Innehåll • Glöd

 • Zoom

 • Radar

 • Energi

  • På gång i hela landet

   På gång i hela landet

   Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske…
  • Reko-festivalen i Floda den 30 maj har fokus på hantverk med yxa.
   Energi – På gång i hela landet

   På gång i hela landet

   Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

   Norrland

   Måndag 9 mars

   Föreläsning om bevarande av kulturväxter i Östersund
   Längre tillbaka i tiden var det vanligt att lantbefolkningen själv odlade fram sitt utsäde till stråsäd, grönsaker och blommor. Detta kulturarv är idag starkt hotat. De gamla lantsorterna har många fördelar som moderna kommersiella sorter saknar. De innehåller en större variation av gener, vilket bland annat gör att de har en inbyggd försäkring mot sjukdomar och klimatfaktorer. Genom den lokala anpassningen har de bäst förutsättningar att trivas på just den orten. Arrangör är Studieförbundet vuxenskolan i samarbete med föreningen Sesam som också håller kurser i fröodling runt om i landet (lördag 25/4 håller Sesam i en fröodlingskurs i Östersund).
   Plats: Clarion Hotell Grand, Prästgatan 16, Östersund
   Tid: 19.00–20.30
   Kostnad: 100 kr
   Mer info och anmälan: på länken.

   Tisdag 10 mars

   En kväll om kompostering i Söderhamn
   Detta är en studiecirkel med öppna möten på temat ”Hållbart liv”. Denna gång blir fokus på kompostering på olika sätt. Bokashi, varmkompost, trädgårdskompost. Hur ser bygg- och miljö på bokashikompostering? Även förodling och om att odla inne på vintern. Arrangeras av Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Ingen kostnad.
   Tid: 19.00–21.00
   Plats: Studiefrämjandet, Källgatan 9 i Söderhamn.
   Info och anmälan: Studiefrämjandets webbplats eller kontakta Studiefrämjandet på tel. 0270-179 60 eller via e-post, soderhamn@studieframjandet.s

   Torsdag 12 mars

   ”Kan naturen ha rättigheter?” i Gävle
   Ekopedagogerna och föreläsarna Ingrid och Nikolas Berg är två av författarna till boken Naturens rättigheter: När lagen gör fred med jorden. Här berättar de om den internationella rörelse som många ser som ett sätt att möjliggöra ett systemskifte. Arrangeras av Omställning Gävle. Fritt inträde. 
   Plats: Gävle konstcentrum/Bistro Silvanum, Kungsbäcksvägen 32, Gävle
   Tid: 18.30–20.30
   Mer info: på omstallninggavle@gmail.com eller Facebook.

   Gör en insats för fåglarna
   Gör en insats för fåglarna. Foto: Pixabay

   Onsdag 18 mars

   Lär dig bygga fågelholk i Umeå
   En kurs i fågelholksbygge där du kan göra en viktig insats för att hjälpa fåglarna. Kursen består av 3 träffar med teori och byggande samt ett extra tillfälle senare i vår, där deltagarna gemensamt sätter upp några av de olika holkarna runt om i naturen. Arrangeras av Studiefrämjandet och Umeå fågelförening.
   Kostnad: 595 kr.
   Plats: Klossen, Ekonomstråket 6, Umeå.
   Tid: 18.00–21.00, 18/3, 25/3 samt 1/4.
   Mer info och anmälan: på webbplatsen studiefrämjandet.se
   Vid frågor: kontakta umea@studieframjandet.se

   Lördag 28 mars

   Nätverksträff för omställare i Sundsvall
   Omställningsrörelsen har som måtto att inte vänta på att någon annan ska lösa kriserna, utan att gå samman lokalt för att fundera över vad som kan vara vår roll i den stora omställningen. Detta är en träff för  omställare i Mellannorrland – redan aktiva eller nyfikna – för att utbyta tankar och erfarenheter, lära mer och inspirera varandra. Omställningsnätverkets ordförande David Bennet medverkar och håller även en föreläsning om Omställningsrörelsen 12.00–13.30 för de som vill veta mer.
   Plats: Nbv Sundsvall, Skönsbergsvägen 44, Sundsvall.
   Tid: 14.00 samt 12.00–13.30
   Mer info: Lena Ericsson, Omställning Njurunda, 073-2742609
   Anmälan: sundsvall@nbv.se

   Svealand

   Söndag 15 mars

   Introduktion till ekopsykologi, Stockholm
   En introduktionsdag i ekopsykologi. Den riktar sig till dig som är nyfiken på att veta mera om vad ekopsykologi är och hur den kan hjälpa oss att återknyta banden till Jorden och vår egen inre natur. Utforska en mer besjälad kontakt med landskapet och psykologiska verktyg som kan motivera och stärka dig i arbetet för en hållbar värld. Kursledare: Henrik Hallgren, initiativtagare och ordförande i Lodyn, som är arrangör.
   Plats: Grönsta, Lidingö
   Tid: 10.00–16.00 
   Kostnad: 650 kr
   Info och anmälan: lodyn.se 
   För frågor: henrik@lodyn.se

   Söndag 15 mars

   Aktivt hopp i Eskilstuna
   En hel dags workshop kring metoden och förhållningssättet Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen. Under den här workshopen presenteras konkreta övningar som hjälper oss att vara realistiska om nuläget – samtidigt som vi frågar oss; vilken värld längtar vi efter? Aktivt hopp är en medveten handling. Den utgår inte från att vi måste vara optimistiska. Men känslan av hopplöshet och klimatoro behöver inte hindra oss att agera för den värld vi vill se. Metoden bygger på boken ”Aktivt hopp” av Joanna Macy och Chris Johnstone.
   Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 i Eskilstuna
   Tid: 15 mars, kl 10–16
   Pris: 950 kronor
   Mer info: på intebaramorotter.se
   Anmälan: senast 7 mars på Studiefrämjandets webbplats , eller mejl till lena.wistrand@studieframjandet.se

   24 mars

   Vernissage av ”Slöjd håller” i Mora
   ”Slöjd håller” är en utställning som visar på enkla och hållbara sätt att minska sitt avtryck i konsumtionssamhället. Länshemslöjdskonsulent Kattis Karlsson Nordqvist inviger utställningen kl 14.00. Under vernissagen kan du tillsammans med Mora hemslöjdens vänner lappa och laga, sy om och göra nytt av gammalt. Utställningen är en del av Slöjd Håller 2020 – En vecka om hållbarhet, handgjort och hantverk. ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna i regionerna Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro, Västmanland, och Värmland.
   Kostnad: 60 kr inkl kaffe och kakbuffé
   Plats: Mora folkhögskola, Yvradsvägen 29, Mora
   Tid: Vernissagen pågår 14–16
   Mer info: morafolkhogskola.se

   Söndag 5 april

   Filmfrukost med temat Skogen, Stockholm
   Visning av regissören Mattias Olssons/Campfire stories nya dokumentär A Tale from the Woods med efterföljande samtal: ”Trots skogsbolagens försök att utmåla sig som miljökämpar känns det lika sorgset i själen vid anblicken av ett kalhygge. Kan man verkligen hugga ner en hel skog och ändå slänga sig med ord som ’miljöhänsyn’?” 
   Kostnad: Filmfrukost (bio+frukost, begränsat antal) 210 kr, Filmfika (bio+kaffe/te & småkaka) 160 kr
   Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3, Stockholm
   Tid: 10.30–12.30
   Mer info och biljetter: www.biorio.se

   Shiitake på en trädstam
   Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

   18 april

   Svampodling i Dalarna
   Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
   Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
   Tid: 18 april, 9.00–16.30
   Kostnad: 1 200 kr
   Anmälan och info: stjärnsund.nu

   Till 24 maj

   En fröresa i Tensta, Stockholm
   Wild Relatives är en film om grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten. Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Filmaren Jumana Mannas verk har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. Vi tas med från Svalbard, där tusentals grödors genbanker från hela världen sparas, till Bekaadalen, dit ett internationellt fröforskningscenter flyttat en annan genbank från krigets Syrien.Resan flätar ihop en serie löst sammanhängande berättelser med filmens huvudrollsinnehavare: fröet. 
   Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
   Tid: Filmen visas löpande under museets öppettider fram till 24 maj, tisdag 11–20, onsdag-fredag 11-18, lördag-söndag 12-17.
   Mer info: tenstakonsthall.se
   Kostnad: Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

   Läs mer: i intervjun med Jumana Manna i nummer 91

   En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren
   En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren.

   Till 31 maj 2020

   Arktis smälter, Stockholm
   I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
   Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
   Plats: Nordiska museet, Stockholm
   Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
   Info: här.

   Nordiska museet förvandlat till Arktis
   Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

   Götaland

   5 mars

   Biojunta i Göteborg
   Är du intresserad av att delta i en Biojunta med flera träffar under våren och på djupet utforska vår relation till det levande omkring oss? Biojuntan är tänkt att vara en studiecirkel med tre träffar och initiativtagare är Thomas Laurien, som undervisar och forskar på konstskolan HDK-Valand, och som tillsammans med konstnären Theo Ågren även driver det processbaserade projektet ”Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker”,  Alla tider och platser är inte spikade ännu. Ingen kostnad.
   Plats: HDK-Valand, Kristinelundslundsgatan 6-8, Göteborg
   Tid: 18.00–20.00
   Mer info och anmälan:Studiefrämjandets webbplats.
   Kontakt: Thomas Laurien, thomas.laurien@hdk.gu.se
   Läs mer i intervjun med Thomas Laurien på ”Hallå där…” i detta nummer.

   Onsdag 11 mars

   Forskaren som aktivist, Göteborg
   Möt Stellan Vintagen, världens första professor i fredligt motstånd vid University of Massachusetts som har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar och suttit i fängelse flera gånger, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang. Samtalet pågår cirka en timme därefter fortsatt häng och öppen diskussion. Arrangeras av Folk-
   universitetet och Jonsereds herrgård vid
   Göteborgs universitet. 
   Kostnad: Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
   Plats: Kvartersscenen 2Lång,
   Andra Långgatan 30, Göteborg.
   Tid: 19.00–21.00
   Mer info: på 2lang.se

   14–15 mars

   Satirtecknare ställer ut i Sjöbo
   ”Vässa pennan” är en utställning som turnerar runt i landet och tar kampen för demokrati, miljö och yttrandefrihet. Utställningen består av verk av satirtecknaren Ewert Karlsson, känd under pseudonymen EWK som skulle fyllt hundra år 2018, och nutida tecknare som Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg. Arrangeras av Bygdegårdarnas riksförbund. Våffelcafé.
   Plats: Solvalla bygdegård, Solvallavägen 13, Sjöbo.
   Tid: 10–16 lör–sön.
   Mer info: bygdegardarna.se

   17 mars

   Boksamtal om ”Upphettning” i Göteborg
   Samtidigt som temperaturerna stiger utmanas demokratin av den auktoritära nationalismen. Hur ska demokratin kunna hantera den nödvändiga omställningen? Detta är en presentation av den nyutkomna boken ”Upphettning – Demokratin i klimatkrisens tid” av Daniel Lindvall, Kjell Vowles och Martin Hultman, med efterföljande panelsamtal samt mingel och eftersnack. Ett ”Grön Kultur”-arrangemang. Samarrangeras av ABF Göteborg och Hyresgästföreningen Västra Göteborg. Fri entré.
   Plats: Café Hängmattan, Karl Johansgatan 16, Göteborg.
   Tid: 18.00–21.00. Samtalet börjar 19.00
   Mer info: Facebook och på musikenshus.se

   Tisdag 24 mars

   Den viktiga jorden – Mariestad
   Föreläsningar och workshop om jordars bildande, sammansättning och förädlande. Med bland annat Jan Eriksson, docent i marklära vid SLU om hur olika jordar bildas och är uppbyggda, Emma Naqvi, trädgårdsmästare Gunnebo Slott om att kompostera med bokashi och Sylvia Dahlén och Mattias Christenson, Växtrum i Lerum, presenterar kampanjen” Earth Square Meter”.
   Arrangeras av Trädgårdsresan, Platåbergens Geopark, DaCapo, och Studieförbundet Vuxenskolan.
   Kostnad: inkl. fika och lunch 200 kronor (för medlemmar i föreningen Trädgårdsresan 150 kr). Betalas med swish vid anmälan.
   Plats: Residenset, Magasinsgatan, Mariestad.
   Tid: 10.30–16.00
   Mer info och anmälan: www.dacapomariestad.se
   Sista anmälningsdag 13/3. Vid frågor maila info@dacapomariestad.se

   På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar
   På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

   Lördag 28 mars

   Renovering av gamla träfönster – Österlen
   I denna kurs lär du dig att renovera fönsterbågar genom följande steg: bedömning av renoveringsbehov, färgskrapning, kittning och glasbyte. Kursledaren Collette Coumans, med lång erfarenhet av fönsterrenovering, redogör också för vilka material och redskap som behövs. Det är mycket bra om du tar med en egen fönsterbåge som du kan träna på, annars kommer det att finnas bågar. Alla material och redskap finns på plats. 
   Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
   Tid: 9.00-16.00 
   Mer info: www.ecotopia.se
   Anmälan: till Collette på e-post: collette.coumans@gmail.com eller på telefon 073-736 63 31

   I hela landet ...

   3 mars

   Webbinarium om jämställda lokala ekonomier
   Webbsänt seminarium med fokus på ett projekt där ett antal bygder gjorde lokalekonomiska jämställdhetsanalyser. Pia Tingvall, bland annat ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland, berättar om projektet och alla som vill kan delta i en diskussion om hur vi kan arbeta för mer jämställda lokala ekonomier i hela landet. Arrangeras av Lokalekonomidagarna.
   Plats: För att delta aktivt på webben använd videokonferensverktyget Zoom. Seminariet sänds också på Facebook.
   Tid: 15.00–16.00
   Mer info: och länkar finns på webbplatsen: lokalekonomi.helasverige.se/webbinarier

   Längre fram ...

   8–12 april

   Konferens: Omdefiniera tillväxten i Järna 
   På Initiativ Forum 2020 vill arrangörerna skapa ett utrymme för att öka förståelsen för vad tillväxt kan vara, genom föreläsningar, diskussioner och workshops. Konferensen är på engelska och arrangeras av YIP, Youth initiativ program, som är en årslång kurs för unga människor som vill engagera sig i världen och hållbar utveckling. I år består kursen av 25 personer från hela världen. Tanken är att ungefär 120 personer under fem dagar ska diskutera temat ”Redefining Growth through Interconnection”.
   Plats: Kulturcentrum Järna, Södertälje.
   Tid: 8/4 kl 14.00–12/4 kl 16.00
   Kostnad: 2200 kr (rabatt vid bokning innan 15 mars: 1850 kr). I biljetten ingår vegansk mat under hela konferensen och enkel sovplats i delade lokaler. Önskas enskilt rum kan det bokas och betala separat.
   Mer info och anmälan: se hemsidan initiativeforum.yip.se

   15 april

   Gör egen tvål i Malmö
   Lär dig tillverka kallrörd tvål efter ett beprövat recept med olja och hushållskemikalier. Ta gärna med elvisp eller stavmixer, glöm inte förkläde. Fika ingår. Arrangeras av Staden Malmös Hemslöjdsförening.
   Plats: STPLN Stapelbäddsgatan 3 Västra hamnen, Malmö.
   Tid: 18.00–21.00
   Kostnad: Medlem i SMHF 75 kr, medlem i annan förening 150 kr, övriga 200 kr. Materialkostnad om 50 kr tillkommer.
   Mer info och anmälan: på webbplatsen hemslojden.org.

   Lär dig göra egen tvål
   Lär dig göra egen tvål. Foto: Morguefile

   16 april

   En kväll om aktivt hopp i Bromölla, Blekinge
   Kvällen kommer att handla om att se på människan och våra utmaningar på givande och hoppfulla sätt. Anton Pettersson från Studiefrämjandet och Omställningsnätverket kommer att föreläsa om det som kallas aktivt hopp och som också finns sammanfattat i en bok med samma namn skriven av Joanna Macy och Chris Johnstone. Finns intresse kan kvällen eventuellt bli startskottet på en bokcirkel. Arrangeras av Kulturpunkten, Studiefrämjandet Skåne – Blekinge Östra och Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla
   Plats: Kulturpunkten, Hermansens gata 22, Bromölla
   Tid: 18.00–20.00
   Info:Facebook

   1-3 maj

   Lerputs i Kloster, Dalarna
   Lera börjar åter bli ett uppskattat byggmaterial. Fördelarna med lera inomhus är dess förmåga att hantera fukt samt lagra värme, vilket bidrar till ett hälsosamt och giftfritt inomhusklimat.  Under den här kursen lär sig deltagarna att blanda, planera och putsa med lerblandningar. Det blir genomgång av olika materialval och utrymmen man kan putsa på. Projektet äger rum i ett timrat torp som deltagarna kommer vara med och renovera. 
   Det är en kurs för alla som har ett allmänt intresse för lerbygge, som har egna renoverings- eller byggprojekt eller som jobbar med renovering och byggande och vill lära sig mer.
   Plats: Kloster i Husby socken, Dalarna
   Tid: 1/5 9.00–3/5 16.30
   Kostnad: 3 000 kronor (anmälan före den sista januari ger 500 kr rabatt),
   inklusive mat och enkel sovplats.
   Mer info: finns på Facebook
   Anmälan: via formuläret här

   8–10 maj

   Landsbygdsriksdagen
   Jönköping. Landsbygdsriksdagen är Riksorganisationen Hela Sverige ska levas största evenemang och en av Europas största mötesplatser för lokal utveckling och landsbygdsfrågor. Här samlas landsbygdsrörelsen och olika organisationer, politiker och tjänstepersoner på alla nivåer, samt internationella gäster. På fredagens arrangeras inspirationsresor med goda exempel på lokal utveckling i regionen.
   Tid: Fredag 8 maj kl 8.00–söndag 10 maj 13.00 
   Plats: Elmia Kongress- och Konserthus, Jönköping.
   Program och anmälan: Till och med den 3 mars är det en boka tidigt-rabatt. Sista datum för anmälan är 3 april: www.landsbygdsriksdagen.se.

   15-16 maj

   Festival för civilsamhället i Stockholm
   Med syfte att stärka civilsamhället, försvara demokratin och alla människors lika värde ordnar biståndsorganisationen Forum Syd festivalen People and Power i Stockholm i maj. Mot bakgrund av att det demokratiska utrymmet krymper och nationalism, populism och protektionism växer sig allt starkare vill Forum Syd samla aktivister, myndigheter och makthavare m fl för att utarbeta strategier som kan vända trenden. Förhoppningen är att det mynnar ut i diskussioner som utmanar redan välanvända metoder och tankesätt kring bistånd. Och att man kan ta fram en handlingsplan för ett stärkt civilsamhälle genom nya vägar för mobilisering, aktivism och strategier för att skapa demokratisk förändring. 
   Plats: Finlandshuset konferens, Snickarbacken 4
   Tid: 15 maj kl 9.00–16 maj kl 17.00
   Info och anmälan: här.

   En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring
   En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring. Foto: Lasse Fredriksson/TT

   27–28 maj

   Kvällskurs i timring i Luleå
   En kvällskurs för dig som vill prova på knuttrimring. Kursmaterial:
   Om man har yxa, motorsåg och skyddsbyxor är det bra att ta med sig till kursstart. För den som vill köpa litteratur rekommenderar vi Sven-Gunnar Håkanssons bok ”Från stock till stuga”. Inga förkunskaper krävs. Vid för få anmälningar kan kursstart bli framflyttat. Kallelse med mer information samt faktura skickas cirka två veckor innan kursstart.
   Tid: 16.00–21.00 onsdag och torsdag
   Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Småbåtsgatan 1, Luleå.
   Kostnad: 2 000 kr för två kvällar.
   Anmälan: via hemsidan.

   30 maj

   Rekofestival på Nääs
   Hantverksfestival för alla som gillar hantverk, återbruk och hållbarhet. En fullspäckad dag av workshops, demonstrationer, föredrag och andra aktiviteter och ett extra fokus på yxor och vad vi kan göra med dem. Arrangeras av Slöjd & Byggnadsvård. Fri entré men parkering och vissa aktiviteter kostar.
   Plats: Garveriet i Floda, Otto Salomons väg 4, Floda
   Tid: 10.00–20.00
   Mer info: på webbplatsen slojdochbyggnadsvard.se

  • Göteborg satsar på engångsfri stadskärna

   Att ta med en egen lunchlåda till restaurangen istället för att köpa en engångsförpackning kan göra att du sparar runt 130 kg avfall per år. Nu vill Göteborgs stad upplysa om detta och få restaurangerna…
  • Starka miljöbudskap från japansk filmstudio

   Med inspiration från både japansk och västerländsk kultur skapar filmregissören Hayao Miyazaki magiska världar som tilltalar både barn och vuxna. Nu kommer hans filmklassiker till Netflix.