Glöd · Ledare

Det gemensamma icke-ägandet är framtiden

En liten bit utanför Berlin ligger en skog som äger och sköter sig själv. Låter det konstigt? Det är det. Låter det fantastiskt? Det är det också. Är det framtiden? Japp.

Skogen heter Terra 0 och hela konceptet fungerar så här: Tre personer köpte ett stycke skog. Därefter programmerade de ett script (eller vad det nu kan heta, jag är knappast programmerare så rätta mig om jag har fel) som innebar:

1. att en gång i halvåret tas en bild av skogen från en satellit, och därefter analyseras bilden i ett program som utifrån analysen beslutar kring vilka träd som är klara att fällas utan att skogen kommer må dåligt av det, och därefter sätts dessa träd till salu.

2. att allt eftersom skogen säljer trä, det vill säga träd som är redo att fällas, till personer som gärna vill köpa samma trä, så använder skogen pengarna den får in på att köpa upp de tre männens ägarandelar tills skogen inte längre har några ägare.

3. När människor som gärna vill fälla träd således köper tillåtelse att göra detta går vinsten till … skogen. Men skogen har inget intresse av att äga pengar. En skog är en skog. Den vill bara leva. Så vad gör den med pengarna? Det beror så klart helt på hur den är programmerad. Den kan exempelvis använda en del av vinsten till att anställa någon som tar hand om den, som ser till att ingen hugger ner träd som inte är till salu exempelvis. Den kan använda pengarna till att köpa upp mer skog runtomkring, så den växer. Och. Den kan programmeras till att ge ut vinsten till alla som bor i närområdet. Som en basinkomst.

Häromveckan var min bil på reparation – det kan eller kan inte ha berott på att jag backade in i en stolpe – och jag behövde åka från en plats till en annan med mycket packning. Jag laddade ner en app för elbilar som man kan hyra från timme till timme, registrerade mig, och såg snart att det stod tre lediga bilar inom gångavstånd från mitt hem. Via min app bokade jag en av bilarna, gick till den med all min packning, låste upp den via appen, lastade in och körde dit jag skulle. Det kostade ungefär 120 kronor. Det är dubbelt så mycket som det skulle kostat att släpa med sig all packning i lokaltrafiken, men bara en fjärdedel av vad det skulle ha kostat att ta en taxi. Och definitivt billigare än att äga en bil på heltid som dessutom ska repareras hela tiden.

Senare anländer jag till Stockholm. Här står det eldrivna scootrar precis överallt. Det är en hit. Hyrande istället för ägande. Systemet för att skapa fler Terra 0 och finansiera basinkomst på det viset är redan är här. Tänk er alla scootrar och alla elbilar vi hyr, tänk er att pengarna som spenderas på dem inte går till någon enskild ägares ficka – de går tillbaka till dig. Tänk er att överskottet betalas ut som basinkomst. Ju mer du spenderar på denna tjänst, ju mer basinkomst genereras tillbaka till dig. De som har råd att betala för tjänsterna gör det och de som inte har råd får tillbaka av överskottet – så de också kan få råd att använda dem. Nu snackar vi en affärsmodell som vilken riskkapitalist som helst skulle älska om det fanns vinst på andra sidan att hämta, vilket det såklart gör men inte i traditionell mening.

Tänk om vi gjorde så med många fler saker, med många fler sfärer. Bilen du kör är inte din, skogen du fäller är inte din, scootern du rullar fram på är inte din – och ingen annans heller, för ägande är så jäkla dåtid. Materialet eller tjänsten eller produkten du köper resulterar inte i en vinst för de redan superrika utan vinsten betalas ut till dig själv, så du kan fortsätta investera dina pengar i hållbar produktion. En hållbar produktion som sköter sig själv, för den bryr sig inte om vinst – den bryr sig inte alls för den är enbart en förlängning av oss själva och vår programmering. Om vi programmerar skog, mark, djur, vatten, hus, mat, till att äga sig själva och dela ut sin vinst till alla – så kommer de göra det. Vi bestämmer. Det vi programmerar i dag bestämmer morgondagen. Det är faktiskt så enkelt. Det finns redan. Gemensamt icke-ägande som per automatik bygger på gemensam hållbarhet och inte på exploatering är framtiden. Och framtiden är nu.

Se Hilde Letours Ted talk om Terra 0 och basinkomst, finns överallt där man kan googla.

Ställ inte de hyrda scootrarna precis överallt när du är klar, för det gör livet svårt för till exempel dem med synnedsättning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV