Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Reko-festivalen i Floda den 30 maj har fokus på hantverk med yxa.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

Onsdag 18 mars

Lär dig bygga fågelholk i Umeå
En kurs i fågelholksbygge där du kan göra en viktig insats för att hjälpa fåglarna. Kursen består av 3 träffar med teori och byggande samt ett extra tillfälle senare i vår, där deltagarna gemensamt sätter upp några av de olika holkarna runt om i naturen. Arrangeras av Studiefrämjandet och Umeå fågelförening.
Kostnad: 595 kr.
Plats: Klossen, Ekonomstråket 6, Umeå.
Tid: 18.00–21.00, 18/3, 25/3 samt 1/4.
Mer info och anmälan: på webbplatsen studiefrämjandet.se
Vid frågor: kontakta umea@studieframjandet.se

Gör en insats för fåglarna
Gör en insats för fåglarna. Foto: Pixabay

Lördag 28 mars

Nätverksträff för omställare i Sundsvall
Omställningsrörelsen har som måtto att inte vänta på att någon annan ska lösa kriserna, utan att gå samman lokalt för att fundera över vad som kan vara vår roll i den stora omställningen. Detta är en träff för  omställare i Mellannorrland – redan aktiva eller nyfikna – för att utbyta tankar och erfarenheter, lära mer och inspirera varandra. Omställningsnätverkets ordförande David Bennet medverkar och håller även en föreläsning om Omställningsrörelsen 12.00–13.30 för de som vill veta mer.
Plats: Nbv Sundsvall, Skönsbergsvägen 44, Sundsvall.
Tid: 14.00 samt 12.00–13.30
Mer info: Lena Ericsson, Omställning Njurunda, 073-2742609
Anmälan: sundsvall@nbv.se

Onsdag 1 april

David Jonstad om landsbygdens renässans, Kramfors
Ett föredrag om vår tids stora utmaningar och inspiration för att möta dem av författaren och journalisten David Jonstad. I sin senaste bok ”Jordad” spår han en framtid där marken är det som tryggar vår försörjning. Han har själv lämnat ekorrhjulet i storstaden för ett liv på landsbygden. I denna resa tar föreläsningen sin början. David har även skrivit den uppmärksammade boken ”Kollaps: Livet vid civilisationen slut”. Föredraget är kostnadsfritt och har begränsat antal platser. 
Tid: 18.00–20.00
Plats: Royal Bio Kramfors, Biblioteksgatan 8
Mer info: på kramfors.se
Anmäl deltagande till: hallbarhet@kramfors.se

Tisdag 7 april

Klimatet och behovet av bildning, Gävle
Hör Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och ledamot av Klimatpolitiska rådet, tala om klimatet och den nya världsbilden och behovet av bildning i en ny tidsålder. Antropocen är namnet på ny geologisk epok utifrån människans omfattande påverkan på planeten. Sverker Sörlin menar att vi behöver se världen på ett annat sätt för att etablera en djupare förståelse av utmaningarna och deras vidd, vilket också underlättar övergången till en fossilfri värld. Arrangeras av Gävle Bibliotek och Folkuniversitetet Gävleborg. Ingen kostnad.
Plats: Gävle bibliotek, Slottstorget 1
Tid: 19.00–20.00

Svealand

Söndag 15 mars

Introduktion till ekopsykologi, Stockholm
En introduktionsdag i ekopsykologi. Den riktar sig till dig som är nyfiken på att veta mera om vad ekopsykologi är och hur den kan hjälpa oss att återknyta banden till Jorden och vår egen inre natur. Utforska en mer besjälad kontakt med landskapet och psykologiska verktyg som kan motivera och stärka dig i arbetet för en hållbar värld. Kursledare: Henrik Hallgren, initiativtagare och ordförande i Lodyn, som är arrangör.
Plats: Grönsta, Lidingö
Tid: 10.00–16.00 
Kostnad: 650 kr
Info och anmälan: lodyn.se 
För frågor: henrik@lodyn.se

Söndag 15 mars

Aktivt hopp i Eskilstuna
En hel dags workshop kring metoden och förhållningssättet Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen. Under den här workshopen presenteras konkreta övningar som hjälper oss att vara realistiska om nuläget – samtidigt som vi frågar oss; vilken värld längtar vi efter? Aktivt hopp är en medveten handling. Den utgår inte från att vi måste vara optimistiska. Men känslan av hopplöshet och klimatoro behöver inte hindra oss att agera för den värld vi vill se. Metoden bygger på boken ”Aktivt hopp” av Joanna Macy och Chris Johnstone.
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 i Eskilstuna
Tid: 15 mars, kl 10–16
Pris: 950 kronor
Mer info: på intebaramorotter.se
Anmälan: senast 7 mars på Studiefrämjandets webbplats , eller mejl till lena.wistrand@studieframjandet.se

24 mars

Vernissage av ”Slöjd håller” i Mora
”Slöjd håller” är en utställning som visar på enkla och hållbara sätt att minska sitt avtryck i konsumtionssamhället. Länshemslöjdskonsulent Kattis Karlsson Nordqvist inviger utställningen kl 14.00. Under vernissagen kan du tillsammans med Mora hemslöjdens vänner lappa och laga, sy om och göra nytt av gammalt. Utställningen är en del av Slöjd Håller 2020 – En vecka om hållbarhet, handgjort och hantverk. ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna i regionerna Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro, Västmanland, och Värmland.
Kostnad: 60 kr inkl kaffe och kakbuffé
Plats: Mora folkhögskola, Yvradsvägen 29, Mora
Tid: Vernissagen pågår 14–16
Mer info: morafolkhogskola.se

Söndag 5 april

Filmfrukost med temat Skogen, Stockholm
Visning av regissören Mattias Olssons/Campfire stories nya dokumentär A Tale from the Woods med efterföljande samtal: ”Trots skogsbolagens försök att utmåla sig som miljökämpar känns det lika sorgset i själen vid anblicken av ett kalhygge. Kan man verkligen hugga ner en hel skog och ändå slänga sig med ord som ’miljöhänsyn’?” 
Kostnad: Filmfrukost (bio+frukost, begränsat antal) 210 kr, Filmfika (bio+kaffe/te & småkaka) 160 kr
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3, Stockholm
Tid: 10.30–12.30
Mer info och biljetter: www.biorio.se

8–12 april

Konferens: Omdefiniera tillväxten i Järna 
På Initiativ Forum 2020 vill arrangörerna skapa ett utrymme för att öka förståelsen för vad tillväxt kan vara, genom föreläsningar, diskussioner och workshops. Konferensen är på engelska och arrangeras av YIP, Youth initiativ program, som är en årslång kurs för unga människor som vill engagera sig i världen och hållbar utveckling. I år består kursen av 25 personer från hela världen. Tanken är att ungefär 120 personer under fem dagar ska diskutera temat ”Redefining Growth through Interconnection”.
Plats: Kulturcentrum Järna, Södertälje.
Tid: 8/4 kl 14.00–12/4 kl 16.00
Kostnad: 2200 kr (rabatt vid bokning innan 15 mars: 1850 kr). I biljetten ingår vegansk mat under hela konferensen och enkel sovplats i delade lokaler. Önskas enskilt rum kan det bokas och betala separat.
Mer info och anmälan: se hemsidan initiativeforum.yip.se

Shiitake på en trädstam
Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

18 april

Svampodling i Dalarna
Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
Tid: 18 april, 9.00–16.30
Kostnad: 1 200 kr
Anmälan och info: stjärnsund.nu

Till 24 maj

En fröresa i Tensta, Stockholm
Wild Relatives är en film om grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten. Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Filmaren Jumana Mannas verk har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. Vi tas med från Svalbard, där tusentals grödors genbanker från hela världen sparas, till Bekaadalen, dit ett internationellt fröforskningscenter flyttat en annan genbank från krigets Syrien.Resan flätar ihop en serie löst sammanhängande berättelser med filmens huvudrollsinnehavare: fröet. 
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
Tid: Filmen visas löpande under museets öppettider fram till 24 maj, tisdag 11–20, onsdag-fredag 11-18, lördag-söndag 12-17.
Mer info: tenstakonsthall.se
Kostnad: Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

Läs mer: i intervjun med Jumana Manna i nummer 91

En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren
En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren.

Till 31 maj 2020

Arktis smälter, Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis
Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

Götaland

14–15 mars

Satirtecknare ställer ut i Sjöbo
”Vässa pennan” är en utställning som turnerar runt i landet och tar kampen för demokrati, miljö och yttrandefrihet. Utställningen består av verk av satirtecknaren Ewert Karlsson, känd under pseudonymen EWK som skulle fyllt hundra år 2018, och nutida tecknare som Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg. Arrangeras av Bygdegårdarnas riksförbund. Våffelcafé.
Plats: Solvalla bygdegård, Solvallavägen 13, Sjöbo.
Tid: 10–16 lör–sön.
Mer info: bygdegardarna.se

17 mars

Boksamtal om ”Upphettning” i Göteborg
Samtidigt som temperaturerna stiger utmanas demokratin av den auktoritära nationalismen. Hur ska demokratin kunna hantera den nödvändiga omställningen? Detta är en presentation av den nyutkomna boken ”Upphettning – Demokratin i klimatkrisens tid” av Daniel Lindvall, Kjell Vowles och Martin Hultman, med efterföljande panelsamtal samt mingel och eftersnack. Ett ”Grön Kultur”-arrangemang. Samarrangeras av ABF Göteborg och Hyresgästföreningen Västra Göteborg. Fri entré.
Plats: Café Hängmattan, Karl Johansgatan 16, Göteborg.
Tid: 18.00–21.00. Samtalet börjar 19.00
Mer info: Facebook och på musikenshus.se

Tisdag 24 mars

Den viktiga jorden – Mariestad
Föreläsningar och workshop om jordars bildande, sammansättning och förädlande. Med bland annat Jan Eriksson, docent i marklära vid SLU om hur olika jordar bildas och är uppbyggda, Emma Naqvi, trädgårdsmästare Gunnebo Slott om att kompostera med bokashi och Sylvia Dahlén och Mattias Christenson, Växtrum i Lerum, presenterar kampanjen” Earth Square Meter”.
Arrangeras av Trädgårdsresan, Platåbergens Geopark, DaCapo, och Studieförbundet Vuxenskolan.
Kostnad: inkl. fika och lunch 200 kronor (för medlemmar i föreningen Trädgårdsresan 150 kr). Betalas med swish vid anmälan.
Plats: Residenset, Magasinsgatan, Mariestad.
Tid: 10.30–16.00
Mer info och anmälan: www.dacapomariestad.se
Sista anmälningsdag 13/3. Vid frågor maila info@dacapomariestad.se

På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar
På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lördag 28 mars

Renovering av gamla träfönster – Österlen
I denna kurs lär du dig att renovera fönsterbågar genom följande steg: bedömning av renoveringsbehov, färgskrapning, kittning och glasbyte. Kursledaren Collette Coumans, med lång erfarenhet av fönsterrenovering, redogör också för vilka material och redskap som behövs. Det är mycket bra om du tar med en egen fönsterbåge som du kan träna på, annars kommer det att finnas bågar. Alla material och redskap finns på plats. 
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Tid: 9.00-16.00 
Mer info: www.ecotopia.se
Anmälan: till Collette på e-post: collette.coumans@gmail.com eller på telefon 073-736 63 31

Lär dig göra egen tvål
Lär dig göra egen tvål. Foto: Morguefile

15 april

Gör egen tvål i Malmö
Lär dig tillverka kallrörd tvål efter ett beprövat recept med olja och hushållskemikalier. Ta gärna med elvisp eller stavmixer, glöm inte förkläde. Fika ingår. Arrangeras av Staden Malmös Hemslöjdsförening.
Plats: STPLN Stapelbäddsgatan 3 Västra hamnen, Malmö.
Tid: 18.00–21.00
Kostnad: Medlem i SMHF 75 kr, medlem i annan förening 150 kr, övriga 200 kr. Materialkostnad om 50 kr tillkommer.
Mer info och anmälan: på webbplatsen hemslojden.org.

Längre fram ...

16 april

En kväll om aktivt hopp i Bromölla, Blekinge
Kvällen kommer att handla om att se på människan och våra utmaningar på givande och hoppfulla sätt. Anton Pettersson från Studiefrämjandet och Omställningsnätverket kommer att föreläsa om det som kallas aktivt hopp och som också finns sammanfattat i en bok med samma namn skriven av Joanna Macy och Chris Johnstone. Finns intresse kan kvällen eventuellt bli startskottet på en bokcirkel. Arrangeras av Kulturpunkten, Studiefrämjandet Skåne – Blekinge Östra och Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla
Plats: Kulturpunkten, Hermansens gata 22, Bromölla
Tid: 18.00–20.00
Info:Facebook

1-3 maj

Lerputs i Kloster, Dalarna
Lera börjar åter bli ett uppskattat byggmaterial. Fördelarna med lera inomhus är dess förmåga att hantera fukt samt lagra värme, vilket bidrar till ett hälsosamt och giftfritt inomhusklimat.  Under den här kursen lär sig deltagarna att blanda, planera och putsa med lerblandningar. Det blir genomgång av olika materialval och utrymmen man kan putsa på. Projektet äger rum i ett timrat torp som deltagarna kommer vara med och renovera. 
Det är en kurs för alla som har ett allmänt intresse för lerbygge, som har egna renoverings- eller byggprojekt eller som jobbar med renovering och byggande och vill lära sig mer.
Plats: Kloster i Husby socken, Dalarna
Tid: 1/5 9.00–3/5 16.30
Kostnad: 3 000 kronor (anmälan före den sista januari ger 500 kr rabatt),
inklusive mat och enkel sovplats.
Mer info: finns på Facebook
Anmälan: via formuläret här

8–10 maj

Landsbygdsriksdagen
Jönköping. Landsbygdsriksdagen är Riksorganisationen Hela Sverige ska levas största evenemang och en av Europas största mötesplatser för lokal utveckling och landsbygdsfrågor. Här samlas landsbygdsrörelsen och olika organisationer, politiker och tjänstepersoner på alla nivåer, samt internationella gäster. På fredagens arrangeras inspirationsresor med goda exempel på lokal utveckling i regionen.
Tid: Fredag 8 maj kl 8.00–söndag 10 maj 13.00 
Plats: Elmia Kongress- och Konserthus, Jönköping.
Program och anmälan: Sista datum för anmälan är 3 april: www.landsbygdsriksdagen.se.

15-16 maj

Festival för civilsamhället i Stockholm
Med syfte att stärka civilsamhället, försvara demokratin och alla människors lika värde ordnar biståndsorganisationen Forum Syd festivalen People and Power i Stockholm i maj. Mot bakgrund av att det demokratiska utrymmet krymper och nationalism, populism och protektionism växer sig allt starkare vill Forum Syd samla aktivister, myndigheter och makthavare m fl för att utarbeta strategier som kan vända trenden. Förhoppningen är att det mynnar ut i diskussioner som utmanar redan välanvända metoder och tankesätt kring bistånd. Och att man kan ta fram en handlingsplan för ett stärkt civilsamhälle genom nya vägar för mobilisering, aktivism och strategier för att skapa demokratisk förändring. 
Plats: Finlandshuset konferens, Snickarbacken 4
Tid: 15 maj kl 9.00–16 maj kl 17.00
Info och anmälan: här.

En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring
En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring. Foto: Lasse Fredriksson/TT

27–28 maj

Kvällskurs i timring i Luleå
En kvällskurs för dig som vill prova på knuttrimring. Kursmaterial:
Om man har yxa, motorsåg och skyddsbyxor är det bra att ta med sig till kursstart. För den som vill köpa litteratur rekommenderar vi Sven-Gunnar Håkanssons bok ”Från stock till stuga”. Inga förkunskaper krävs. Vid för få anmälningar kan kursstart bli framflyttat. Kallelse med mer information samt faktura skickas cirka två veckor innan kursstart.
Tid: 16.00–21.00 onsdag och torsdag
Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Småbåtsgatan 1, Luleå.
Kostnad: 2 000 kr för två kvällar.
Anmälan: via hemsidan.

30 maj

Rekofestival på Nääs
Hantverksfestival för alla som gillar hantverk, återbruk och hållbarhet. En fullspäckad dag av workshops, demonstrationer, föredrag och andra aktiviteter och ett extra fokus på yxor och vad vi kan göra med dem. Arrangeras av Slöjd & Byggnadsvård. Fri entré men parkering och vissa aktiviteter kostar.
Plats: Garveriet i Floda, Otto Salomons väg 4, Floda
Tid: 10.00–20.00
Mer info: på webbplatsen slojdochbyggnadsvard.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV