finns på Facebook
   Anmälan: via formuläret här

   8–10 maj / Uppskjutet

   Landsbygdsriksdagen
   Jönköping. Landsbygdsriksdagen är flyttad till den 23–25 april 2021 meddelar Riksorganisationen Hela Sverige. Anledningen är situationen med covid-19 (corona) och det rådande förbudet mot större folksamlingar.

   15-16 maj

   Festival för civilsamhället i Stockholm
   Med syfte att stärka civilsamhället, försvara demokratin och alla människors lika värde ordnar biståndsorganisationen Forum Syd festivalen People and Power i Stockholm i maj. Mot bakgrund av att det demokratiska utrymmet krymper och nationalism, populism och protektionism växer sig allt starkare vill Forum Syd samla aktivister, myndigheter och makthavare m fl för att utarbeta strategier som kan vända trenden. Förhoppningen är att det mynnar ut i diskussioner som utmanar redan välanvända metoder och tankesätt kring bistånd. Och att man kan ta fram en handlingsplan för ett stärkt civilsamhälle genom nya vägar för mobilisering, aktivism och strategier för att skapa demokratisk förändring. 
   Plats: Finlandshuset konferens, Snickarbacken 4
   Tid: 15 maj kl 9.00–16 maj kl 17.00
   Info och anmälan: här.

   En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring
   En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring. Foto: Lasse Fredriksson/TT

   27–28 maj

   Kvällskurs i timring i Luleå
   En kvällskurs för dig som vill prova på knuttrimring. Kursmaterial:
   Om man har yxa, motorsåg och skyddsbyxor är det bra att ta med sig till kursstart. För den som vill köpa litteratur rekommenderar vi Sven-Gunnar Håkanssons bok ”Från stock till stuga”. Inga förkunskaper krävs. Vid för få anmälningar kan kursstart bli framflyttat. Kallelse med mer information samt faktura skickas cirka två veckor innan kursstart.
   Tid: 16.00–21.00 onsdag och torsdag
   Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Småbåtsgatan 1, Luleå.
   Kostnad: 2 000 kr för två kvällar.
   Anmälan: via hemsidan.

   Lördag 30 maj

   Rekofestival på Nääs
   Hantverksfestival för alla som gillar hantverk, återbruk och hållbarhet. En fullspäckad dag av workshops, demonstrationer, föredrag och andra aktiviteter och ett extra fokus på yxor och vad vi kan göra med dem. Arrangeras av Slöjd & Byggnadsvård. Fri entré men parkering och vissa aktiviteter kostar.
   Plats: Garveriet i Floda, Otto Salomons väg 4, Floda
   Tid: 10.00–20.00
   Mer info: på webbplatsen slojdochbyggnadsvard.se

  • Shapeshifters: Konst som fångar en värld i förändring

   Människans förhållande till naturen och en osäker framtid. Mikroorganismer, jord och teknologi. Det är några av de teman som lyfts i en ny utställning på Malmö konstmuseum.
  • Fem tips för att hitta ut i naturen i Coronatider

   När hela världen påverkas av coronaviruset kan ett sätt att hantera den nya tillvaron med hemmasittande och social distansering vara att söka sig ut i naturen. Naturskyddsföreningen ger på sin hemsida fem tips för att…
 • Krönika