Glöd · Ledare

Låt industrierna betala det riktiga elpriset

”Klimatet är vår tids ödesfråga”, ”det viktigaste vi kan göra är att minska våra koldioxidutsläpp”, ”Sverige ska ligga i topp när det gäller klimatarbete” … Ungefär så där brukar det låta när statsministern eller någon annan företrädare för regeringen får frågor om Sveriges klimatpolitik. Och det finns säkert många som verkligen tycker att klimatet är viktigt, bara inte lika viktigt som andra intressen såsom försvaret och svensk basindustri.

SVT Nyheter har gjort en granskning som visar att storföretagen i Sverige tillsammans får 15 miljarder kronor i skatterabatt på elen, vilket är mer än hela klimatbudgeten som ligger på 12,5 miljarder kronor. Ett företag, Stora Ensos pappersbruk, får ensamt 1,2 miljarder kronor i rabatt.

Det här är både en klimatfråga och en rättvisefråga. För när det gäller enskilda hushåll och småföretagare så har elskatten bara ökat de senaste decennierna. Hushåll och småföretag betalar 34,7 öre per kwH i elskatt medan storföretagen bara behöver betala 0,5 öre per kwH – alltså sjuttio gånger så lite.

Det är framför allt skogsbolag som dominerar listan över de tjugo företag som får mest i elrabatt, men här finns också företag som SSAB, Cementa, LKAB och Boliden – företag som förutom att vara med på denna lista också är med på en annan lista nämligen Sveriges Naturs lista över de företag som släpper ut mest. Stålindustrierna, som de flesta av dessa företag tillhör, har dessutom ett särskilt undantag för metallurgiska processer där skatten är 0.

Den ena handen vet inte vad den andra gör, brukar det ju heta, men i det här fallet tror jag att regeringen är mycket väl medveten om hyckleriet och dubbelmoralen. Men de vågar inte ta bort rabatten eftersom de är rädda för att det skulle leda till massarbetslöshet och att företagen flyr till andra länder. Om vi inte hjälper dessa stackars multiföretag så kommer massor av människor bli av med sina jobb och företagen kommer förlägga produktionen till länder där arbetsvillkoren är sämre och elproduktionen smutsigare, skulle kunna vara ett motargument. Det ligger kanske något i det, men faktum är att det verkar vara få länder som kan konkurrera med Sverige när det gäller skattelättnader för tillverkningsindustrin. Inget annat land i Europa har så låga elpriser för industrin som vi, och inte heller USA, Kanada, Ryssland eller Kina.

Istället för att bara belöna industriföretagen vore det rimligare att vi belönade de företag som faktiskt försöker göra skillnad för klimatet. Varför ska till exempel SSAB som släppte ut 4,9 miljoner ton koldioxid förra året och som ensamt stod för nästan tolv procent av Sveriges koldioxidutsläpp ha en särskild rabatt? För ett land som säger sig vilja ligga i topp när det gäller klimatarbete är det faktiskt ganska magstarkt.

De rödgrönrosa partierna i Göteborg vill förbjuda bilkörning i innerstan på söndagar.

Varken S eller något av de andra partierna lär rösta för det här förslaget, vilket innebär att det inte kommer att gå igenom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV