En rådgivare till oppositionsledaren Juan Guaidó hade ingått ett avtal med den Floridabaserade säkerhetsentreprenör som säger sig ligga bakom det påstådda kuppförsöket mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Det visar ett hemligt dokument publicerat av The Washington Post – men tillförlitligheten ifrågasätts av UD i USA.
Rådgivaren, Juan José Rendón, ska i höstas ha skrivit under ett avtal med säkerhetsföretaget Silvercorp i USA, vars chef Jordan Goudreau tagit på sig landstigningen i Venezuela, som regimen i Caracas beskrivit som ett kuppförsök.
Rendón medger att han betalat 50 000 dollar till företaget för vissa utgifter, men säger att avtalet varken färdigställdes eller sattes i verket. Goudreau ska i stället ha tagit saken i egna händer och skickat ut sina mannar på ”detta självmordsuppdrag”, enligt Rendón.
Åtta personer dödades då de försökte ta sig i land vid hamnstaden La Guaira, nära Caracas internationella flygplats, tidigt i söndags morse. Samtidigt greps 13 personer, varav två USA-medborgare, som senare framträtt i statlig tv och under oklara former erkänt inblandning i operationen.
Skulle tillfångata Maduro
Guaidó har tidigare förnekat allt samröre med Silvercorp och inblandning i det besynnerliga invasionsförsöket, som väcker många frågor om hur denna lilla grupp hade tänkt överlista Venezuelas hundratusentals man starka försvar och tillfångata Maduro.
Oppositionsledarens eget namn finns inte på det nu publicerade dokumentet. Maduro själv pekar ändå ut honom som direkt ansvarig för planen, som enligt den venezuelanske ledaren gick ut på att få honom dödad.
– Han är i stånd att underteckna ett kontrakt om att döda sin politiska motståndare. Vem gör något sådant? Underteckna ett kontrakt med en legosoldat för att få sin politiska motståndare dödad, säger Maduro i en tv-intervju med Telesur, enligt den spanska nyhetsbyrån EFE.
Fakta och propaganda
USA:s regering nekar bestämt till inblandning i operationen, och uttrycker tvivel kring dokumentet som The Washington Post publicerat.
– Spridningen av desinformation från Maduroregimen är omfattande. Det gör det svårt att skilja fakta från propaganda, säger en talesperson för utrikesdepartementet i Washington enligt nyhetsbyrån Reuters.
Makten i Venezuela
Venezuelas hårdföre vänsterledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.
I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.
För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny lagstiftande församling som också fick befogenhet att skriva om grundlagen.
Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas till maj 2018 och där utropades han som segrare. Deltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot
Venezuela med anledning av den politiska krisen.
Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungliga nationalförsamlingen, Juan Guaidó, till landets interimspresident med hänvisning till att Maduros presidentmandat inte kunde anses vara legitimt.
Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som landets legitime ledare.
Maduro beskriver Guaidó som en USA-kontrollerad marionett och hans anspråk som en kupp. Maduro har ekonomiskt kunnat luta sig mot Ryssland och Kina.
En FN-rapport i början av juli visade att väpnade grupper lojala med Maduros regering dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.
Fyra miljoner människor, över en tiondel av Venezuelas befolkning, beräknas ha flytt landet som länge härjats av en djup ekonomisk kris.
Medlingsförsök mellan de venezuelanska parterna har hittills inte burit någon frukt.
Källa: Landguiden/UI