Glöd · Ledare

Avfärda inte all kritik mot 5G

I januari startar utbyggnaden av den nya 5G-tekniken i Sverige. Förutom att informationsflödet kommer gå snabbare innebär det också att saker kommer vara mer sammankopplade. Inom it-världen har man länge pratat om det som kallas för Internet of Things (IOT), det kommer inte längre bara vara din mobil, dator och padda som är uppkopplade – även ditt kylskåp, din dammsugare och din eltandborste kommer med stor sannolikhet inom något decennium vara online och på så sätt sammankopplade med varandra. 

I Vetenskapens värld på SVT visades häromveckan ett program där vi bland annat fick möta en familj vars hem redan är sammankopplat. Till exempel kan bevattningen i trädgården ta reda på om det kommer bli regn i morgon och i sådana fall slå av sig, belysningen i huset känner av om familjens bil är på väg hem och slår i sådana fall på sig så att några lampor redan står och lyser när bilen kommer fram till huset och så vidare.

Det kan verka harmlöst och det kommer säkert underlätta i vardagen för många, men det finns givetvis risker. De som protesterar mot 5G-tekniken blir ofta avfärdade som bakåtsträvande foliehattar. Och det stämmer nog att den strålning som ofta är i fokus för protesterna inte är så farlig. Men däremot finns det andra problem. 

För vad händer egentligen när allt du rör vid är uppkopplat, när hela städer täcks av kameror för att kunna registrera de självkörande bilarnas rörelser? Givetvis blir vi mer sårbara. Redan i dag registreras nästan allt vi gör online och företag som Google och Facebook kan sälja ut vår integritet till vilket företag som helst (till exempel Cambridge Analytica). Dessutom är våra rörelsemönster lätta att spåra via våra mobiler. Men med den nya tekniken kommer det troligen bli ännu lättare att ta reda på exakt var någon har befunnit sig vid en viss tidpunkt och angreppsytorna blir fler, vilket gör att det blir lättare att hacka sig in och ta reda på någons personliga uppgifter. 

IOT ställer helt nya säkerhetskrav på väldigt många apparater, allt från elbilar till kirurgiska robotar. Om någon lyckas hacka sig in i en bil eller i en robot som är i färd med att utföra en operation kan det faktiskt vara fråga om liv och död. Dessutom blir det svårare att se var en attack kommer från eftersom 5G-tekniken bygger på att information sprids mellan tusentals små antenner på publika platser. Det gör att det blir svårt att se sambanden mellan olika dataströmmar och få en överblick över hur en enhet och dess data hänger ihop. 

Regeringen har nu lagt fram en lagändring som ska göra det möjligt att stoppa vissa leverantörer av 5G-teknik. Syftet tycks vara att stänga ute kinesiska Huawei som med sina kopplingar till den kinesiska staten anses vara ett säkerhetshot. Det kanske är bra, men även om operatörerna är svenska eller kommer från något annat land kan vi inte utesluta att de använder sig av tekniken för att samla in information. Vi kan heller inte utesluta att Sverige någon gång i framtiden kommer att styras av en totalitär regim som utnyttjar tekniken för att få reda på allt om oss. 

Gränsen mellan vårt digitala liv och vårt fysiska liv suddas ut allt mer. Det är fascinerande och i grunden är jag positiv till ny teknik. Men jag tror att det finns en risk att vi slänger ut barnet med badvattnet om vi avfärdar alla som höjer ett varnande finger som konspirationsteoretiserande foliehattar. Det finns anledning att lyssna på åtminstone en del av kritiken. 

Svenska Akademien agerar mot att NMR försöker kidnappa klassiska författare som Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg. 

Turkiet lurar och tvingar syrier som flytt att återvända till Syrien, skriver Amnesty i ny rapport.