Glöd · Debatt

Köttlobbyn är desperata att behålla makten över livsmedelsindustrin

Snart får inte vegokorv kallas för vegokorv längre.

DEBATT Under tisdagen kom nyheten att EU:s utskott för jordbruk och landsbygdsutveckling röstat igenom ett förslag om att hindra vegetabiliska produkter att kallas för exempelvis korv, burgare eller biff. Feministiskt initiativ ser detta som ett tydligt exempel på att köttindustrin håller på att förlora sin dominans på marknaden och därför griper efter halmstrån.

I Sverige har vi sett Arla och Svensk mjölk göra liknande krumbukter genom att först stämma havremjölksföretaget Oatly för falsk marknadsföring, därefter genomföra en förlöjlingskampanj med reklamfilmer om “Brölk”. Till sist försökte Arla med en blandning av havremjölk och komjölk innan de slutligen gav efter för konsumenternas efterfrågan på vegetabilisk mjölk och nu öppnar för en sådan produktion. Vi är på väg mot ett nödvändigt paradigmskifte i vår livsmedelskonsumtion och produktionen måste anpassas därefter!

En vegetabilisk omställning inom livsmedelsindustrin är absolut nödvändig om vi ska nå Parisavtalets mål om max 1,5 graders global uppvärmning. Att utbudet av vegetariska produkter ökar är därför enbart att betrakta som positivt. Idag subventionerar EU industriell animalieproduktion vilket genererar enorma klimatutsläpp, miljöförstöring och utsätter djur för stort lidande. Feministiskt initiativ vill se ett skifte från storskaligt, industriellt och animaliskt till småskaligt, ekologiskt och vegetabiliskt jordbruk. Detta är helt i linje med EU:s övriga miljöpolitik, varför utskottets senaste utspel är märkligt, och enbart kan ses som ett desperat försök från köttlobbyn att behålla sin marknadsdominans. 

I Sverige minskar köttkonsumtionen för andra året i rad, och efterfrågan på vegetariska alternativ ökar såväl nationellt som inom EU. Det föreslagna förbudet är bakåtsträvande och försvårar för konsumenterna. Feministiskt initiativ tar därför avstånd från beslutet och fortsätter driva vår politik för vegetabilisk norm, för djurrätt och för klimaträttvisa.

Det är tydligt att Europa behöver mer feminism. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV